Rog ugnan v kozji rog

Oddaja
superzoki
19. 1. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Izjava

Rog je padel. Navsezgodaj zjutraj je Mestna občina Ljubljana, v nadaljevanju MOL, pričela uresničevati svoj načrt prenove nekdanje tovarne koles. Najeti varnostniki Valine so iz poslopij nasilno izselili prebivalce Roga, gradbeno podjetje Dolinšek pa je pričelo z rušenjem, začenši s Socialnim centrom Rog. Policija je zoper protestirajoče izseljence uporabila nasilne prijeme, med drugim solzivec, pri čemer jo je skupil Ivo Ivačič, nekdanji novinar časnika Večer, star skoraj 80 let. Aretiranih je bilo devet ljudi, po navedbah rogovk in rogovcev naj bi trije ljudje pristali na urgenci. Policija je dogajanje povzela takole:

Izjava

Pojavljajo se ugibanja, ali je bil povod za današnje nepričakovano posredovanje včeraj sprejeti rebalans proračuna na MOL, ki za prenovo nekdanje tovarne predvideva dodatna sredstva. Več o tem Urška Honzak, mestna svetnica iz stranke Levica:

Izjava

Ponovni poskus vzpostavitve gradbišča v Avtonomni tovarni Rog
 / 11. 6. 2019
Spomnimo, da je MOL prvič skušal začeti gradbena dela v poletnih mesecih leta 2016, kar so rogovci uspešno preprečili, kot simbol upora pa je ostal rožnato pobarvan bager. MOL je proti osmim prebivalcem Roga sprožil pravne postopke, kar je za udeležene pomenilo pridobitev sodnega varstva. Leta 2019 so se postopki zaključili, vsem obtožencem pa sta bili naloženi izselitev in tudi denarna kazen v skupni višini 50 tisoč evrov. Nato je občina vnovič želela začeti gradnjo, tokrat na zadnji strani Roga, tako da je poskusila zrušiti južni zid. S tem je MOL de facto onemogočil poskuse pogajanj z rogovci, saj je z uporabo moči izgubil njihovo zaupanje. Več kot očitno pa MOL niti ni imel namena vzpostaviti kakršen koli dogovor, saj rogovci o današnjem začetku del niso bili obveščeni. MOL se namreč sklicuje na informacije, da naj bi bil Rog prazen. Od kod jim te informacije, ni znano, do konca redakcije pa nam odgovora niso posredovali. Komentira Hoznak:

Izjava

Rogovke in rogovci so na tiskovni konferenci izjave občine, da naj bi bil Rog prazen, označili za laž:

Izjava

Pri evikciji varnostniki stanujočim niso pustili s seboj vzeti svojega imetja. Ali bo izseljenim omogočeno prevzeti svojo lastnino, še ni jasno.

Izjava

MOL je tako praktično čez noč ustvaril novo skupino brezdomcev, vse v imenu preobrazbe Ljubljane v generično evropsko prestolnico.

Izjava

Delavci so odkrili streho srednje stavbe in Socialnega centra, prvega prostora avtonomnega političnega organiziranja v Rogu, pri katerem so prav tako delno zrušili zid, pričeli pa so tudi z rušenjem Ambasade Rog. Porušen je tudi vhod v glavno stavbo. Rogovci so za danes ob 17-ih napovedali protest pred Rogom.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Vsekakor je bil današnji dan gromozansko epidemološko tveganje.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness