V iskanju definicije humanitarne dejavnosti

Oddaja
21. 8. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Marca 2016 je bila v Novi Gorici ustanovljena pro bono ordinacija Hiša dobrot, ki nudi brezplačne zdravstvene storitve osebam, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. Ne glede na pomembno vlogo, ki jo tovrstna organizacija izvaja za prebivalstvo Nove Gorice in okolice, njena dejavnost ostaja prezrta s strani Ministrstva za zdravje, ki po mnogih pritožbah s strani ordinacije te še vedno ne priznava kot humanitarne organizacije.

Shod proti prodaji vile Rafut
 / 13. 3. 2018
Ordinacija je bila pred dobrima dvema letoma ustanovljena v okviru Čezvesoljske Zombi Cerkve blaženega zvonjenja. Sredstva za zagon projekta so ustanovitelji zbrali sami. Tekoče delovanje ordinacije pa še vedno poteka izključno prek donacij. Več o začetku projekta nam pove Ana Jug, ena izmed ustanoviteljic ordinacije.

Izjava

Za hip se ustavljamo pri izpostavljeni Čezvesoljski Zombi Cerkvi blaženega zvonjenja. Leta 2013 ustanovljena verska skupnost, ki je bila leto dni pozneje vpisana v državni register verskih skupnosti, je vzniknila ob vseslovenskih vstajah in trenutno šteje okrog 12 tisoč vernikov.

Izjava

Novogoriška pro bono ambulanta si z razpoložljivimi sredstvi ne more privoščiti vsakodnevnega obratovanja. V ordinaciji, ki je v lanskem letu sprejela okrog 50 pacientov, trenutno delata dve osebi. Po okvirnih ocenah na Goriškem okrog 600 oseb nima urejenega zdravstvenega zavarovanja. Več o najpogostejših obiskih nam pove Lilijana Remec.

Izjava

O delovanju in obratovalnem času pa doda sledeče:

Izjava

O predlagani spremembi Zakona o zdravstvu in zdravstvenem varstvu
 / 20. 1. 2017
Kot smo že izpostavili, ordinacija ni deležna statusa humanitarne organizacije. Ministrstvo je do sedaj že trikrat zavrnilo vlogo za pridobitev tega statusa. Glavni argument zavrnitve pa se veže na pravni status ustanovitelja, ki je namreč registriran kot cerkev. Verska skupnost, sodeč po Ministrstvu za zdravje, ne more ustanavljati tovrstnih humanitarnih organizacij, razen če je ustanovljena po tujem pravu.

Izjava

Ana Jug med drugim opozarja na ozkogleden sistem državnega financiranja humanitarne dejavnosti v Sloveniji, ki je večinoma naravnan v prid organizacijama Karitas in Rdeči križ, zaradi česar novi akterji na “trgu” humanitarne dejavnosti zelo težko pridobijo državna sredstva. Na kakšen način bi pridobljen status humanitarne dejavnosti olajšal delovanje ordinacije, pa razloži Ana Jug:

Izjava 

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness