AKADEMSKIH 4,73

AKADEMSKIH 4,73

Oddaja
20. 6. 2018 - 14.00

Institut študentskega dela predstavlja socialni korektiv, ki nadomešča nespremenjeno in še vedno premalo financirano štipendijsko politiko. Temu, da bi se nekoč izničil in postal zaželen le v specifičnih situacijah vzgojno-izobraževalnega procesa, ko gre za izobraževanje ob študiju za namene samega poglabljanja v prakso, ni videti konca. Po podatkih, ki so jih objavili pri Študentski organizaciji Slovenije, se je med letoma 2016 in 2017 posredovanje dela preko študentske napotnice povečevalo ob hkratnem povečanju števila opravljenih ur preko študentskega dela. Zanimivo je tudi, da študentsko delo predstavlja okoli 11 % vse delovno aktivne populacije, kakor tudi to, da kar več kot polovica dijakov in študentov v Sloveniji opravlja študentsko delo, kot kažejo podatki o njihovem zavarovanju z naslova študentskega dela.

Ob tem je treba poudariti, da se urna postavka z letošnjim letom dviga v bruto znesku na 4,73 evrov, kar v neto znesku pomeni okoli 4 evre. Vendar, kaj ko takšno posredovanje dela ne vključuje nikakršnih pravic do plačila potnih stroškov, malice, nadur, nočnih ur, kaj šele bolniške ali pa dopusta. Pri vsem tem so študentje prepuščeni vsakokratnemu usklajevanju “pogodbe” pri delodajalcu in njegovemu investicijskemu manevru. Če so pri nekom dalj časa “zaposleni” preko študentske napotnice, pa se jim verjetno tudi ne obeta, čeprav včasih zaželen, prehod v redno zaposlitev. Dream on, dream on torej.

Javni štipendijski sklad Republike Slovenije svojo štipendijsko politiko ponovno opravičuje s primeri prevzemanja stroškov gospodarstva ob vključevanju praktičnega usposabljanja na delovnem mestu. Njegov načrt za mehanizem spodbud delodajalcem za zagotavljanje učnih mest za dijake srednjega poklicnega izobraževanja in študente višjega strokovnega izobraževanja uvaja razbremenjevanje gospodarstva na področju izobraževanja novega kadra oziroma mehanizem, kako za nekaj časa pridobiti relativno “brezplačno” delovno silo.

Univerza v Ljubljani je ustanovila mrežo klubov alumnov članic Univerze v Ljubljani pod skupnim imenom Alumni UL. Mreža trenutno povezuje 35 klubov alumnov, njihovo število pa bo verjetno še naraslo. Glavni namen naj bi bil krepitev odnosov, sodelovanja in povezovanje med Univerzo v Ljubljani, njenimi članicami in diplomanti.

Od včeraj je diplomantom na voljo spletni portal Alumni UL s kontaktnimi podatki vseh klubov alumnov članic Univerze v Ljubljani ter seznam ugodnosti, ki jih alumni lahko koristijo. Portal je namenjen informiranju, mreženju in objavi prostih delovnih mest. Z jesenjo 2018 naj bi na portalu zaživel še mentorski del, namenjen absolventom in mladim diplomantom kot pomoč pri prvih korakih na njihovi delavski poti.

V četrtek, 14. 6., je bil na spletnem portalu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport objavljen predlog predpisa, poimenovanega Pravilnik o preizkusu znanja za osebe z mednarodno zaščito brez dokazil o izobrazbi. Predlog je trenutno v javni razpravi. Komentarje pa je možno podati vse tja do petka, 22. 6.

V soboto so v Muzeju novejše zgodovine v sklopu Poletne muzejske noči otvorili novo razstavo o študentskih protestih 1968. Razstava je del mednarodnega projekta In search of freedom 1968-2018, o katerem smo že poročali. Posneli smo izjavo Mitje Čandra, direktorja založbe Beletrina, ki je nosilka projekta.

Izjava

3bunina izjava o dokumentarnem filmu Tribuna
 / 25. 5. 2018

Razstava, ki bo odprta do 16. avgusta, je v manjšem razstavnem prostoru, kjer so nameščene fotografije protestov v Sloveniji in drugod po svetu. Razstava uspe dobro prikazati zeitgeist konca šestdesetih. Blebetanje Čandra pa ne uspe prikazati zeitgeista Tribune, in še marsičesa, ko iz njegovih ust odletijo vrabčki iz jezika, oziroma -->

V Nemčiji je prejšnji teden najvišje ustavno sodišče razsodilo, da učitelji, ki so zaposleni kot javni uslužbenci, nimajo pravice do stavkanja. Takšno razsodbo je ustavno sodišče podalo, potem ko so se štirje učitelji stavke udeležili v svojem delovnem času in bili za to kaznovani. Malo shizofreno, ampak utemeljitev ustavnega sodišča proti stavki učiteljev je bila, da z onemogočanjem stavke omogoča pravico do izobraževanja.

V La Pazu v Boliviji je policija prejšnji teden spustila solzivec in vodne topove nad študente in profesorje, ki so na protestih zahtevali povišanje financiranja javnega šolstva. Protesti so bili ena od ponovitev v seriji protestov, potem ko je prejšnji mesec policija med protesti s podobnimi prizadevanji ubila enega študenta.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije je januarja objavil javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2018/2019, za katere je vlogo mogoče oddati od 15. junija do 20. septembra.

DiscoverEu je nova pobuda Evropske komisije, ki bo to poletje 15.000 mladim, starim 18 let, omogočila potovanja po Evropi. Rok za oddajo prijave je 26. 6. 2018. Prijavnico najdete na spletni strani youdiscover.eu.

V Laboratoriju za umetno inteligenco na Fakulteti za računalništvo in informatiko objavljajo prosto mesto mladega raziskovalca. Rok za prijavo je zelo kratek, in sicer petek, 22. 6. 2018.

Jutri ob petih bo v Trubarjevi hiši literature potekalo predavanje Rastka Močnika na temo “Razpad Jugoslavije in obnova kapitalizma v Sloveniji”.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

https://radiostudent.si/družba/ni-še-gotovo/povabilo-na-čandrovanje-ne-hvala

Ja.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness