PREDGOVOR K PETI OBLETNICI VSTAJ + AGITPROP II.

Mnenje, kolumna ali komentar
9. 3. 2017 - 16.00

Spoštovani- konec leta bo  v Mariboru, prihodnje leto pa še v Ljubljani peta obletnica t.im. »vseslovenske ljudske vstaje«(VLV)- torej ni prezgodaj, da se vprašate- če ste bili tam ali ne:  kaj je ostalo, kako je zdaj s to »sceno« ? Je Združena levica res le »parlamentarni okrasek« po dr. Dolarju, ali pa celo izgovor, da se nič drugega ne dogaja- razen če se ful dogaja na FB? Pa tudi če se- to je virtualna realnost. Številčnost in množičnost realnih protestov pa je upadla; vendar pa javnomnenjska podpora ZL raste!Upajmo, da tudi zaradi akcij in pobud »na terenu«, in ne le vprašanj v parlamentu.

Volitve pa se bližajo! Zato se vprašajmo tudi: kaj je z realnostjo ene najpopularnejših novih fraz - »pre-spraševanja«? Sam ga ne opažam prav dosti, sploh na temo »naše stvari« in stranke –čast izjemam a la Matjaž Hanžek. Da o pravi stari tovariški kritiki in  samokritiki  ne govorim. Te je v »naši« javnosti- minus FB anonimke - toliko, kot je  v Združeni levici strankarske discipline in enotnosti ali demokratičnega centralizma, če si izposodim  pokojno Zvezo komunistov.

In še eno obletniško vprašanje: ali ni tudi ta manko »pre-spraševanja« samih sebe del dediščine ne-samokritičnosti »V.L.V.«, ki je bila v retrovizorju kombinacija flash moba, ljudske jeze in FB/mobitel-mobilizacije proti janševizmu? Spomnimo se: najbolj množična vstaja v Ljubljani je sledila napovedi kontra-zborovanja Janševega Zbora za republiko na isti dan, a nekaj ur prej, kot »ljudska vstaja«- desnica ji je torej naredil uslugo, vendar pa je »vstajniški odbor« po najavi desnega zborovanja zahteval od policije, naj ga ne dovoli, češ da gre za poziv k nasilju, za nevarnost državljanske vojne in podobno. Nič od tega se ni zgodilo. Vendar nikjer, niti na vstajniških skupščinah , pa tudi ne v Mladini, ne pomnim kake analize ali kritike tega v bistvu nedemokratičnega stališča »organiziranega jedra« vstaje, ki je drugače mislečim odrekel temeljno ustavno pravico do  zborovanja: to slabo popotnico bi bilo dobro »pre-izprašati« še pred petletnico vstaj- za primer, da se kaj zgodi prej, kakor je to malo verjetno.

Nič bolje  ni z obče sprejetimi »našimi« vrednotami in občimi mesti- recimo: brezpogojna ljubezen do beguncev na eni in enako brezpogojno sovraštvo do vsega »domačega«, domačijskega, domoljubnega- dostikrat upravičeno, vendar pa –kako lahko upamo na Združene levice ali kogarkoli uspešno nagovarjanje širšega državljanstva na prihodnjih volitvah- ali vstajah , če je vsakršen patriotizem tabu, njegove leve politične inačice pa ni –pa je bila med partizani in povojnimi komunisti še kako živa, Internacionala gor ali dol? In na drugi strani: kaj je s fenomenom levo-liberalnega kulturno-turističnega  internacionalizma, ki si ga mnogi, tudi mladi simpatizerji ZL očitno lahko privoščijo- glej njihove fotke v Mladini z izvodi Mladine po celem svetu? Ali ni bliže liberalnemu kapitalističnemu globalizmu kot proletarsko-prekarskemu internacionalizmu? Po vrnitvi v grozno Slovenijo sicer vsi znorijo, če zmagata Ilka ali Peter, ampak to je seveda  nekaj drugega. Da o jugo-nostalgiji ne govorim- kot da nimamo pesmi »Bratstvo i jedinstvo« D.Avdića.

In ravno to, o čemer ne govorimo, so najtrdnejši, najbolj samoumevni tabuji. Pa so to tiste samoumevnosti, ki se jih v svoji knjigi »Samoumevni svet« npr. loteva Miha Blažič - N'toko? Njegovi perfektni korektni teksti v Mladini mi ne dajejo dosti upanja: njegova perspektiva je dokaj podobna tisti Svetlane M., Vesne V.G., Gorana V., Marka C.,  in drugih velikih imen neusmiljene kritike »Slovenčkov in Slovenceljnov«. In zanimivo: Miha je kritičen tudi do družbeno-kritične glasbe! To me malo spomni na alergijo  akademske »delavsko-pankerske« srenje na stari pank in na politično nekorektnost novega Damirja Avdića , recimo v skladbi »Katalonija-Sparta-Galicija«, upam, da jo RŠ še vrti.

Kaj torej hočem reči? Pa nič posebnega- le pogodbene obveznosti moram izpolniti in znova pozvati k branju knjige »Against The Double Blackmail«, posebej poglavja »Breaking the Taboos of the Left«, »Divine Violence«  »Political Economy of the Refugees« in »What Is To Be Done«; pa tudi knjigo »Samoumevni svet«, seveda, vsekakor. Brati je dobro, bolje kot drkati telefone, pametnejše od sebe.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

no to je pa že malo bolj realistično pisanje! kje torej smo? nikjer. tam kjer smo bili prej in tam kjer bomo bili kasneje. vprašanje je, kje torej začeti ko je pa pri osnovnih kolektivnih nastavkih že toliko zagat, preprek in nekostruktivnih okvirjev. mogoče tudi pri drkanju mašine lahko začneš za začetek, da si razčistiš pojme kje smo, kam gremo in kdo si.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness