Novoletne volitve ŠOU

Oddaja
14. 1. 2022 - 16.00

Izteka se rok za pritožbe v zvezi s študentskimi volitvami
 / 23. 10. 2020
V današnji oddaji 5 minut za boljši ŠOU povzemamo potek in rezultate nadomestnih volitev za predstavnice Študentskega zbora in članice Upravnih odborov Študentskih organizacij visokošolskih zavodov ŠOU v Ljubljani za tekoče mandatno obdobje, ki bo trajalo do letošnje jeseni. Volitve so se zvrstile na prvo in drugo ponovoletno sredo. Petega januarja so nadomestne volitve potekale na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, krajše AGRFT, Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, krajše ALUO, ter Biotehniški in Teološki fakulteti, 12. januarja pa še na Naravoslovnotehniški fakulteti, krajše NTF. Videti je, da so volitve potekale neobičajno mirno, volilna udeležba pa je bila kot običajno nizka. Tradicionalno volilno vzdušje povzameta mimoidoči študentki ALUO, ki smo ju vprašali, ali sta vedeli za volitve.

Nadomestne volitve na Biotehniški fakulteti, ALUO in NTF so bile posledica odstopa treh poslank novembra lani. Dve od treh sta uradno prihajali iz poslanske skupine Modro za študente, v praksi pa je bila z njo povezana tudi tretja, predstavnica ALUO. Vse kandidatke, ki so se na nadomestnih volitvah potegovale za mesta v študentskem zboru, so kandidirale kot posameznice, torej ne da bi navedle svojo povezavo z obstoječimi študentskimi strankami. To sicer ni nova praksa, saj so do zdaj enako počele ostale kandidatke, ki so se po izvolitvi pridružile Modrim.

Kot edini kandidat je bil kot predstavnik Biotehniške fakultete z desetimi glasovi izvoljen Metod Cvetko. Na ALUO so študentke lahko izbirale med dvema kandidatkama, Lucijo Klauž in Neveno Čobeljić, ki je bila izvoljena z dvajset proti trinajst. Čeprav sta obe kandidirali izven list, smo izvedeli, da je v vsaj enem primeru Kristijan Briški, član skupine Panda s Pravne fakultete, ki jo obvladuje skupina Modro za študente, nagovarjal študentke ALUO, naj volijo Neveno Čobeljić. Obe kandidatki smo prosili za izjavo. Do zaključka redakcije se na naša vprašanja izvoljena predstavnica ni odzvala. Svoje razloge za kandidaturo pa je v kratki izjavi povzela neizvoljena Lucija Klauž.

Znani so tudi začasni rezultati sredinih volitev na NTF, kjer sta kandidirala Aneja Mlakar in Staš Kocijančič. Na volitvah je prepričljivo, s petdesetimi glasovi proti štirim, zmagala Aneja Mlakar, katere povezav z obstoječimi skupinami ne poznamo. Glede na to da je njena predhodnica, ki je odstopila novembra lani, uradno prihajala iz poslanske skupine Modro za študente, bi lahko sklepali o povezanosti nove izvoljene poslanke z isto skupino. Nadomestne volitve so potekale tudi na AGRFT, kjer na rednih volitvah leta 2020 na poslanska mesta v študentskem zboru ni kandidiral nihče. Brez konkurence je bil za poslanca izvoljen Bor Ravbar, za članico upravnega odbora študentske organizacije AGRFT pa Brina Jenček. Od obeh lahko pričakujemo sodelovanje z opozicijo. Na Teološki fakulteti sta bila z liste Kul teolog – ki deluje pod okriljem opozicijske skupine Zagon – vsak na svojo predstavniško pozicijo uspešno izvoljena Anamarija Brozovič – na področje kulture, izobraževanja in založništva, ter Rok Kuralt – na področje turizma in mednarodnega sodelovanja.

Na vseh omenjenih fakultetah je volitve ponovno zaznamovala izjemno nizka udeležba, samo na NTF je kandidatka prejela več kot dvajset glasov. Uradne informacije o volilni udeležbi v odstotkih, kot je v zadnjih letih značilno za ŠOU, niso bile objavljene. Po naših izračunih ta na nobeni članici ni presegla deset odstotkov. Najnižja, manj kot 0,5-odstotna je bila na Biotehniški fakulteti, najvišja, približno 7-odstotna pa na Teološki fakulteti. Z vprašanji o nizki volilni udeležbi in obveščanju o poteku volitev smo se obrnili tudi na PR in predsednika ŠOU v Ljubljani, Klemna Petka, vendar do zaključka redakcije odgovorov nismo prejeli.

Prav tako je kot vsako leto predsednica volilne komisije ŠOU v Ljubljani pisala na fakultete, ki morajo odobriti potek volitev v svojih prostorih. Zaradi neodzivnosti dekanata ALUO so bile volitve z akademije prenesene na Kampus, kar je lahko dodaten razlog za nizko udeležbo na tem visokošolskem zavodu. V odgovoru, ki smo ga prejeli z ALUO, so sicer navedli nasproten argument: »/.../ ker je akademija razdeljena na štiri lokacije, izvedba volitev na zunanji lokaciji, ki je dostopna vsem študentkam in študentom, ni sporna, konec koncev na to kaže tudi razmeroma visoka volilna udeležba v primerjavi s podobnimi volitvami v preteklosti«. Razmeroma visoka volilna udeležba, kot so jo poimenovali na ALUO, je približno šest odstotkov študentk, ki so se udeležile volitev. To je sicer res več kot trije odstotki na zadnjih volitvah. Kljub temu nezavidljivo volilno udeležbo in izvedbo volitev je komentirala tudi Lucija Klauž.

Klauž komentira še obveščanje o poteku volitev.

Za konec je treba poudariti, da sta samo kandidata, izvoljena na Teološki fakulteti, kandidirala pod listo, ki se eksplicitno povezuje s skupino Zagon. O povezanosti ostalih izvoljenih kandidatk in kandidatov lahko – četudi zanesljivo – samo sklepamo. Čeprav so se nadomestne volitve kazale kot možnost preboja opozicije, v razmerje sil v parlamentu niso prinesle večjih sprememb. Za prihodnje volitve si lahko tako ponovno zaželimo isto kot vsakič: večjo transparentnost in višjo volilno udeležbo.

 

Oddajo je pripravila Alja, izjave je posnel Jernej.

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.