16. 10. 2024 – 17.00

Tuskov nacionalliberalizem

Audio file
Vir: Silar, Wikimedia Commons
Audio file
2. 9. 2021 – 17.00
Begunci, ujeti med Belorusijo in Poljsko

Poljska vlada je sprejela načrt za novo migracijsko strategijo, ki predvideva možnost začasne ukinitve pravice do prošnje za azil na odsekih državne meje. Gre za predlog liberalnega premierja Donalda Tuska, ki ga je napovedal že v nedeljo na kongresu svoje stranke Državljanska platforma. Legitimacija za prekinitev pravice do prošnje za azil je Tuskova obtožba proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da z namenom destabilizacije Poljske in Evropske unije načrtno preusmerjata migrante čez poljsko mejo. Premier Tusk, katerega stranka je lanske parlamentarne volitve dobila z obljubo o izničenju desničarske politike prejšnje vlade pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost, vključno z njihovo migracijsko politiko, tako zaostruje represijo nad migranti na že od leta 2022 ograjeni poljsko-beloruski meji. Pri tem se poslužuje istega argumenta in retorike kot prejšnja protimigrantska vlada. Podoben zakon o prekinitvi pravice do zaprositve za azil je julija na meji z Rusijo sprejela nacionalistična finska vlada.

Sociolog iz Varšave Gavin Rae, pojasnjuje, da Tusk migracijsko politiko vlade stranke Zakon in pravičnost napada z desne.

Izjava

Vir: JIP
Audio file
24. 7. 2024 – 17.00
O finskem protimigrantskem zakonu

Po prejšnji mesec objavljenem poročilu državnega revizorja o viznem sistemu med leti 2018 in 2022 je vlada izdala okrog šest in pol milijona viz, od tega več kot 360 tisoč migrantom iz afriških in azijskih držav, čemur je takrat vladajoča stranka Zakon in pravičnost na deklerativni ravni nasprotovala. Revizorska preiskava je sledila pregonu sedmih uradnikov zaradi izdajanja delovnih viz v zameno za podkupnine v višini okrog 5000 evrov septembra lani. Poročilo revizorja obtožuje prejšnjo vlado pritiska na konzulate, naj izdajo čim več viz brez jasnih smernic glede tega, kdo je do njih upravičen. Poljska je lani izdala tudi največ dovoljenj za bivanje državljanom tretjih držav v Evropi, in sicer več kot 600 tisoč. Tusk je tako po objavi poročila revizorja dejal, da ta potrjuje njegove najhujše sume in da je vlada stranke Zakon in pravičnost omenjene vize Azijcem in Afričanom izdajala za podkupnine, medtem ko so graničarji na poljsko-beloruski meji tvegali življenja. 

Izjava

Evropska komisija je že v ponedeljek po kongresu Državljanske platforme poljsko vlado opozorila, da je Tuskova strategija v nasprotju z evropsko zakonodajo. Poljske nevladne organizacije izpostavljajo kršenje mednarodnih pogodb. K besedi se je priglasil tudi predsednik Andrzej Duda iz konzervativne stranke Zakon in pravičnost, ki je v času, ko je vodila vlado, prav tako zaradi domnevno instrumentaliziranih migracij iz Belorusije na Poljsko mejo med državama ogradila in migrante vračala v Belorusijo. Tuskova strategija je po njegovem zgrešena, ker ne preprečuje le migracij z Bližnjega vzhoda, ampak odreka politični azil tudi beloruskim disidentom. Najočitnejši pravni problem za novo migracijsko strategijo pa je poljska ustava, v kateri je zapisana tudi pravica do azila. S kakšnim argumentom bi ta člen ustave lahko vlada zaobšla, pojasni Rae.

Izjava

Audio file
16. 10. 2023 – 17.00
Poljski premik s skrajne na zmerno desnico.

Poljsko vlado sestavlja 27 ministrov iz liberalne Državljanske platforme, socialdemokratske stranke Lewica, krščanskodemokratske stranke Poljska 2050 in konzervativna koalicija strank, ki jo vodi agrarna Poljska ljudska stranka in ki vključuje tudi desničarsko Tretjo pot. Predsednik parlamenta in vodja stranke Poljska 2050 Szymon Hołownia je dejal, da Tusk o načrtu ni razpravljal s koalicijskimi partnerji. Večina jih je načrt vseeno podprla. Na seji vlade so predlog zavrnili štirje ministri iz Lewice.

Izjava

Poljska vlada obtožuje belorusko, da migrantom z Bližnjega vzhoda izdaja turistične vize z obljubo, da bodo lahko po prihodu v Belorusijo na poljski meji vstopili v Schengensko območje. To je beloruska vlada glede na obtožbe najprej počela v odgovor na sankcije Evropske unije zaradi represije nad protivladnim protestnim gibanjem, odnosi med Poljsko in Belorusijo pa so se dodatno poslabšali po ruski invaziji na Ukrajino. Lukašenko in Putin obtožbe, da koordinirano usmerjata migrante na meje Evropske unije z namenom destabilizacije, zanikata.

Izjava

Audio file
21. 10. 2022 – 17.00
Predlagani dokument Evropske komisije, ki predvideva ukinitev pravice do azila na podlagi instrumentalizacije

Poljska vlada je poleti 2021 na meji z belorusijo uvedla izredne razmere, s čimer je aktivistom nevladnih organizacij, pravnikom in novinarjem preprečila dostop do meje. Na mejo z belorusijo je poslala 20 tisoč graničarjev in migrante z vodnimi topovi in solzivcem pregnala nazaj v Belorusijo. Ograjo na meji so začeli postavljati januarja naslednje leto. Izredne razmere je vlada preklicala julija istega leta. Migranti so se nato znašli ujeti na obmejnem območju, saj sta jih policiji obeh držav vračali ena drugi. Trenutne razmere opiše Rae.

Izjava

Vir: Wikimedia Commons
Audio file
13. 8. 2024 – 17.00
Tusku spodletel poskus reforme o prepovedi splava

Donald Tusk in njegova Državljanska platforma, kot smo lahko slišali, nista uspeli ukiniti homofobne in protiženske dediščine zadnje konzervativne vlade. Nova deklerativno liberalna vlada pa zdaj še oportunistično poskuša preseči predhodnico v protimigrantski politiki.
 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.