Vračanje nezaželenih

Aktualno-politična novica
6. 2. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Sirske demokratske sile so januarja razglasile, da bodo v roku enega meseca premagale še zadnje borce Isisa, ki se zadržujejo na vzhodu Sirije. Uspešnost boja proti ISIS pa sirskim upornikom, predvsem kurdskim, prinaša nove težave. Kurdske oblasti, ki vladajo severovzhodu Sirije, so namreč zajele približno 900 borcev islamske države tujih državljanstev, poleg njih pa tudi njihove žene in otroke. Kurdske oblasti sedaj države, iz katerih ti borci izvirajo, pozivajo, da naj prevzamejo svoje državljane in jim sodijo v lastnih državah. Nekatere države, npr. Rusija in Združene države Amerike, so to že storile, problem pa predstavljajo evropske države, ki nimajo izdelane strategije o vrnitvi svojih državljanov, še posebej ne, kaj storiti s približno 4000 družinskimi člani ISIS borcev z evropskim državljanstvom. K vrnitvi in sojenju v domovini je evropske države pozvala tudi kurdska zaveznica, Združene države Amerike. Tako se kurdske oblasti trenutno pogajajo s Francijo o poteku vrnitve, Velika Britanija pa trdi, da nima nobenih zakonskih obveznosti do teroristov britanskega izvora, saj so vsem borcem ISIS leta 2014 odvzeli britansko državljanstvo. Ostale evropske države se še niso odzvale na kurdske pozive o repatriaciji ISIS borcev.

O napovedanem umiku ameriških vojakov iz Sirije
 / 4. 1. 2019

Saik Jagizaj, predstavnik kurdske stranke Ljudska demokratska stranka, našteje razloge, zaradi katerih kurdske oblasti na ozemlju Sirije želijo vrnitev in sojenje evropskim državljanom v njihovih državah.

izjava 

Britanske oblasti so pred nekaj dnevi zavrnile zahtevo po repatriaciji sedmih osumljencev terorizma, navajajoč skrb za varnost, in za dva domnevna britanska terorista po nasvetu Višjega sodišča predlagali, naj se ju deportira v ZDA, saj da je v Ameriki večja možnost, da bosta obsojena.  

Clive Stafford, pravnik na področju človekovih pravic, pojasni zakonsko podlago vračanja in sojenja lastnim državljanom, morebitnim teroristom, in zavrača evropski ugovor, da ne morejo soditi svojim državljanom, osumljenih terorizma.

izjava 

Stafford o možnosti in legalnosti sojenja evropskim državljanom na kurdskih sodiščih.

izjava 

Stafford predstavi precedente na področju vračanja tujih državljanov, osumljenih terorizma, in našteje, katere države so in katere niso izvedle repatriacije svojih državljanov.

izjava 

Moj prvi teroristični napad
 / 13. 12. 2018

Na kurdskem ozemlju Sirije se trenutno po ocenah Sirskih demokratičnih sil nahaja približno 4000 žensk in otrok, povezanih z ISIS borci, ki prebivajo v taboriščih, ki ne morejo biti primerno ogrevana sredi zime. Po podatkih Mednarodne zdravstvene organizacije je tako v zadnjih tednih zaradi podhlajenosti v teh taboriščih umrlo 29 otrok. Iz takšnega taborišča pa sta pred kratkim odšla dva trinidadska dečka, katerih združitev z materjo so organizirali posamezniki.

Clive Stafford opiše potek združitve dveh trinidadskih dečkov, ki sta pristala na kurdskem ozemlju Sirije, z njuno materjo, v katerem je sodeloval, in poudari, zakaj je večini vlad lažje izpeljati takšne postopke kot pa posameznikom.

izjava 

Saik pojasni še dodatne razloge, za katere upa, da bodo prepričali evropske države v spremembo njihove pozicije.

izjava 

saudova arabija in katar, združene države amerike.
O saudsko-katarski medijsko-diplomatski vojni
 / 6. 6. 2017

Stafford optimistično zaključi, da evropske države dolgoročno ne morejo obdržati trenutne pozicije, saj zanjo nimajo pravne podlage.

izjava 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness