ZAPOSTAVLJENI VIRI ENERGIJE

Oddaja
14. 6. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Združenje slovenske fotovoltaike je na ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministra za infrastrukturo in ministrico za okolje in prostor naslovilo odprto pismo zaradi neuresničevanja zavez glede širjenja uporabe obnovljivih virov energije. Vladi očitajo, da na tem področju dela premalo in da s trenutnim tempom Slovenija ne bo dosegla nacionalnih ciljev na področju obnovljivih virov do leta 2020.

Nacionalni cilji predvidevajo, da bo do leta 2020 25 odstotkov vse energije pridobljene iz obnovljivih virov, v elektroenergetiki pa skoraj 40 odstotkov. Trenutni delež v elektroenergetiki je 33,5 odstotka. Koliko kapacitet bi morali v naslednjih štirih letih še zgraditi, pojasni Primož Tručl, predsednik upravnega odbora Združenja slovenskih fotovoltaikov:

Izjava

Da bi spodbudili izgradnjo malih sončnih elektrarn, je bila v Sloveniji vzpostavljena podporna shema, s katero je država zagotavljala višjo odkupno ceno za elektriko, pridobljeno iz obnovljivih virov. Tručl trdi, da je bil ta sistem boljši:

Izjava

Težava tovrstnih subvencij je bila, da se njihova višina ni usklajevala s ceno fotovoltaičnih panelov, posledično pa je strošek subvencij močno narasel. Situacijo opiše Gorazd Marinček iz Slovenskega E-foruma:

Izjava

Namesto da bi sistem popravili, ga je vlada ukinila. Trenutno namesto subvencij načrtuje 10 milijonov evrov vreden sklad, s katerim bi spodbujala pridobivanje elektrike iz obnovljivih virov. A Tručl meni, da je znesek mnogo prenizek:

Izjava

Gorazd Marinček meni, da za premajhnimi spodbudami za sončne elektrarne stojijo fiskalni interesi:

Izjava

Marinček za zaključek poudarja, da se energetske strategije lotevamo iz napačnega konca, saj bi mnogo več pozornosti morali nameniti tudi izboljšanju energetske učinkovitosti. Ta je v Sloveniji močno pod evropskim povprečjem:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.