Proračunsko preračunavanje

Aktualno-politična novica
23. 10. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

Vlada je sprejela predlog rebalansa proračuna za leto 2015. Proračunsko luknjo mislijo pokrpati tudi z dodatnimi varčevalnimi ukrepi, ki kot ponavadi zadanejo predvsem delavce v javnem sektorju. Velik del ukrepov namreč predstavlja nadaljnje zamrzovanje plač za zaposlene v javnem sektorju in ukinjanje  dodatkov, kot je tisti za delo ob nedeljah. Takemu predlogu so se uprli sindikati. Splošni oris predloga nam poda ekonomist Bogomir Kovač.

Izjava

Politika varčevanja je uveljavljen princip vodenja ekonomske politike znotraj celotne Evropske unije. Aktualna vlada nadaljuje to politiko, saj sledi zahtevam  Evropske unije. Več nam o varčevalni politiki pove Bogomir Kovač:

Izjava

 

En del ukrepov predstavlja nižanje dodatkov za zaposlene s podiplomsko izobrazbo. Tistim, ki si lastijo magisterij ali doktorat, plače ne bodo mogle narasti. Pomembno je opozoriti, da nekatere od teh dejavnosti, ki jih ti ukrepi zadevajo in ki sicer sodijo v okvir javnih inštitucij, že zdaj delujejo na problematičen tržen način. O problemu doktorskega študija nam več pove član Viskošolskega sindikata Slovenije Marko Marinčič.

 

Izjava

Pri tem ne gre spregledati, da nekateri deli javnega sektorja tovrstne ukrepe občutijo bolj kot drugi. O tem, katere dele javnega sektorja bodo dani ukrepi najbolj boleče zadeli, več spregovori član stranke Združena levica in Inštituta za delovske študije Marko Kržan.

Izjava

Poleg nižanja pravic visokošolskih javnih uslužbencev velik problem danih ukrepov predstavlja to, da si s krinko ohranjanja delovnih mest omogoča, da prek ukinjanja dodatkov, kot so tisti za nedeljsko delo, veča obremenitve zaposlenih. O tem ponovno več spregovori Kržan.

Izjava

Pri tem bode v oči, da se ukrepi, ki slabšajo položaj delavcev, tako rekoč ne dotaknejo sfere financ. Dvoodstotno zvišanje davkov na finančne storitve in zavarovalniške posle je v primerjavi z rezi, ki bodo leteli na javni sektor, minimalno. Kako je v finančnem sektorju oziroma kakšne so spremembe na področju davčne politike na finančnem področju, nam pove Bogomir Kovač:

Izjava

Predlog rebalansa proračuna pa po drugi strani predvideva povečanje investicij s strani države. Kakšni so problemi in kakšne bi bile morebitne rešitve vlade, za konec spregovori Bogomir Kovač:

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness