15 novoizbranih članov... česa?

Aktualno-politična novica

Trinajstega januarja je bilo izvoljeno novo vodstvo Študentskega sveta Univerze v Ljubljani. Zdajšnji predsednik je Nejc Donaval, podpredsednika sta Nik Klobasa ter Luka Stare, tajnik pa je Miha Kosec. Donaval je po neuradnih informacijah povezan s študentsko stranko Povezani, tako kot podpredsednik Klobasa, tajnik Kosec pa s študentsko stranko Modro za študente. Za zdaj se zdi, da se bo novo vodstvo zgledovalo po prejšnjem v tem, da se ne bo izrecno opredeljevalo do študentskih organizacij. Nova zasedba je sicer velik napredek od neoperativnega mandata Laure Koudele, katere mandat sta zaznamovali stagnacija in nedejavnost študentskega sveta zaradi nestrinjanj med pripadniki Modrih in Povezanih.

Povzetek rezultatov nadomestnih volitev ŠOU v Ljubljani
 / 14. 1. 2022
V ljubljanski študentski parlament so bile izvoljene tri nove poslanke in en poslanec. Tik po novem letu so namreč potekale nadomestne volitve za izpraznjena ali že od prej prazna poslanska mesta. Nihče od novih poslancev ni eksplicitno izrazil pripadnosti kateri od koalicijskih ali opozicijskih študentskih skupin, zato o njihovih povezavah lahko – četudi zanesljivo – zgolj sklepamo. Podrobneje smo o zadevi poročali v petkovi oddaji 5 minut za boljši ŠOU.

Na redakcijo smo prejeli anonimno pismo nekoga s pravne fakultete. V njem je pisalo, da fakulteta ni ukrepala, ko je eden od zaposlenih kršil delovno razmerje in pravila Univerze v Ljubljani. Neukrepanje se navezuje na kršitve Pravilnika o izogibanju nasprotjem interesov in pogojih za opravljanje dela zunaj Univerze v Ljubljani ter Zakona o delovnih razmerjih. V zvezi s prvim je bilo izpostavljeno, da je zaposleni domnevno podpisoval stranske pogodbe z ministrstvom za okolje v lastno korist, v zvezi z drugim pa podvajanje dejavnosti, ki jo že opravlja delodajalec, in sicer tako pravna fakulteta kot tudi Inštitut za javno upravo pri pravni fakulteti.

Pri drugi domnevni kršitvi se je namreč odprlo več različnih problematik. Ena od njih je sicer to, da pravna fakulteta nima priloženega seznama področij dejavnosti, ki jih dejansko izvaja in ki jih zunaj UL lahko izvajajo njeni zaposleni, sicer le prek lastnega podjetja s predhodnim soglasjem UL. Več o tem bomo poročali, ko prejmemo odgovor s fakultete.

Vlada je sprejela predlog resolucije o nacionalnem programu visokega šolstva 2030, ki ga bo poslala državnemu zboru v obravnavo in sprejem. Vlada poroča, da bi resolucija sicer prispevala k zvišanju ravni kakovosti, perspektivnosti, privlačnosti, mobilnosti in dostopnosti visokošolskih izobraževalnih programov prek financiranja. Vizija vlade je, da bi med drugim do leta 2030 obseg proračunskih sredstev za financiranje izobraževalne in raziskovalne dejavnosti znašal vsaj 2,25 odstotka bruto domačega proizvoda.

Ni pravne podlage za povrnitev izpadlega dohodka študentom, kaznovani mariborski dijaki, proračun ŠOU 2021
 / 15. 3. 2021
Ker se je minimalna plača s prvim januarjem zvišala za 4,9 odstotka na malo več kot 1000 evrov bruto, so v skladu z zakonom na ministrstvu izračunali tudi novi znesek minimalne bruto urne postavke za dijaško in študentsko delo. Najnižja urna postavka za to delo se je s 15. januarjem zvišala na 6,17 evra bruto, kar je 5,21 evra neto. Delo, ki ga je študent oziroma dijak opravil do vključno 14. januarja letos, lahko delodajalec obračuna po »stari« minimalni urni postavki 5,89 evra bruto (4,98 evra neto). O problematiki obljub ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo na redakciji že poročali. Obljube so sicer vključevale vračilo višjega zneska po reformiranju procesa plačila študentskega in dijaškega dela, kar se nazadnje ni zgodilo. 

Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS, je objavila javni poziv k prilagoditvi opravljanja izpitnih obveznosti. V luči visokega števila okužb ter velikega deleža študentov in visokošolskega osebja, ki so v karanteni, je ŠOS naslovil pismo na višje in visokošolske zavode v Republiki Sloveniji. Citiramo: »Predlagamo, da se za študente, ki so zboleli za COVID-19 ali pa so zaradi tesnega stika z okuženo osebo v karanteni, omogoči opravljanje izpita ali kolokvija na daljavo ali pa se jim dodeli vsaj dodatni izpitni rok še v tem izpitnem obdobju.« Konec citata.

Ministrstvo za izobraževanje učiteljem svetuje, naj zmanjšajo število ocenjevanj, če se bo epidemiološka slika zaostrila. Medtem pa je v okrožnici, ki so jo šole prejele ob uvedbi samotestiranja, zapisano, da se ocenjevanje znanja učencev, ki se ne izobražujejo v šoli, sploh ne izvaja. Ob tem dodajajo tudi možnost vključevanja svetovalnega in strokovnega kadra v proces poučevanja. 

Ministrstvo za izobraževanje je podpisalo in bo izvajalo obveznosti iz Memoranduma o soglasju glede sheme financiranja študija na College of Europe za slovenske državljane. Ocenjuje se, da bi morali v letu 2022 zagotoviti do tri polne šolnine, vsako v vrednosti do 26.000 evrov. Ministrstvo za izobraževanje bo vsako leto objavilo razpis za financiranje izobraževanja na College of Europe, in sicer za kandidate, ki so že sprejeti na College of Europe in imajo zaključeno najmanj drugo stopnjo visokošolskega študija.

Poglejmo v tujino. V Združenih državah Amerike se javne šole, veliko bolj kot zasebne, soočajo s pomanjkanjem kadra za izvajanje šolanja v epidemičnih razmerah. Kljub prerazporejanju zaposlenih, s čimer se skušajo izogniti zapiranju šol, se je za mnoge pouk že premaknil na splet, medtem pa kadrovsko pomanjkanje ponekod skušajo nadomestiti celo z novačenjem nekvalificiranih staršev za nadomestne učitelje. Vlogo nadomestnih učiteljev prevzemajo tudi mnoge administrativne delavke in delavci.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Odprti so razpisi za štipendije Ad futura, namenjeni dijakom, študentom in raziskovalcem, ki potujejo iz Slovenije v tujino ali obratno. Roki za prijave so različni, zato jih preverite na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada.

Sejem izobraževanja in poklicev Informativa je zaradi epidemičnih razmer prestavljen. Potekal bo januarja 2023 na Gospodarskem razstavišču.

Škuc vabi na projekcijo video del udeležencev Male šole aktivističnega videa REZ! Na velikem platnu v Galeriji Škuc si boste videe lahko ogledali ta petek, 21. januarja, ob osmi uri zvečer. Dogodek je brezplačen.

Fundacija Študentski tolar razpisuje novo denarno pomoč za študente v stiski. Na poziv za dodelitev finančne pomoči se lahko prijavite najkasneje do 31. januarja oziroma do porabe sredstev. Več informacij in prijavni obrazec najdete na spletni strani Študentskega tolarja.

Zveza študentov medicine Slovenije po nekajmesečnem premoru znova zbira ekipo študentov za COVID odpravo, ki bo priskočila na pomoč v Centru starejših Gornji Grad. Skupini študentov medicine in zdravstvene nege bosta zagotovoljena bivanje in prehrana za 10 dni, v tem času pa bodo aktivno vključeni v delovni proces zavoda. Delo je plačano, začne se ta teden, točen datum pa bodo glede na razpoložljivost določili naknadno. Udeležbo čim prej javite na predsednik@zsms.si

Novičke sta pripravila Hana R ter vajenec Stas <3

 

FOTO: AliExpress

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness