Svoboda panorame

Oddaja
svoboda panorame
6. 4. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Švedsko vrhovno sodišče je odločilo, da spletna baza fotografij umetniških del, nad katero bdi neprofitna fundacija Wikimedia, krši avtorsko pravo. Kratko pojasnilo: Wikimedia je organizacija, ki spodbuja razvoj prostih in izobraževalnih vsebin ter zagotavlja njihovo brezplačno dostopnost na spletu. Poenostavljeno, uporabniki Wikipedie nanjo ne smejo nalagati javnih umetniških del. Fotografiranje umetniških del ostaja na Švedskem dovoljeno.

Odločitev sodišča lahko umestimo v širšo evropsko pobudo, poimenovano svoboda panorame. Ta označuje pravico javnosti, da ustvarja dvodimenzionalne posnetke javnih prostorov in jih prosto uporablja. Nekatere države namreč prepovedujejo uporabo posnetkov umetniških del, ki so na javnih prostorih. Take države so na primer Belgija, Francija in Italija. V Sloveniji je uporaba posnetkov umetniških del prosta, če njihova objava nima pridobitnega namena. V kategorijo umetniških del lahko padejo tudi arhitekturna dela.

Gre za zmago švedskega Društva za zaščito avtorskih pravic vizualnih umetnosti, ki je tožbo proti Wikimedii vložilo leta 2014. Ti so na sodišču trdili, da avtorji umetniških del ob njihovi objavi ne prejmejo ustreznega finančnega nadomestila. Kaj točno odločitev sodišča pomeni, pove Magnus Andersson iz Švedske piratske stranke, odločitev pa v širši kontekst postavi Julia Reda, poslanka Evropskega parlamenta in članica Piratske stranke.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness