ŠOUmma Mia! Spet začenja se!

Oddaja
19. 11. 2018 - 12.00

Pretekli ponedeljek, 12. novembra, ob devetnajstih, se je v Zeleni čitalnici Študentskega kampusa odvila konstitutivna seja Študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Novoizvoljeni poslanci in poslanke so se seznanili z volitvami, prejeli nekaj informacij o Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani, poslušali zaključno poročilo preteklega mandata in izvolili novega predsednika Študentskega zbora. O vsem tem in še čem danes v oddaji ŠOUvizor.

Konstitutivna seja Študentskega zbora je torej potekala na Kampusu, kot je to v navadi že zadnjih nekaj let. Seja je sicer potekala brez večjih zapletov. Med drugim je zbrane nagovoril Patricij Maček, predsednik Razsodišča ŠOU v Ljubljani. Poslušajmo del besedila slavnostnega nagovora, citiramo:

"»Živi, kot da boš jutri umrl, uči se, kot da boš živel večno,« so znane Gandhijeve besede. Kot študentom vam je znanje ena najvišjih vrednot v življenju. Znanje je tisto, česar vam nihče nikoli ne more odvzeti. Je tisto, kar vas dela močne, samostojne in neodvisne. Vse to pa boste posebej potrebovali zdaj, ko nase prevzemate posebno odgovornost." Konec citata.

Študentski poslanci in poslanke nase torej prevzemajo posebno odgovornost, znanje pa je tisto, kar bodo zdaj še posebej potrebovali. In znanje je nekaj, kar gotovo ima direktor ŠOU v Ljubljani Andrej Klasinc, ki je na položaju že od leta 2013. Tudi on je zbrane nagovoril in poudaril, da je le poslovodni organ in da se v študentsko politiko ne bo vmešaval. Glede na to, da se je v preteklih letih Klasinc v medijih že večkrat moral zagovarjati zaradi netransparentnega delovanja, srčno upamo, da bo držal besedo. Gotovo ga bomo za besedo držali na Univerzitetni redakciji.

Poslanci in poslanke so se seznanili tudi s poročilom predsednika Študentskega zbora v odhajanju Gregorja Tima Grünfelda. Eksplicitno je pozval k transparentnosti in sprotnemu delu, a več o tem čisto na koncu oddaje.

Na seji je bil z veliko večino, kot je v Študentskem zboru v navadi, izvoljen nov predsednik zbora Ajas Midžan, študent Pravne fakultete. Že v sredo smo na predstavnico za odnose z javnostmi ŠOU v Ljubljani naslovili prošnjo za telefonsko izjavo novoizvoljenega predsednika Študentskega zbora, a odgovora do danes še nismo prejeli.* Želeli smo, da se predsednik predstavi študentom in študentkam, in nam pove, kakšne načrte ima. Odgovor nestrpno pričakujemo in srčno upamo, da ga bomo prejeli do naslednje oddaje ŠOUvizor.

Naj na tej točki omenimo, da so nekatere poslanke in poslanci od svojih starejših in izkušenejših kolegov prejeli navodilo, da naj pozive novinarjev Radia Študent ignorirajo in jih o vsakem poskusu vzpostavljanja kontaktov obvestijo. Tovrstno pisno navodilo smo na lastne oči videli in ga hranimo na redakciji, vendar ga zaradi zaščite vira ne objavljamo. Želimo si, da bi študentski predstavniki in predstavnice komunicirali z nami. Zdi se namreč vredno opozoriti, da pomanjkanje komunikacije kvečjemu zbija kredibilnost in zapre enega redkih kanalov, ki ga poslanci imajo s študenti - če predpostavljamo, da si takšne komunikacije poslanci in poslanke sploh želijo.

En vidik Študentskega zbora, na katerega bomo v prihodnjih mesecih posebej pozorni, so poslanski klubi, ki se lahko oblikujejo kadarkoli po konstitutivni seji. Poslanski klub je, če citiramo poslovnik Študentskega zbora, “svobodno združenje najmanj petih študentskih poslancev”. Zakaj je važno, da poslanski klub obstaja uradno? Obstoj poslanskega kluba prinese določene pravice, spet citiramo: “Preko svojega predstavnika sodelovati v okviru kolegija predsednika Študentskega zbora; do predlaganja kandidatov za člane organov ŠOU v Ljubljani in delovnih teles Študentskega zbora, kot to določajo akti ŠOU v Ljubljani; do financiranja svojega delovanja; do drugih pravic, ki jih določa ta poslovnik ali drugi akti ŠOU v Ljubljani.” Konec citata. Med drugim poslanski klubi v imenovanje predlagajo kandidate za tožilce na študentskem razsodišču, imenuje pa jih predsednik Študentskega zbora. Brez nepotrebnega zapletanja: uradna formacija poslanskega kluba je sila pomembna reč.

