Zakaj v Sloveniji pada toča?

Aktualno-politična novica
13. 6. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

8. junij 2018, Dolenjski list: “Nevihta, ki se je malo po 16. uri razbesnela nad Dolenjsko in Belo krajino, je najhuje opustošila Črnomelj, kjer je klestila kot jajce debela toča.”

12. junij 2018, Delo: “Nekaj pred 18. uro se je nebo odprlo tudi nad Zasavjem. Toča, velika kot češnje, se je znesla nad Trbovljami, o njej poročajo tudi z litijskega konca in Zagorja. Kisovec je povsem zalilo.”

Vremenska napoved za 13. junij 2018. “Danes zvečer in v noči na četrtek pričakujemo pogoste nevihte s krajevno močnimi nalivi. Ob tem se lahko pojavijo tudi močnejši sunki vetra in toča, možni so hitri porasti hudournikov in zastoji meteorne vode. Za celotno državo, posebej za vzhod, velja oranžni alarm.”

Sezona hudih neurij in toče je že v zagonu, letalska obramba pred točo za občine na severovzhodu Slovenije pa bo na voljo šele od 22. junija dalje.

Trenutno so v postopku še končni dogovori o javnem naročilu izbire izvajalca. Zaradi dolgotrajnega dogovarjanja so na severovzhodu države razočarani, saj je tam letos toča že povzročila hudo uro. Razočarani so tudi v Letalskem centru Maribor, ki je edini izvajalec te obrambe. Letalski center Maribor obrambo pred točo izvaja že štirideset let in njihovi očitki letijo tako na zavlačevanje postopkov s strani Ministrstva in Agencije Republike Slovenije za okolje kot tudi na občine, ki vztrajno znižujejo vsoto denarja, ki so jo za letalsko obrambo pred točo pripravljene plačati.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za obrambo pred točo prispeva do 35 odstotkov denarja, preostalo pa občine, ki so vključene v izvajanje letalske obrambe pred točo. Prvotna ponudba izvajalca je znašala 400 tisoč evrov, a bila zavrnjena. Delež, ki so ga pripravljene odšteti občine, znaša dobrih 158 tisoč evrov, vlada je dodala dobrih 85 tisoč evrov, tako da je bila skupna višina sredstev dobrih 243 tisoč evrov.

Slovenska vlada je na seji 26. aprila podprla izvajanje letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju severovzhodne Slovenije v letih 2018 in 2019. Na podlagi pooblastil 57 občin od skupno 71 občin na področju Pomurja, Podravja ter delno na Savinjskem in Koroškem bo ministrstvu uspelo zagotoviti dovolj denarja za izvedbo obrambe. Pogoj za pomoč z davkoplačevalskim denarjem je bil namreč izdaja pooblastil vsaj 50 odstotkov občin na območju, kjer se bo obramba izvajala. Podpis pogodbe z izvajalcem bo mogoč takoj, ko poteče zakonsko predpisani rok objave obvestila za prostovoljno transparentnost. Ta teče od ponedeljka in se izteče 21. junija.

Močno nestrinjanje z izvajanjem takšne vrste obrambe pred točo pa se sliši iz vrst meteorologov Agencije Republike Slovenije za okolje. Trdijo namreč, da takšna obramba ni učinkovita in zanjo nima smisla porabljati državnega denarja. Več o zgodovini uporabe letalske obrambe in neuspešnosti le-te pojasni Branko Gregorčič iz Arsa.

Izjava

V pogajanjih med občinami, Letalskim centrom Maribor in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je imel ARSO veliko vlogo. Zakaj se njihovega neodobravanja na koncu ni upoštevalo, obrazloži Hermina Oberstar z ministrstva.

Izjava

Mreže za zaščito pridelka in zavarovanje območij, ki imajo večji potencial, da jih prizadene toča, pa podpirajo tudi na Agenciji Republike Slovenije za okolje, saj menijo, da je to veliko bolj učinkovita tehnika zaščite pred točo kot obramba z letali ali raketami. Pojasni Gregorčič.

Izjava

Gregorčič pojasni tudi, zakaj znanstveno gledano takšne vrste obramba z letali ne deluje:

Izjava

Raziskave na tem področju so bile v tujini že izvedene.

Izjava

Mnenje Agencije za okolje je, da toče ne moremo napovedati več kot pol ure pred pričetkom nevihte, saj je to zelo nepredvidljiv naravni pojav:

Izjava

Kljub vsem tem pomislekom se je torej Ministrstvu za kmetijstvo z občinami in Letalskim centrom Maribor uspelo dogovoriti o poteku obrambe pred točo z letali. A kljub temu so pogajanja spremljala trenja glede financiranja s strani občin in vlade. Več pojasni Darko Kralj iz Letalskega centra Maribor:  

Izjava

Kralj poudarja, da problem s financami močno vpliva na kvaliteto izvajanja obrambe z letali, saj Letalski center Maribor s pomanjkanjem sredstev ne more zagotoviti ustreznega posodabljanja opreme, ki jo potrebuje za izvajanje obrambe pred točo.

Izjava

Kljub temu je večina občin pripravljena sofinancirati obrambo pred točo z letali, saj so se letošnjemu naboru občin pridružile tudi občine v Prekmurju. Več Darko Kralj:

Izjava

Hermina Oberstar z ministrstva obrazloži, kako so potekala pogajanja med vsemi vpletenimi strankami:

Izjava

Podrobneje pojasni tudi sklep, ki ga je glede sofinanciranja sprejela vlada:

Izjava

Toča pa seveda ni prizadela le občin, ki se jih tiče dogovor o letalski obrambi pred točo. Ali bo takšne vrste obramba kmalu zaobjela tudi ostalo Slovenijo, Hermina Oberstar:

Izjava

Za konec Darko Kralj iz Letalskega centra Maribor pojasni, kako poteka delo pilotov, ki izvajajo obrambo z letali:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness