15 bomb namesto petard

Aktualno-politična novica

Rektor Univerze v Ljubljani, Gregor Majdič, in predsednik njenega upravnega odbora, Emil Erjavec, sta se v torek, 28. 12. 2021, sestala s premierjem Janezom Janšo. Majdič je v pogovoru izpostavil, da univerza za svoj prispevek k razvoju in za sodelovanje z gospodarstvom potrebuje podporo države, in se zahvalil za zagotovilo, da se bo fakulteto za strojništvo financiralo iz evropskih kohezijskih sredstev. Janša je podprl načrte za izgradnjo novega študentskega doma na Roški cesti, arhitekturni načrt za katerega je bil sicer že izbran in potrjen v novembru leta 2020. 

Novico o skupni izjavi rektorske konference, ki je podprla ustanovitev vojaškega visokošolskega zavoda, so v prejšnjem tednu že pokrili sodelavci iz aktualnopolitične redakcije. Za mnenje o predlogu, da bi dekana novega zavoda imenoval kar minister za obrambo, smo zato v naši redakciji povprašali rektorja dr. Majdiča, ki se je do zaključka redakcije odzval v pisni obliki, in zgolj nekoliko drugače ubesedil vsebino javnega pisma rektorske konference: »Če bi do spremembe zakonodajo prišlo, mora biti ta izvedena na način, da so postavljeni zakonski okviri enaki, kot so določeni za javno visoko šolstvo in morajo vključevati vse mehanizme, ki zagotavljajo kakovostno izvajanje izobraževalne dejavnosti, vključno z akreditacijami študijskih programov in institucije s strani NAKVIS.« 

Likvidacija hongkonškega medija, energetska kriza na Kosovu, makedonski mandatar
 / 29. 12. 2021

Morda bi tudi rektorji tako kot slovenska vojska preferirali, da se meče bombe namesto petard.

V Akademskih 15 iz prejšnjega tedna smo poročali, da je državni zbor s 46 glasovi za in 42 glasovi proti sprejel predlog novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje, ki je 2 glasova odvzel strokovnemu kadru in njegov vpliv procentualno izenačil z vplivom predstavnikov staršev in občine, ko pride do izbora kandidatov in kandidatk za ravnatelje. Proti noveli se je v javnem pismu, poimenovanem Proti politizaciji šol in vrtcev, opredelila pedagoška stroka, medtem ko je vseh 212 slovenskih občin predlog spremembe zakona nepresenetljivo podprlo. V sredo, 29. 12. 2021, je na pobudo interesne skupine delojemalcev državni svet nato glasoval in zavrnil odložilni veto, tako da je novela zakona obveljala. 

Pismo rektorske konference, novele zakona, praktično usposabljanje v zdravstvenih šolah...
 / 27. 12. 2021

Nov protikoronski zakon ali PKP 10 poleg dodatkov za ranljive skupine in odškodninske odgovornosti v primeru zapletov zaradi cepljenja vključuje tudi dvig zgornje plačne meje za zdravnike. V izjavi rektorske konference pod vodstvom rektorja Univerze v Mariboru, Zdravka Kačiča, so izpostavili, da zakonu nasprotujejo. S spremembo bi se strinjali, samo če bi se zgornja plačna meja skladno dvignila tudi v preostanku javnega sektorja. Skrbi jih odliv kadra ob takšni neprimerljivosti plač in posledično oteževanje dela na univerzah in raziskovalnih inštitutih. V Dnevniku na RTV Slovenija je o tematiki spregovoril tudi predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije, Gorazd Kovačič, in poudaril, da bi bilo takšne spremembe pred presojo v parlamentu smiselno uskladiti med socialnimi partnerji. 

Novost projekta Erasmus je možnost virtualnih izmenjav pod imenom Erasmus+ virtualna mobilnost. Na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije v Celju so v okviru programa Misli globalno, deluj lokalno svojim študentom v decembru 2021 že omogočili virtualno izmenjavo s študenti iz Španije in Tunizije ter s študenti z mednarodne Evro-sredozemske univerze s sedežem v Piranu. Cilj projekta je doseči dostopen medkulturni dialog med mladimi od osemnajstega do tridesetega leta starosti. Udeleženci sodelujejo na virtualnih okroglih mizah, tečajih in v pogovorih v angleščini, francoščini in arabščini.

Dnevni center aktivnosti za starejše ali Društvo TOTI DCA je na javnem razpisu Mestne občine Maribor pridobil nove prostore za vzpostavitev Večgeneracijskega centra Maribor. Dve dodatni dvorani se nahajata na Taboru, centru pa bosta koristili pri izvajanju brezplačnih delavnic in tečajev. Štiristo rednih uporabnikov in 40 prostovoljcev bo prostore lahko začelo uporabljati, ko jih uspešno usposobijo in obnovijo. Večgeneracijski center Maribor bo nato v prej praznih dvoranah povezoval vseh 17 društev na tem območju. Za razliko od že obstoječega Večgeneracijskega centra Štajerska bo po besedah predsednika društva, Marjana Holca, osredotočen na prebivalce Maribora in ne tudi sosednjih občin.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravlja nov javni razpis z imenom »Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju«, ki bo nadomestil že znana »Po kreativni poti do znanja«, krajše PKP, in »Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – Študentski inovativni projekti za družbeno korist«, krajše ŠIPK. Omenjena razpisa sta se zaključila v letu 2020, novi pa naj bi se izvajal v študijskem letu 2022/2023, če bo Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko izdala odločitev o podpori.

Na decembrski seji je svet gorenjske regije sprejel pobudo o ustanovitvi Univerze na Gorenjskem ter jo naslovil na vlado, ki je med obiskom regije, 10. decembra, sicer že izrazila podporo ideji, in državni zbor. Pobudi so naklonjenost že izrazili vodilni v gorenjskem gospodarstvu, ki si želijo v svoji regiji izobraževati za podjetja nujno potrebne kvalificirane kadre. Zamisel o gorenjski univerzi v Sloveniji je tako še ena – trenutno zadnja – v vrsti želja po vedno intenzivnejšem povezovanju visokošolskega prostora z gospodarstvom. Župana občine Kranj in predsednika sveta gorenjske regije, Matjaža Rakovca, ki je pred vstopom v politiko več let vodil Zavarovalnico Triglav, do zaključka redakcije žal nismo uspele priklicati.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Zaradi poteka mandata in odstopa dveh poslank so se sprostila nekatera mesta predstavnikov Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Nadomestne volitve za poslanska mesta in mesta v upravnem odboru bodo na AGRFT-ju, ALUO-ju, Biotehniški fakulteti in Teološki fakulteti potekale to sredo, 5. januarja, en teden kasneje, 12. januarja, pa bodo volitve potekale še na Naravoslovnotehniški fakulteti.

Lista Demokratičnega študentstva že drugo leto vabi študente k pisanju prispevkov za zbornik, v katerem želijo ujeti duh študentskega organiziranja. Okvirne teme, ki so jih razpisali za letošnje leto, lahko najdete na Facebook strani dogodka Poziv za LDŠ zbornik, prispevke pa sprejemajo do vključno 31. januarja 2022.

Predstavniki in predstavnice skupnosti LGBTQ+ so jutri, 4. 1. 2022, ob štirih popoldne vabljeni na Dunajsko cesto 10, na srečanje Parada povezuje, ki ga organizira Ljubljana Pride. Na prvem praktičnem srečanju se bodo udeleženci odpravili v trgovino z rabljenimi oblačili in z različnimi metodologijami ugotavljali, kako nas oblačila opredeljujejo. Dogodek je na Facebooku dostopen pod imenom Pride Connects: “Do my clothes define me?”

ŠOU v Ljubljani in Projekt Lokus 6. januarja vabita na dogodek Pogovorimo se o GSO. Najprej bo ob 18. uri potekala predstavitev gensko spremenjenih organizmov, sledila pa bo diskusija z udeleženci o njihovih lastnih mnenjih in izkušnjah.

Če pa vas mika šestmesečna pavza nekje čim dlje stran, se lahko še do 10. januarja prijavite na pol leta financiranega prostovoljstva na Islandiji. Iščejo mlade med 18. in 30. letom, zainteresirane za okoljske tematike in vodenje mednarodnih skupin. Več informacij lahko najdete na spletni strani Mladinskega Centra Celje.

 

Novičke sta spisali vajenka Nika in mentorica Hana H.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.