Vrabcem žvižgat

Aktualno-politična novica
22. 5. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Zadnje čase je v javno razpravo pogosto prišla tema odstrela zveri in divjadi oziroma problematika krivolova v slovenskih gozdovih. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije pa je pretekli teden izdalo tudi poročilo o krivolovu ptic. Poročilo je plod projekta, ki ga na balkanski ptičji selitveni poti koordinira nemška organizacija Euronatur. Dosedanje prepričanje stroke o problematiki je bilo, da krivolov ptic v naših gozdovih ni večji problem. Velike količine zaseženih nezakonito ulovljenih ptic pevk, ki jih je slovenska policija včasih zajela na meji, pa so bile povečini označene kot tranzitno blago.

Čemu se ptice poleti selijo proti severu?
 / 17. 4. 2018

Novo poročilo ugotavlja, da situacija ni tako rožnata, kot smo sprva mislili, in da je krivolov na ptice precej pogost tudi pri nas. Več o projektu Tjaša Zagoršek, koordinatorka projekta Adriatic Flyway 4.

izjava

Primarni cilj projekta je bilo združevanje različnih baz podatkov o krivolovu z drugimi viri informacij v celovito podatkovno podobo o težavi.

izjava

Kot že omenjeno, so stroko podatki neprijetno presenetili.

izjava

V Sloveniji se poleg šestih vrst ptic, ki jih je v posebno določenih lovskih sezonah dovoljeno loviti, ilegalno lovi predvsem večje ribojede ptice, ujede in ptice pevke.

izjava

V 30 letih populacija najpogostejših vrst ptic padla za 20 odstotkov
 / 3. 11. 2014

Sploh omenjeni italijanski kulinarični trg konzumira večino ptic pevk, ulovljenih v Sloveniji. K takšni razširjenosti lova na ptice v Sloveniji in na Balkanu prispeva tudi njihovo obnašanje med selitvijo.

izjava

Kot pove Zagoršek, je razlogov za lov na ptice več.

izjava

Čeprav poročilo ugotavlja, da je lova na ptice v Sloveniji več, kot smo do sedaj predvidevali, je Slovenija še vedno pretežno tranzitna država za ptice, ulovljene na Balkanu.

izjava

Nadzor nad gozdom je tako kot pri drugih oblikah krivolova prepuščen predvsem pristojni inšpekciji, ki pa se pogosto zanaša na lovske družine in naključne očividce. Kazni za tiste, ki jih pri krivolovu zasačimo, pa so po besedah Zagoršek premile.

izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.