13. 12. 2023 – 17.00

Račun za obnovljivo elektriko

Audio file

Pred mesecem dni je Agencija za energijo, regulator domačega energetskega trga, nazadnje zamaknila datum začetka uporabe nove metodologije obračuna električne omrežnine. Po zadnji odločitvi agencije bo nov način obračuna elektrike v uporabi od prihodnjega julija. V zadnjih tednih beremo medijske interpretacije, kako se bo spremenila cena položnic, ki so po oceni Energetske zbornice Slovenije in Agencije za energijo pogosto zavajajoče. V obeh organizacijah so zdaj natančneje pojasnili, kako bo novi tarifni sistem deloval, zakaj so se zanj odločili in kako se bodo cene za odjemalce v prihodnjih letih spremenile.

Za začetek direktorica Agencije za energijo, Duška Godina, predstavi novo delitev letnega stroška omrežnine na višjo in nižjo sezono.

Izjava

Audio file
28. 6. 2022 – 16.00
O prokapitalizmu zelene Levice

Sezona višjih cen omrežnine bo torej trajala od novembra do februarja, nižjih pa od marca do oktobra. Cena se bo spreminjala tudi čez dan. V urah, ko je poraba tipično večja, bo tarifa višja. Ko pa je omrežje manj obremenjeno, bo tarifa nižja. Novi sistem tako prinaša pet novih časovnih blokov, ki določajo različne cene trošarine za različne čase v dnevu. V posameznem dnevu bodo lahko nastopili trije različni časovni bloki. Najdražji bo časovni blok ena, ki se pojavi le v višji sezoni, najcenejša pa bo uporaba omrežja v časovnem bloku pet, ki nastopi le v nižji sezoni. Na agenciji so cene zasnovali na tak način, ker poskušajo z njimi porabnike odvrniti od prekomerne porabe elektrike v sezoni in v urah, ko je omrežje že tako bolj obremenjeno.

Izjava

Cena omrežnine bo tako kot doslej odvisna od moči električnega priključka in od porabe elektrike. Po novem bo imela priključna moč večjo težo, poleg tega pa bo moral porabnik plačati dodatno, če bo imel neobičajno veliko potrebo po elektriki.

Audio file
31. 8. 2023 – 21.30
O surovinah, potrebnih za izgradnjo energetske infrstrktrure zelenega prehoda

V primerjavi z obračunom trošarine, kot je veljal doslej, gre torej za večjo stroškovno obremenitev tarifnih postavk za moč v primerjavi s tarifno postavko za energijo. Moč se bo delila na dogovorjeno in presežno moč. Dogovorjena moč pomeni vnaprej določeno obračunsko moč uporabnika sistema. Izhajala bo iz pretekle potrebe uporabnika po električni energiji. Določena bo individualno za posamezno merilno mesto. Če bo dosežena moč uporabnika sistema v posameznem časovnem bloku v mesecu presegla dogovorjeno obračunsko moč, se bo uporabniku za vsako 15-minutno prekoračitev obračunala omrežnina za presežno moč. Ta se bo začela obračunavati šele leta 2026. Do tedaj pa bodo distributerji na računih za elektriko gospodinjstva opozarjali, če so dosegla presežno moč in bi torej po novem sistemu plačala dodatne stroške.

Uveljavljanje novega sistema trošarin je Agencija za energijo najprej prestavila iz začetka prihodnjega leta v marec 2024. Po tem je agencija uvedbo zakasnila še enkrat, in sicer na 1. julij prihodnje leto. Zakaj se je to zgodilo, pojasni Godina.

Izjava

Audio file
26. 7. 2023 – 21.00
Načrti za postavitev sončnih in vetrnih elektrarn v Sloveniji in prakse v tujini

Več bosta po novem sistemu plačevala dva tipa porabnikov. Prvi so tisti, ki imajo svojo sončno elektrarno in večjo porabo, na primer zaradi polnjenja električnih avtomobilov in ogrevanja s toplotno črpalko. Njim se je višek proizvedene elektrike v poletnih mesecih odštel od energije, ki so jo iz omrežja porabili pozimi. Zato imajo majhno porabo elektrike na letni ravni, a so še posebej pozimi, ko je omrežje najbolj obremenjeno, porabljali veliko elektrike. Tako so s stališča omrežja zahteven porabnik, ki plačuje relativno malo. Nov sistem bo njihove stroške precej dvignil. Drugi, ki bodo plačevali več, so industrijski porabniki.

Izjava

Zvišanje omrežnine bo tako prizadelo predvsem gospodinjske odjemalce, ki imajo na omrežje priključenih več električnih obremenitev in imajo svoje sončne elektrarne. Primeri večjih obremenitev so toplotne črpalke, električne polnilnice in sončni paneli. Njihovo težavnost za električno omrežje razloži Boštjan Blažič, profesor na Fakulteti za elektrotehniko.

Izjava

Nastale stroške z večanjem števila priključenih gospodinjskih aparatov, ki bremenijo električno omrežje, želi Agencija za energijo poravnati z višanjem omrežnine prav za tovrstne odjemalce.

Izjava

Audio file
24. 11. 2021 – 21.00
Pogovor o električnih omrežjih

Stroški omrežja se sicer že nekaj časa povečujejo, v prihodnosti pa se bodo še bolj. Podražitvam se je bilo v zadnjih letih mogoče izogniti, ker je imel sistemski operater omrežja, znan kot Eles, v zadnjem času višji dobiček z naslova čezmejnih prenosnih zmogljivosti. Slovenja namreč pogosto uvaža elektriko iz Avstrije in jo izvaža v Italijo, Eles pa pobira nadomestilo za uporabo daljnovodov. Direktor Elesa, Aleksander Mervar, pojasni, da je inflacija poglavitni razlog za višje stroške obratovanja električnega omrežja.

Izjava

Govorili smo o spreminjanju cen omrežnine. Toda to je le ena komponenta računa za elektriko, ki vključuje še okoljske dajatve in ceno električne energije same. Kako se bo gibala slednja, ralaga Mervar.

Izjava

Nov tarifni sistem se bo torej odražal predvsem v različni ceni omrežnine za različne gospodinjske odjemalce. Poleg tega bo cena energije različna v različnih časovnih blokih.  Zaradi tega bo moral posamezni odjemalec biti bolj pozoren, kdaj porablja energijo.

OFFsajd so pripravili vajenec David, Gal in Neva.

 

 

Vir fotografije European Union 2010 - EP  (Evropski parlament)

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.