Prišepetovalci. Petdesetič.

Oddaja

UVODNIK

Ko smo kakšen dan pred imenovanjem nove finančne ministrice izvedeli, da Mateja Vraničar Erman poleg paralelnega sveta, v katerem običajno živijo finančni ministri, naseljuje še dodaten paralelni svet, svet kultistične sekte, bi po kriterijih starih časov nekako pričakovali, da bo rekla samo še adijo. A namesto da bi javnost umrla od smeha, ona in Cerar pa od sramu, smo preživeli tudi to. Desnica, tako tista, ki zaseda Finance, kot tista druga, ki domuje na Reporterju in Demokraciji, je še nekoliko brcala – na drugi strani pa je leva javnost ponovno demonstrirala, da je ravno dovolj prepametna, da ne bi bila neumna.

Tako se je namesto neomajne zahteve, da figura tistega tipa, ki smo mu nekoč enostavno rekli jehovka, nemudoma izstopi iz politične sfere kot take, pojavila vrsta abstraktnih refleksij, ki naj bi ta škandal umestile v sistemski kontekst. Je že res, da gre za bizarno sekto, so rekli eni, a v resnici je problematična religija kot taka. Je že res, da gre za bizarno sekto, so rekli drugi, a še bolj bizaren je kult neoliberalizma, tisti kult, ki namesto belega maga časti prosti trg, zlato pravilo in maastrichtske kriterije. In ko je bila temu dodana še tista bolj nevtralna floskula o ločnici med javnostjo in zasebnostjo, je bila stvar ad acta. Naša spontana reakcija, gotovost občutka, da gre za nekaj popolnoma bizarnega in za političarko nedopustnega, je bila zavržena kot v principu napačna reakcija: namesto da se smejimo Mateji Vraničar Erman, bi morali svoje sile usmeriti v borbo proti pravemu sovražniku, proti kapitalizmu kot religiji, ali kratko: proti sistemu. Kar je nekako tako, kot bi rekli: če se ne morem stuširati, si tudi rok ne bom umil.

Seveda ne gre za to, da bi kdorkoli resno pričakoval, da bo nova finančna ministrica nekoč odvrgla kožuh birokratke, zavila vrat Cerarju in ga žrtvovala na oltarju belega maga – a popolnoma nedolžna vendarle ni. Je že mogoče, da na osebni ravni Mateja Vraničar Erman ni drugega kot simptom Mateje Vraničar še-ne-Erman, simptom razočarane ženske, ki je v sekti poleg duhovnega vodje našla tudi družinsko srečo. A kot državna sekretarka in zdaj ministrica ni le simptom same sebe in ni le simbol vseh drugih iskalcev utehe. A simptom česa natančno pravzaprav je?

Da bi si odgovorili na to vprašanje, pa ni dovolj, da se zadovoljimo le s ključnimi besedami. Ne gre le za to, da je v sekti, da je v kultu in da se klanja belemu magu – problem je v tem, na kakšen način to počne. In jasno, če nam je to voljna pokazati, če kljub škandalu na youtubu še vedno visijo vsi klipi Zdrave atmosfere, najbrž ne bo odveč, če si jih ogledamo malo pobliže. Na eni strani je taka kot drugi, ploska besedam belega maga, hodi na seanse, sedi v krogu, kjer se božajo po stegnih in pri tem pridno sodeluje – a na drugi strani je ne bomo videli, kako poljublja čelo svojemu vodji. In če jo na enem od klipov lahko zasačimo pri tem, ko na seanso pripelje svojega nekdanjega šefa Francija Križaniča, je najbolj zgovorna vloga, ki jo igra v predstavi za medije, na dogodku, ki so ga sami naslovili predstavitev novinarjem.

Tako kot je Vraničar Erman edina članica sekte, ki sedi na vladi, je tudi edina članica vlade, ki prihaja na seanse sekte. Je klasično vmesno bitje, bitje dveh svetov – kot taka pa tudi v igri vlog, za katero so se odločili na tem dogodku, ne more igrati anonimusa s ceste. Na predstavi za medije, ki je bila koncipirana kot serija skečev iz našega vsakdana, ji je zato pripadla nosilna vloga, postmodernistična vloga okvirja, ki se podvoji v fikciji – vloga urednice časopisa, ki redigira tekst, s katerim se bo Zdrava atmosfera predstavila javnosti.

Če ste kdaj želeli slišati, kako zveni novorek v nastajanju, če ste kdaj želeli slišati, kako zveni, ko družbo vodijo ljudje, ki jim je prezahteven zdravi razum, je to to. Ko Mateja Vraničar Erman z vso resnostjo trdi, da je nadzor bolj nevtralna beseda od kontrole, da je skrušenost boljša beseda kot ponižnost, ker v njej zadiši kruh, da je bolje kot kritizirati dajati navodila, in ko slišimo, kako v tem nasilju bebavosti pri živem telesu razpada osnovna logika, se lahko vrnemo v realnost. Realnost, kjer nam nekdo že leto dni prodaja zgodbo, da je žica na meji v resnici tehnična ovira.

A spet, je to že razlog, da ji pogledamo skozi prste? Nikakor. Če pogledamo skozi prste Mateji Vraničar Erman, se ne smemo čuditi, če bo vse skupaj šlo še na slabše. In če smo ji pogledali skozi prste, se ne moremo čuditi, da v Zdravi atmosferi ponosno, pardon, radostno vztraja še naprej – tudi po tem, ko nas je njihova spletna stran pred dnevi opozorila na nevarnost, da bo svet prevzel homo človek, ki ogroža glas in prihodnost hetero Človeka.

T. T.

MONOLOG: Tanja Lesničar Pučko

Glasba: Dixie Cups - Iko Iko, Tommy James and the Shondells - I think we're alone now.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Žalost je, da se je ministrica Žnidar šolala na London School of Economics.

da da dobro... ampak ...

poglej tole ....
**bi morali svoje sile usmeriti v borbo proti pravemu sovražniku, proti kapitalizmu kot religiji, ali kratko: proti sistemu**

ne ne ne, kapitalizem ni več religija, kapitalizem postaja mnogo mnogo bolj neulovljivega, postaja tvoja podzavest, zelo spretno vstavljena vate kot tvoja desna roka, tvoj smmart telefonček, tvoje facebuk omrežje, tvoj google brskalnik, sledilec tvojih gibov... ajjjjjj*
daj začni malo čitat tuje medije, te slovenske hojladrolce so vedno 10 let nazaj :-)

**da je nadzor bolj nevtralna beseda od kontrole, **
(nadzor = kontrola)
**da je skrušenost boljša beseda kot ponižnost, ker v njej zadiši kruh,**
(čaki kaj hočeš reči? to je vendar sinonim)
**da je bolje kot kritizirati dajati navodila,**
(?)
in ko slišimo, kako v tem nasilju bebavosti pri živem telesu razpada osnovna logika, se lahko vrnemo v realnost.
(njeh ... tole je bolj strel v prazno ... nasilje bebavosti... bebavost nikoli ni nasilna dragi moj, živo telo ni nikoli bebavo, in če imaš osnovno logiko nisi nikoli stran od realnost.)

AMEN

ampak ja, Tanja je pa huda bejbika a ne?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.