Z gotovostjo lahko trdimo, da se bosta oblikovala vsaj dva kluba. Klub Modro za študente in klub Povezani. Modri in Povezani imajo namreč veliko večino poslanskih sedežev. Če uporabimo analogijo z državnim zborom, gre za dve veliki vladni stranki, ki v praksi obvladujeta približno 85 % vseh sedežev v Študentskem zboru. V Študentskem zboru stranke sicer ne obstajajo, obstajajo pa poslanski klubi. V preteklem mandatu je poleg omenjenih obstajal tudi poslanski klub Zagon. V enem zadnjih ŠOUvizorjev smo poročali, da se Zagonu obeta dovolj poslancev za oblikovanje poslanskega kluba. Potrebujejo jih, kot že omenjeno, vsaj pet. Oblikovanje poslanskega kluba je, kot že rečeno, zelo pomembno. A pri oblikovanju poslanskega kluba Zagon naj bi se malce zapletlo. Po naših informacijah naj bi poslanca Fakultete za strojništvo odlašala s priključitvijo k poslanskemu klubu Zagon. Ostanite z nami, vrnemo se takoj po kratkem glasbenem premoru.

Glasbeni premor: Public Service Broadcasting – Spitfire.

Poslušate oddajo ŠOUvizor na Radiu Študent, ki oddaja na frekvenci 89,3 MHz. V prvem delu oddaje smo se posvečali konstitutivni seji Študentskega zbora, ostali pa smo pri poslanskih klubih. Kot nam je znano, naj bi poslanca Fakultete za strojništvo odlašala s priključitivjo k poslanskemu klubu Zagon.

Razlog naj bi bila električna formula. Strojna fakulteta namreč vsako leto razvija dirkalnik, za njen razvoj pa potrebujejo sredstva. Poglejmo, kaj so o prvi študentski električni formuli na Univerzi v Ljubljani zapisali na spletni strani Fakultete za strojništvo, citiramo:

"V četrtek, 31. maja, 2018 so študenti strojništva in drugih fakultet Univerze v Ljubljani razkrili prvo električno formulo v Sloveniji. Študentski kampus se je iz delavnice, kjer so študenti formulo snovali in sestavljali, prelevil v slavnostno prizorišče. Formulo so letos poimenovali Eldrax, nastala je kot plod interdisciplinarnega sodelovanja študentov ob pomoči profesorjev in močni podpori gospodarstva. Formula sestoji kar iz 90 % komponent, ki so razvite in narejene v Sloveniji, in sicer s strani študentov in sponzorskih podjetij." Konec citata.

Formulo, na katero so na Fakulteti za strojništvo upravičeno ponosni, torej razvijajo ob močni podpori gospodarstva. A ta podpora po naših podatkih ni dovolj. Formulo morajo razvijati in nadgrajevati, kar zahteva sredstva, ki jih je težko pridobiti. Študentje, ki pri projektu sodelujejo, pa si teh sredstev, razumljivo, želijo.

Ta sredstva lahko zagotovi - pravilno ste ugotovili - Študentska organizacija Univerze v Ljubljani. Po naših informacijah, ki prihajajo iz virov blizu razvoja omenjene formule, naj bi sredstva za formulo vladajoči v Študentskem zboru obljubili poslancema strojne fakultete, če se odpovesta sodelovanju v poslanski skupini Zagon in podpreta vladajočo garnituro. Šlo naj bi torej za "quid pro quo" princip delovanja. Vi nas podprite, mi pa bomo finančno podprli vaš projekt.

Pustimo za trenutek aktualne predstavnike in funkcionarje. Vas morda skrbi, kaj bo z odhajajočimi poslanci? Nocoj lahko spite mirno, saj bo zanje najverjetneje dobro poskrbljeno. Se kdo na primer še spomni Bojana Kureža? Pred več kot desetletjem je bil Kurež član predsedstva Študentske organizacije Slovenije, pred dvema letoma je postal direktor Kampusa, letos pa je postal vršilec dolžnosti generalnega sekretarja na Ministrstvu za kulturo. Vršilec dolžnosti bojda zato, ker naj bi se prihodnje leto selil na Ministrstvo za gospodarstvo. Bojan Kurež je le en v nizu bivših študentskih funkcionarjev, ki zdaj služijo denar na ministrstvih, zlasti tistih, ki pripadajo Socialnim demokratom.

Pokukajmo še na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ministrstvo, ki ga, kot vemo, ponovno vodi Jernej Pikalo, član Socialnih demokratov. Za državnega sekretarja si je minister Pikalo izbral dr. Jerneja Štromajerja, ki je, sodeč po opisu na spletni strani ministrstva, citiramo: "nekdanji predsednik ljubljanske študentske organizacije in namestnik predsednika Študentske organizacije Slovenije". V Kabinetu ministra je dobil službo tudi Klemen Mesarec, nekdanji minister za socialo in zdravstvo na ŠOU v Ljubljani. Mesarec je bil med drugim tudi soustanovitelj Inštituta za politični marketing - IPM, ki je bil 31. decembra 2014 ustanovljen kot zasebni zavod. Direktor tega inštituta je sicer Domen Kos, bivši študentski funkcionar, ki se v medijih zdaj pojavlja kot politični analitik. Če ste v zadnjih dveh letih spremljali volitve, ste ga na malih ekranih gotovo že opazili.

Od malih ekranov pa na socialna omrežja. Med brskanjem po mnogoterih Facebook straneh Povezanih smo našli dve zanimivosti. Facebook namreč po novem omogoča spremljanje spreminjanja imena strani neke organizacije. Preverili smo Facebook stran Filoface, tiste študentske skupine, ki se je pred dvema letoma od nikoder pred volitvami pojavila na Filozofski fakulteti. Izkazalo se je, da je bila Facebook stran Filoface ustvarjena že davnega leta 2012, nosila pa je ime Povezani. Šele 28. septembra 2016, torej tik pred začetkom študijskega leta, se je preimenovala v Filoface.

Podobno je s Facebook stranjo Povezani EF, ki ima več kot štiri tisoč sledilcev. Do 2. februarja 2017 se je ta stran imenovala Party Like A Boss, še pred tem pa se je imenovala Klub Š.E.F. Ta klub je sicer, sodeč po spletni strani Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, citiramo: "združenje študentov in bivših študentov Ekonomske fakultete v Ljubljani, ki skupaj kreirajo mnoge uspešne športne, kulturne, zabavne in humanitarne dogodke."

Povezani so sicer mojstri uporabe socialnih omrežij. Svojim poslancem in poslankam vestno naročajo, na katera brucovanja morajo povabiti svoje prijatelje in katere objave naj delijo na svojem zidu. Pridobili smo vpogled v eno takšnih FB skupin, vendar zaradi zaščite vira posnetka zaslona ne objavljamo. Na univerzitetni redakciji bi si želeli, da bi v svoje skupine kdaj objavili tudi povezavo do oddaje ŠOUvizor.

Pustimo zdaj stare obraze in stare afere. Povezani novinarjem univerzitetne redakcije Radia Študent včasih v neformalnih pogovorih očitajo, da o ŠOU v Ljubljani nikoli ne poročamo ničesar pozitivnega. Vendarle je Študentski zbor šele začel z delovanjem in prav je, da jim zaželimo uspešno in čim bolj transparentno delovanje. Poslavljamo se z besedami Gregorja Tima Grünfelda, zdaj že bivšega predsednika Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani:

"Priporočilo vsem študentskim poslancem je, da se seznanijo z delovanjem študentskega zbora, akti, pravilniki, obveznostmi in pravicami že takoj na začetku mandata, saj bo to omogočalo kvalitetno in nemoteno opravljanje funkcije posameznika in Študentskega zbora kot organa. novi administraciji predsednika Študentskega zbora pa priporočam strokovnost, doslednost in objektivnost pri opravljanju in izvajanju obveznosti in zadolžitev, ki jih predvidevajo akti ter pravilniki. Sprotno delo in skrb za arhiv zbora povečuje transparentnost in tekoče delovanje organa kot takega in pozitivno vpliva na stanje in izvajanje aktivnosti celotne organizacije."

K željam bivšega predsednika Študentskega zbora naj dodamo še, da tudi komuniciranje z mediji povečuje transparentnost Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

Nov mandat študentskega zbora sta otvorila Tomaž in Matija.

-----------
*V torek, 22. 11. 2018 smo od predstavnice za odnose z javnostmi ŠOU v Ljubljani prejeli spodnje sporočilo. Po pregledu poslanega e-poštnega sporočila smo ugotovili, da je bila e-pošta poslana na napačen naslov. Za napako se predstavnici ŠOU za odnose z javnostmi opravičujemo. Objavamo tudi njeno e-pošto.

-----------

Spoštovani,

pišem vam v odgovor na oddajo ŠOUmma mia! Spet začenja se! 

Zanima me, prek katerih kanalov ste me želeli kontaktirati, saj nisem prejela nobene prošnje za kontakt novoizvoljenega predsednika Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani, tako kot to navajate v zapisu pod oddajo. Od začetka novembra sem prevzela mesto predstavnice za odnose z javnostmi, zato sklepam, da imate mogoče napačen kontakt:

Tajda Koblar, predstavnica za odnose z javnostmi ŠOU v Ljubljani

e-mail naslov: tajda.koblar@sou-lj.si

telefonska številka: 031 541 610

Prosim vas, da me za vse podobne zadeve kontaktirate na zgornji naslov ali telefonsko številko, odgovorila pa vam bom v najkrajšem možnem času. 

Pomembno nam je, da odgovarjamo na vsa vprašanja, zato ni razloga, da vam nebi posredovala kontakta novega predsednika Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani. Zato bi želela tudi izvedeti, prek katerih kanalov ste me kontaktirali in kdaj, da ugotovimo, kje je prišlo do šuma v komunikaciji. 

Predsednik Študentskega zbora Ajas Midžan je pripravljen dati izjavo, zato vam posredujem njegov kontakt.

------------

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness