Za ljubljenčke gre

Aktualno-politična novica
1. 3. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Velika Britanija je izglasovala izhod iz Evropske unije, o posledicah za Otok in Evropo
 / 24. 6. 2016
Evropska unija in Združeno kraljestvo sta po več kot letu dni trajajočem sporu glede trgovinskih dogovorov, ki veljajo za Severno Irsko, sklenila dogovor. O tako imenovanem windsorskem okviru sta se dogovorila premier kraljestva Rishi Sunak in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Po dogovoru bodo odpravili nekatere carinske preglede blaga, ki ga iz Velike Britanije izvažajo na Severno Irsko. Po začetku izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije je v pogajanjih o ureditvi Severne Irske prevladal konsenz o tako imenovani mehki meji med Severno Irsko in Republiko Irsko, ki je seveda ostala v Uniji. Zato je Severna Irska ostala del enotnega evropskega trga za blago. Več o tem, kako je prišlo do ločene obravnave Severne Irske, pojasni Steven Barrett, odvetnik, specializiran za trgovinsko pravo. 

Izjava 1

Na Severnem Irskem tako še vedno veljajo trgovinski zakoni Evropske unije, čemur nasprotuje zlasti Demokratična unionistična stranka, ki želi, da bi bila Severna Irska obravnavana kot preostali del Združenega kraljestva. 

Izjava 2

Kot rešitev so leta 2019 sklenili severnoirski protokol, ki je deloma začel veljati leta 2021. Ta uvaja kontrolo blaga iz Velike Britanije v nekaterih pristaniščih in na letališčih Severne Irske. Barrett pojasnjuje razliko med severnoirskim protokolom in windsorskim okvirjem.

Izjava 3

Odnose, zlasti med Severno Irsko in Irsko, v luči novega dogovora pojasnjuje Barrett.

Izjava 4

O trgovinskem dogovoru med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom
 / 28. 12. 2020
Novi sporazum v praksi vzpostavlja tako imenovana zeleni in rdeči pas za različne vrste blaga. Izdelki, namenjeni izključno porabi na Severnem Irskem, bodo šli skozi zeleni pas z minimalnimi kontrolami blaga. Izdelki, ki bi lahko preko Severne Irske potovali na Irsko in s tem na enotni trg Evropske unije, pa spadajo v tako imenovani rdeči pas, v katerem bo blago preverjeno skladno z uredbami Unije. Zeleni pas v praksi pomeni predvsem poenostavitev carinske papirologije. V okviru sporazuma sta obe strani pristali na dostop do informacijske tehnologije, oznak in izvršilnih postopkov za nadzor prehoda blaga. 

Novi sporazum sicer ne uvaja novih zahtev glede selitve hišnih ljubljenčkov iz Severne Irske v Veliko Britanijo. Po starih pravilih so morali imeti lastniki hišnih ljubljenčkov veterinarsko spričevalo in dokazilo o najnovejšem cepljenju proti steklini. Lastniki hišnih ljubljenčkov, ki obiščejo Severno Irsko iz Velike Britanije pa morajo zdaj le potrditi, da ima njihov ljubljenček mikročip in da se z njim ne nameravajo preseliti v eno od članic Evropske unije. Prav tako so izjema zdravila, saj bo njihovo uporabo na Severnem Irskem moral odobriti regulator Združenega kraljestva in ne Evropska agencija za zdravila. Drugačna pravila obstajajo tudi za pakete, za katere ne bodo veljale popolne carinske omejitve. 

Izjava 5

Lansko poletje, še za časa Borisa Johnsona, je Združeno kraljestvo predstavilo nov zakon za enostransko preoblikovanje delov dogovora med Unijo in Združenim kraljestvom, Bruselj pa je na to odgovoril s pravnimi manevri. Z novosprejetim dogovorom pa se zdi, da je trenutni predsednik vlade Rishi Sunak opustil idejo o tem zakonu. 

Izjava 6

Nova politika Velike Britanije na področju zunanjih zadev, razvoja in obrambe
 / 19. 3. 2021
Po mnenju sogovorca Evropska unija s tem posega na območje Severne Irske in preprečuje spreminjanje trgovinskih zakonov v Združenem kraljestvu. S spreminjanjem teh bi se namreč Kraljestvo oddaljilo tudi od Severne Irske, saj sprejeti zakoni ne morajo veljati na tem območju. 

Izjava 7

Sogovorec nekoliko samopomilujoče napoveduje, da bo sklenjeni dogovor Združeno kraljestvo prisilil v usklajevanje zakonov z zakoni Evropske unije, kljub temu da je iz nje izstopilo. 

Izjava 8

Parlamentu Severne Irske so se sicer v okviru sporazuma povečala pooblastila. Sporazum za parlament uvaja tako imenovan mehanizem zasilne zavore. Z njim lahko posreduje pri zakonih Evropske unije o blagu, ki bi, kot navaja sporazum, imeli pomembne in trajne posledice za vsakdanje življenje na Severnem Irskem. 

Izjava 9

A uspeh dogovora verjetno ostaja odvisen od podpore Demokratične unionistične stranke na Severnem Irskem. Ta namreč zagovarja stališče, da bo zaradi dogovora status Severne Irske bistveno drugačen od statusa, ki ga imajo Anglija, Škotska in Wales.

 

Foto: HM Treasury: The Chancellor working on his budget speech; Flickr

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.