29. 7. 2024 – 17.00

Zaporniki sardine, zapori konzerve

Audio file
Vir: Luis Argerich, prilagojeno

Prejšnji teden so zaporniki v goriškem zaporu Angiolo Bigazzi organizirali vstajo. Med uporom, v katerem je sodelovalo okoli 10 jetnikov, je eden od njih zažgal svojo vzmetnico, zaradi nastalega dima pa se je zastrupilo deset paznikov in zapornikov. Uprli so se zaradi slabih življenjskih pogojev v zaporu, ki so posledica njegove prenatrpanosti in vročinskega vala, povečuje pa se tudi število samomorov med zaporniki. Pred goriškimi so protestirali tudi tržaški zaporniki v zaporu Ernesto Mari, ki so zažgali rjuhe in pohištvo ter pustili odprte pipe, da je del zapora poplavilo. Policisti, ki so v zapor prišli, saj pazniki položaja niso obvladali, so za zatrtje upora uporabili solzivec. V uporu je bilo poškodovanih osem zapornikov. Kot goriški so tudi tržaški zaporniki protestirali zaradi nehumanih razmer v zaporu, kjer prestajajo zaporne kazni. 

Situacija v dveh omenjenih zaporih je podobna položaju v preostalih italijanskih zaporih; v vseh skupaj je uradno mest za okoli 51 tisoč zapornikov, a jih v njih trenutno biva okoli deset tisoč več. Število zaprtih oseb zadnja leta štiri leta narašča, vse od padca števila kaznjencev med pandemijo koronavirusa. Številka je bila najvišja leta 2010, ko je v italijanskih zaporih bivalo 68 tisoč zapornikov. Po podatkih italijanske nevladne organizacije Antigone, ki se bori za zaščito človekovih pravic v kazenskem sistemu, so italijanski zapori natrpani skoraj okoli 119-odstotno. Kot pove Alessio Scandurra, koordinator observatorija za razmere v zaporih organizacije Antigone, se uradno navedene kapacitete razlikujejo od dejanskih. 

Vir: Wikimeda Commons; European Commission ter Church of emacs, in Public domain
Audio file
19. 6. 2024 – 17.00
O spreminjanju italijanske ustave po Mussolinijevem zgledu

Izjava

Po prenatrpanosti so italijanski zapori na petem mestu med državami Evropske unije, v nelaskavi kategoriji pa so po podatkih Eurostata iz leta 2021 pred njimi zapori v Cipru, Romuniji, Grčiji in Franciji. Vsak mesec se število zapornikov v italijanskih zaporih v povprečju poveča za 331 ljudi. Scandurra pojasni, da je trend naraščanja populacije zapornikov običajen in ga prekinejo zgolj začasni izredni ukrepi. 

Izjava

Scandurra pojasni, da italijanske oblasti ne počnejo ničesar, da bi naraščanje števila zapornikov zamejile. Med pandemijo so oblasti sprejele več ukrepov, ki so upočasnile rast števila zapornikov, a so po pandemiji z njimi prenehali. 

Izjava

Sogovornik pove, da vlada italijanske premierke Giorgie Meloni z uvajanjem novih kaznivih dejanj v italijansko zakonodajo dodatno obremenjuje italijanske zaporne enote. 

Audio file
8. 4. 2024 – 17.00
Protesti delavcev proti trgovanju z Izraelom

Izjava

Prenatrpanost v goriškem in tržaškem zaporu sta pravilo, ne izjema. V goriškem zaporu je kapacitet za 53 zapornikov, a jih v njem biva 81. Kot nam položaj opiše sogovornik, so zapor pred kratkim obnovili in povečali kapacitete. Da bi pristojni zagotovili, da so zaporniki z različnimi pravnimi položaji ločeni, so kaznjenci dobršen del dneva zaprti v svojih celicah in se ne morejo samostojno gibati. Objekt je v dobrem stanju, prostori, namenjeni druženju, so dovolj veliki, a ne še popolnoma opremljeni. Podobno velja za tržaški zapor, v katerem biva 257 zapornikov, od tega je 164 migrantov, kapacitet pa je zgolj za 150 kaznjencev. Scandurra položaj v zaporu opiše kot dekadenten, v več odsekih so se zaredile stenice, ki se jih po več poskusih niso več poskusili znebiti. Pogoji v ženskih oddelkih so boljši kot v moških, tako v celicah kot v skupnih prostorih. Za opis stanja zapornih enot smo se obrnili na tržaški zapor Ernesto Mari, a odgovorov na vprašanja do zaključka redakcije nismo prejeli. 

Zapori v deželi Furlanija – Julijska krajina, kamor sodita tudi oba opisana zapora, so po prenatrpanosti na tretjem mestu. Bolj zasedeni so le zapori v Lombardiji in Apuliji, kjer je prenatrpanost okoli 144-odstotna in 152-odstotna. Razloge za prezasedenost na primeru Lombardije pojasni sogovornik. 

Izjava

Skoraj tretjina vseh zapornikov v italijanskih zaporih je migrantov, ki predstavljajo zgolj desetino italijanskega prebivalstva. Scandurra razloži, da je življenje za migrante v italijanskih zaporih težje, saj so bili zapori zgrajeni in prilagojeni za italijanske državljane. 

Audio file
27. 11. 2023 – 17.00
Umor Giulie Cecchettin, ki je v Italiji sprožil množične proteste proti nasilju nad ženskami

Izjava

Med kaznjenci je v zadnjih letih naraslo število samomorov, ki jih je bilo do srede aprila zabeleženih trideset. Leta 2022, ko so pristojni zabeležili največ samomorov od začetka beleženja, in sicer 85, so do srede aprila zabeležili deset samomorov manj kot letos. Po podatkih Sveta Evrope iz leta 2021 je Italija nad evropskim povprečjem po številu samomorov na deset tisoč kaznjencev. Vzroke za naraščanje števila samomorov v zaporih pojasni Scandurra. 

Izjava

V italijanskih zaporih dela skoraj 35 tisoč paznikov, kar predstavlja dobrega zapornika in pol na vsakega zaposlenega paznika. Aprila je italijanska policija aretirala trinajst paznikov, ki so bili osumljeni mučenja in slabega ravnanja z mladoletnimi zaporniki. Dvanajst od trinajstih paznikov je bilo zaposlenih v zavodu za mladoletnike Cesare Beccaria v Milanu. Po februarskih podatkih je bilo v 17 zavodih za mladoletne osebe zaprtih okoli 530 mladoletnih, leta 2021 jih je bilo zaprtih 320. Položaj paznikov v zaporih predstavi Scandurra. 

Izjava

Za reševanje krize so po mnenju Scandurre potrebni najprej izredni ukrepi, nato dolgoročne strukturne spremembe.

Izjava

Ne pozabimo, družbe se ne sodi po tem, kako ravna z vzornimi državljani, ampak po tem, kako ravna z zločinci, ki v Italiji ostajajo ujeti v nehumanih razmerah. 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.