Lahka kandidirate?

Oddaja

Na letošnjih volitvah v ljubljansko študentsko organizacijo, ki bodo potekale 12. oktobra, na 18 fakultetah študentke in študentje ne bodo mogli izbirati, kdo bo njihov predstavnik v Študentskem zboru Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Na njihovih fakultetah namreč kandidira le po ena lista. Kandidati, ki na teh listah kandidirajo za poslance, bodo v študentski zbor izvoljeni, že če prejmejo en sam glas podpore. Ena izmed fakultet, na kateri študentje na oktobrskih volitvah ne bodo imeli veliko izbire, je ljubljanska Ekonomska fakulteta.

Neverjetno! Poglejte, kako je 26 ljudi KaNDidIRaLO. Povezani jih sovražijo.
 / 21. 9. 2022

Na Ekonomski fakulteti na tokratnih volitvah kandidirata že poznana lista Povezani EF in lista Sigma, kandidati s katere se gibljejo v istih družbenih krogih kot Povezani. Pred letošnjimi volitvami pa se je na ljubljanski Ekonomski fakulteti začela oblikovati tudi samostojna, z njimi nepovezana lista. Ta se na koncu ni odločila za vložitev samostojne kandidature. Ena izmed študentk, ki je želela ostati anonimna, razloži, zakaj se ni odločila za kandidiranje.

"Jaz pa še dve kolegici z ekonomske fakultete smo se odločile, da bomo letos kandidirale v študentsko organizacijo. V bistvu se nam je, če lahko tako rečem, šlo za transparentnost delovanja študentske organizacije in menile smo tudi, da lahko s svojim programom študentom ponudimo kvalitetnejše dejavnosti. Ko se je naša namera razvedela po fakulteti, sta kolegici kar naenkrat začeli prejemati klice z nekih neznanih številk. Ko se je ena na neki točki javila, so povedali, da kličejo v okviru Povezanih. Predstavili so se po imenih. Vem, da sta klicarila predvsem Matej Lino Pirc in nek Tim Kržič. In vse, kar sta rekla, je bilo: »Ja, smo slišali, da sta se odločili za kandidaturo, kaki so pa kaj vaši pogledi pa to?” Pravzaprav je spraševal, kakšni so naši pogledi na celotne te zadeve na študentski organizaciji. V bistvu so nas na nek način hoteli rekrutirati v njihovo to stranko ali kako naj temu rečem. Me pa smo bile tako: »Ne, ne bi, me bi šle raje za sebe.« In s tem se ti klici sploh niso končali, ampak so se vsakodnevno nadaljevali. Eno kolegico so celo počakali pred razredom. Imela je nek izpit in so jo pričakali pred učilnico. In potem ni imela izbire, je morala iti na kavo z njimi. Pač v bistvu so stalno klicarili. In potem je na neki točki prišlo do tega, da so klicali tudi enega mojega družinskega člana, ki pač sploh ni bil nč vpleten v to, ampak samo obiskuje isto fakulteto. In njemu so se celo predstavili, kot da kličejo z Nove24TV. Prijateljica je potem prav tako dobila klic, v katerem so klicatelji rekli, da jo kličejo z Nove24TV. Da vedo, da bomo kandidirale, in ali vemo za neko afero. Govorili so o aferi Dušan Smodej in namigovali, da naj bi bil z njo povezan Luka Stegne. Spraševali so, ali vemo, v kaj se s kandidaturo spuščamo. Po teh klicih sta se ostali dve kandidatki zamislili, bili sta malo prestrašeni in kandidaturo sta zato raje preklicali."

O poskusih odvračanja študentk in študentov od samostojnega kandidiranja na volitvah v ljubljansko študentsko organizacijo smo govorili tudi s sodelavcem Znanstvene redakcije Radia Študent, Luko Stegnetom, ki je študentom Ekonomske fakultete organizacijsko pomagal pri pripravi dokumentacije za kandidiranje na samostojni listi. Kot pravi, je bil v predvolilnem obdobju tudi sam tarča različnih oblik nadlegovanja.

Izjava

Za komentar o poskusih odvračanja študentov od vložitve samostojne kandidature smo prosili vodjo poslanske skupine Povezanih, Aleksandra Miličevića. Miličević, ki poleg opravljanja funkcije vodje poslanske skupine Povezanih v Študentskem zboru ŠOU zaseda tudi mesto predsednika Študentskega sveta Ekonomske fakultete, nam je pisno zatrdil, da, citiramo, »prvič sliši[..], da bi se kaj takega dogajalo na Ekonomski fakulteti«.

Demokracija s priokusom spolnega nadlegovanja, malverzacij in Green dragonsov.
 / 24. 10. 2016

Matej Lino Pirc, namestnik Miličevića v predsedstvu Študentskega sveta Ekonomske fakultete, se je oglasil po klicu na eno izmed telefonskih številk, s katerih so študentje prejemali več klicev dnevno, in nam v kratkem telefonskem pogovoru povedal, da zadeve ne želi komentirati. Drugi v izjavi omenjeni klicatelj, Tim Kržič, prav tako član Študentskega sveta Ekonomske fakultete in kandidat za poslanca v Študentskem zboru ŠOU na listi Povezani EF, pa je pisno pojasnil, citiramo, »da so iskali najboljše kandidate po celi fakulteti in obstaja možnost, da so kontaktirali tudi koga izmed [naših] virov«. Dodal je, da so »kontaktirali le stanovske kolege [...]«.

S pisnimi vprašanji smo se obrnili tudi na Novo24TV, saj so študentje Ekonomske fakultete, ki so nameravali kandidirati na samostojni listi, nekoliko resnejših telefonskih groženj bili deležni od klicatelja, ki se je predstavljal kot Andrej z Nove24. V uredništvu Nove24TV na naša vprašanja niso odgovorili, zato ne moremo potrditi, da je klicatelj klical v imenu portala Nova24TV.

Portal Nova24TV je bil v dogajanje ob volitvah v ljubljansko študentsko organizacijo sicer vpleten že na zadnjih volitvah leta 2020. Takrat se je na ljubljanski Fakulteti za računalništvo oblikovala samostojna lista Admin admin. Njeni predstavniki so kandidirali proti Frikom, ki so se po izvolitvi v študentski zbor povezali v poslanski klub Povezani. Portal Nova24TV je v času volitev leta 2020 objavil članek, v katerem kandidate liste Admin admin poimensko izpostavlja in povezuje z nekaterimi parlamentarnimi strankami.

Kandidati liste Admin admin so novinarska vprašanja Nove24TV prejeli po SMS-sporočilih. Kako so novinarji portala pridobili njihove osebne telefonske številke, ni jasno, saj jih sami niso nikjer javno objavili. O dogajanju pred volitvami leta 2020 smo govorili z Urbanom Suhadolnikom, predstavnikom liste Admin admin.

Izjava

Skupina Povezani je v času študentskih volitev na svojem Facebook profilu poobjavila omenjeni članek s portala Nova24TV in plačala tudi za promocijo objave s člankom. Gašper Rataj, aktualni povezani poslanec v Študentskem zboru ŠOU, ki je leta 2020 na Fakulteti za računalništvo na listi Frikov kandidiral proti Suhadolniku, nam je pisno sporočil, da je takrat, citiramo, »[o]sebno [...] pozval k umiritvi strasti in prenehanju sponzoriranja članka s strani Povezanih [...]«. Tudi v tej zadevi smo za odziv prosili aktualnega vodjo poslancev Povezanih, Miličevića, ki je pojasnil, citiramo, »da [delijo] tudi članke Radia Študent, ko ti vsebujejo vsaj kanček objektivnosti«.  

Po besedah Suhadolnika so bili kandidati liste Admin admin v volilnem obdobju leta 2020 tudi tarče zasmehovanja na fakultetnem strežniku Discord. Takrat so ugotovili, da sicer anonimne žalitve prihajajo z IP-naslova prostorov Študentskega kampusa. Za komentar smo se obrnili na Kampus, ki ga vodi nekdanji študentski poslanec iz vrst Povezanih, Alen Nikola Rajković. Pisno so nam odgovorili, da »to zgolj potrjuje ugotovitve, da se na kampusu zadržuje veliko število študentov [...]«.

Suhadolnik dodaja, da sta se v prostorih Kampusa v predvolilnem času leta 2020 mudila tudi dva kandidata liste Admin admin, ki sta morala dopolniti svoji kandidaturi. Po njegovih besedah je do njiju takrat pristopil Rok Petrič, prav tako vidni član Povezanih in trenutni generalni sekretar Študentske organizacije Slovenije, ki se je predstavil kot novinar ŠOU in ju prosil za telefonsko številko predstavnika liste Suhadolnika, da bi ga lahko kasneje poklical za izjavo. Klica domnevnega novinarja Suhadolnik nikoli ni prejel, se je pa njegova telefonska številka znašla na spletnih mestih z malimi oglasi.

Izjava

Predvolilno dogajanje iz leta 2020 še letos odmeva na ljubljanski Fakulteti za računalništvo. Tudi na tokratnih volitvah je skupina študentov s samostojno listo nameravala kandidirati proti povezanim Frikom. Kot razloži študent Marcel Loboda, se zaradi slabih izkušenj kolegov izpred dveh let za kandidaturo na koncu niso odločili.

modri
Kruha, iger in brucev v predvolilni štruci
 / 17. 10. 2016

Izjava

Vodjo Frikov, Gašperja Rataja, smo prosili tudi za komentar o letošnjem dogajanju na Fakulteti za računalništvo. Pisno nam je obrazložil, da je Lobodo res povabil na pogovor, ker mu je želel, citiramo, »[...] ponuditi vpogled v kompleksno delovanje v študentski organizaciji in deliti izkušnje in izzive, s katerimi se je srečeval na tej poti«.

Kompleksno delovanje študentske organizacije bo poslanska skupina Povezani krojila tudi v prihodnjem mandatu. Na oktobrskih volitvah imajo v študentskem zboru namreč že zagotovljenih 11 poslanskih mest. Toliko kandidatov za poslance na povezanih listah kandidira na fakultetah, na katerih nimajo izzivalnih opozicijskih list. Med te fakultete spadata tudi Ekonomska fakulteta in Fakulteta za računalništvo.

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Odziv Roka Petriča, generalnega sekretarja ŠOS

Ker smo v uredništvu zanesljive informacije z dokazi o tem, da se je Rok Petrič leta 2020 kandidatom liste Admin admin predstavljal kot novinar, prejeli na dan objave prispevka, smo z namenom, da bi Roku Petriču kljub časovni stiski zagotovili možnost odziva na navedbe, objavljene v oddaji, Petriča 23. 9. 2022 dopoldne poklicali na njegovo telefonsko številko. Nismo ga uspeli priklicati, nam je pa Petrič po zaključku redakcije prispevka poslal sporočilo. Sporočilo, ki smo ga 23. 9. 2022 prejeli od generalnega sekretarja Študentske organizacije Slovenije, Roka Petriča, objavljamo v celoti: 

Pozdravljeni. Najprej me zanima, kje ste dobili mojo zasebno mobilno številko, saj me že cel dan nadlegujejo različne neznane številke, zato jaz vas sprašujem, komu vse ste jih posredovali in s kakšnim namenom? 

Glede vašega vprašanja pa menim, da bi si ta oseba morala poiskati klinično strokovno pomoč, saj so prisluhi in prividi lahko posledica shizofrenije, sam pa diagnoze ne morem postavljati, kljub dejstvu, da sem zaključil 1. bolonjsko stopnjo na Zdravstveni fakulteti. 

Lep pozdrav, Rok

 

Slika: osebni arhiv

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness