15 kriz šolstva

Aktualno-politična novica
27. 12. 2021 - 16.00

FOTO: depositphotos

 

Rektorska konferenca je v pismu, naslovljenem na vlado, opozorila, da je odločitev vlade o novembrskem razpisu koncesij za visokošolske programe prve in druge stopnje v neskladju z njenim marčevskim sklepom. Ta določa, da se koncesije zasebnim visokošolskim zavodom podelijo v primeru, ko javni visokošolski programi ne zadostijo družbenim potrebam po študijskih programih oziroma ne zagotovijo zadostnega števila vpisnih mest. V rektorski konferenci opozarjajo, da sta v konkretnem primeru oba pogoja v javnem visokošolskem prostoru izpolnjena. Z marčevskim sklepom naj bi se prav tako zagotovilo povečanje financiranja javnih visokošolskih zavodov, do česar pa še ni prišlo. Ob neskladju dveh sklepov rektorska konferenca v svojem pismu poudarja nujo po celovitem obravnavanju visokošolskega prostora, v katerem imajo javni visokošolski zavodi ključno vlogo pri grajenju družbeno-izobraževalne okolice. 

Državni zbor je v sredo, 22. decembra, s 46 glasovi za in 42 proti sprejel predlog novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje, ki spreminja sestavo svetov vzgojno-izobraževalnih zavodov. Strokovnemu kadru, ki je imel do sedaj 5 glasov, sta se odvzela dva, kar pomeni, da so sedaj izenačeni s predstavniki staršev ter občino. Po mnenju številnih deležnikov v šolskem polju je vlada s sprejetjem novele naredila še en korak k politizaciji šolskega prostora. 

Tris azijskega dogajanja
 / 24. 12. 2021
Prejšnji teden je aktualnopolitična redakcija Radia Študent poročala o prihajajočem vključevanju vojaškega izobraževanja v javne visokošolske zavode in predlogu ustanovitve vojaške akademije znotraj strukture Slovenske vojske. Pri slednjem je bilo izpostavljeno nestrinjanje katedre za obramboslovje Fakultete za družbene vede, saj menijo, da bi se morali častniki izobraževati v okviru javnega šolstva in ne v novoustanovljenih zasebnih zavodih. Ob tem pa si v Slovenski vojski prizadevajo za organizacijo posebnega vojaškega srednješolskega zavoda, kamor bi s štipendijami privabili dijake ter jim omogočili zaključek srednješolskega izobraževanja in posledično zaposlitev

V Dijaški organizaciji Slovenije, krajše DOS, so na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvo za zdravje ter vlado naslovili dopis, v katerem opozarjajo na neplačano opravljanje obvezne prakse oziroma praktičnega usposabljanja z delom v srednjih zdravstvenih šolah. Poudarjajo, da so se nanje obrnili dijaki, ki med opravljanjem prakse ne dobijo malice in povrnjenih stroškov prevoza, kar sicer kot obvezo določa kolektivna pogodba za dejavnost zdravstva in socialnega varstva. Od pristojnih pričakujejo, da bodo z medresorskim usklajevanjem poiskali ustrezne sistemske rešitve za reševanje omenjene problematike.

Razvoj preko separacije – k ustanovitvi mednarodne šole v Mariboru poziva tudi mariborska podžupanja iz vrst Socialnih demokratov Alenka Iskra. Ta poudarja, da bi bilo z ustanovitvijo navedenega zasebnega šolskega zavoda vzpostavljeno, citiramo, »spodbudno okolje za razvoj gospodarstva v mestu in regiji«, konec citata. Gre za projekt, katerega ideološka vzpostavitev sega v leto 2018, in se navezuje na uvajanje programa pod okriljem organizacije International Baccalaureate iz Ženeve. K vpisu želijo privabiti otroke tujih predstavnikov različnih organizacij, šolnine pa bodo, kljub občinskemu sofinanciranju programa, po trenutnih napovedih znašale od 5 in pol do skoraj 8 tisoč evrov. Na kanalu Rdeča pesa opozarjajo, da se s ciljanjem na finančno zmožnejše prebivalstvo in omogočanjem pokrivanja materialnih in drugih stroškov s strani Mestne občine Maribor dogajajo privatizacija, separacija in posledična stagnacija šolskega sistema. Ob tem dodajajo, da oblastniki sredstva vseh delovnih ljudi ponovno namenjajo privatnim interesom peščice najbogatejših in nam obenem prodajajo floskule o razvojnem preboju, ki naj bi sledil, če bomo vztrajali na poti privatizacije in razgradnje javnih storitev.

 

TUJINA

Poglejmo še v tujino. V Buenos Airesu se nadaljujejo protesti in stavka osnovnošolskih učiteljev. Triindvajsetega novembra se je odvila ena največjih mobilizacij stavkajočih učiteljev, ki se borijo proti lokalni neoliberalni vladi. Ta je med pandemijo močno posegla na področje šolstva in med drugim otežila napredovanje oziroma premikanje med pogodbenimi pozicijami, kar številne zaposlene potiska v prekarnost. Ob tem vlada v imenu modernizacije zmanjšuje število zaposlenih in tako povečuje delovno obremenitev. Stavkajoči dodajajo, da gre v resnici za varčevanje občinskega denarja in vzpostavljanje avtoritete.

Protesti v Barceloni, zadnje volitve v študentske svete, odziv SVIZ na novele zakonov
 / 20. 12. 2021
Po mesecih pritiska je Bidnova uprava potrdila podaljšanje trenutnega odloga odplačevanja študentskih dolgov. Po besedah Joeja Bidna je odločitev posledica še vedno trajajoče pandemije koronavirusa. Po oceni Zvezne rezerve študentski dolgovi v ZDA trenutno znašajo okoli 2 bilijona dolarjev.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Koridor – križišča umetnosti v svoje vrste vabi nove sodelavce. Na spletni kulturni platformi, ki se posveča ozaveščanju in kritiki umetniškega ustvarjanja, iščejo osebe, ki jih zanima pisanje o različnih umetniških delih. Poleg piscev bodo veseli tudi prijav lektorjev in ljudi, ki jih zanima delo na razpisih. Prijave zbirajo na glavnourednistvo@koridor-ku.si.

Mreža KROJ vabi mladinske delavce, študente in prostovoljce v mladinskih organizacijah na dvodnevno usposabljanje za mladinske karierne svetovalce. Usposabljanje je brezplačno za člane mreže KROJ in za vse, ki bi se jim želeli priključiti v prihodnjem letu. Prijave sprejemajo do 5. januarja oziroma do zapolnitve prostih mest.

Revija Sodobnost razpisuje natečaj za najboljši slovenski esej leta 2022. Zmagovalec bo prejel nagrado v znesku 1500 evrov, ki bo podeljena ob navzočnosti sodelavcev revije in drugih uglednih gostov na posebni prireditvi v Ljubljani. Šest najboljših esejev bo objavljenih v reviji Sodobnost. Več informacij o natečaju lahko najdete na spletni strani revije.

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu objavlja 20. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela, zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2021 do 31. decembra 2021.

 

Novičke sta pripravila Eva in Stas <3

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.