Digitalnih 15

Aktualno-politična novica
20. 6. 2022 - 16.00

FOTO: Eva Gračanin

Po lanski spremembi Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja so vrtčevski in šolski skladi lahko upravičenci do donacije dohodnine v višini do 0,3 odstotka odmerjene dohodnine. S pridobljenim denarjem financirajo nakup opreme in omogočajo sofinanciranje raznovrstnih dejavnosti, kot so: šola v naravi, tekmovanja, krožki in podobno. Pred spremembo zakona leta 2019 so vrtci in šole sklade financirali s pomočjo fundacij, ki so imele status dobrodelne organizacije in bile tako avtomatsko uvrščene med upravičence do donacij iz naslova dohodnine. S spremembo zakonodaje pa morajo fundacije za svoje delovanje pridobiti status nevladnih organizacij v javnem interesu, kar je pogosto nelahek in dlje časa trajajoč proces.

Pobuda Infokolpe, problematika Akademskega kolegija, podražitve v študentskih domovih, skupinska tožba ŠOS
 / 13. 6. 2022
V fundaciji Osnovne šole Riharda Jakopiča si zato od lani prizadevajo za spremembe Pravilnika o določitvi kriterijev za izkazovanje pomembnejših dosežkov nevladnih organizacij in spremembo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja tako, da bi lahko dohodninski zavezanci šolskim skladom nakazali cel odstotek in ne zgolj 0,3 odstotka odmerjene dohodnine. Odgovora pristojnega ministrstva po poročanju časnika Dnevnik niso prejeli.

Kot smo v redakciji že poročali, se višajo stanarine v študentskih domovih. V novem šolskem letu je predviden tudi dvig oskrbnin v dijaških domovih. Višina podražitve bo po besedah predsednika skupnosti dijaških domov Dragana Kojića odvisna od ukrepov oziroma pomoči vlade in določena v sredo. 

Pregled sprememb in dopolnitev Zakona o tujcih
 / 5. 6. 2021
Vlada je v sredo, 15. junija, sprejela sklep o soglasju k omejitvam vpisa za tujce iz držav nečlanic Evropske unije v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe ljubljanske in mariborske univerze v prihajajočem študijskem letu. Univerzi sta povečali vpisna mesta za skupno enajst študijskih programov, od tega sedem v Ljubljani in štiri v Mariboru. S tem univerzi, citiramo, »sledita strategiji internacionalizacije slovenskega visokega šolstva s ciljem povečanja števila tujih študentov na študiju v Sloveniji ter resoluciji o nacionalnem programu visokega šolstva do 2030« – konec citata. Kljub strategiji internacionalizacije je še vedno v veljavi zaostrena zakonodaja, ki številnim tujim študentom onemogoča bivanje v Sloveniji. 

Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič ter državna sekretarja Darjo Felda in Matjaž Krajnc so se v petek, 17. junija, sestali s predstavniki sindikatov s področja izobraževanja. Po besedah Papiča so na simboličen način ponovno vzpostavili socialni dialog, a se na tokratnem sestanku niso spuščali v vsebinske podrobnosti, saj v naslednjem tednu že začenja delo posebna vladna pogajalska skupina. O socialnem dialogu in še vedno trajajoči stavki v izobraževanju bomo v redakciji še poročali. 

Uporabniki in uporabnice avtonomnega Kulturnega centra Pekarna so na novinarski konferenci ob 28. obletnici Pekarne v sredo, 15. junija, opozorili na ogroženost prostora pod trenutnim županom Sašo Arsenovićem. 2. junija so na vodstvo Mestne občine Maribor poslali dopis, v katerem so sporočili, da so glede predloga občine o prihodnji selitvi Pekarne v prostore bivšega MTT v Melju soglasno sprejeli sklep, da uporabniki Pekarne ne pristajajo na selitev na drugo lokacijo. Prostori Pekarne naj bi bili sicer del načrta širitve mariborske medicinske fakultete in kliničnega centra. Direktorica Pekarne Magdalenske mreže Urška Breznik pove, zakaj nasprotujejo selitvi pekarne. 

IZJAVA

Združeno kraljestvo ponovno v valu stavk visokošolskih predavateljev
 / 10. 12. 2021
Poglejmo še v tujino. V sindikatu univerz in kolidžev v Združenem kraljestvu – University and college union, ki združuje 33 institucij, so univerze v torek, 14. junija, začele glasovanje o stavki. Rezi v pokojnine in plače, katerih višina ni usklajena z inflacijo, delovne obremenitve in povečevanje prekarnosti so glavni razlogi za glasovanje, ki bo potekalo do 15. julija. Raziskava, ki jo navajajo v sindikatu, kaže, da bo skoraj dvesto tisoč zaposlenih izgubilo od 30 do 35 odstotkov pokojnine. Sindikat ob tem fakultete poziva k podpisu peticije o poklicnem spoštovanju pri nadaljnjem izobraževanju. Več pove predsednica sindikata Jo Grady.

IZJAVA

Omenjeni sindikat vsakodnevno opozarja na kršitve, ki se dogajajo v članicah. Zaposleni na Univerzi v Huddersfieldu so se zavezali k boju proti ukinitvi številnih programov s področja humanistike in umetnosti. Grožnja zmanjševanja omenjenih programov je le nadaljevanje krčenja za trg nezanimivih programov pod westminstrsko vlado. To vključuje načrte Univerze v Roehamptonu, da odpusti polovico svoje akademske delovne sile, Univerze v Wolverhamptonu, da ukine okoli 150 predmetov, in Univerze De Montfort, da odpusti 58 zaposlenih. V sindikatu dodajajo, da dokument, ki je podlaga za zmanjševanje programov, vsebuje več netočnosti, vključno s številkami in prijavami študentov ter številom rednega osebja na oddelkih, ki se zmanjšujejo. Zaposlene na uradu za študente so pozvali, naj raziščejo načrte Univerze v Wolverhamptonu za izločitev skoraj 150 predmetov, pri čemer naj bi bila po mnenju sindikata kršena zakonodaja. 

V UNICEF-u so objavili poročilo o številu razseljenih otrok. Konec preteklega leta, pred začetkom ukrajinske vojne, je bilo zaradi razmer in kriz na poti 36 in pol milijona otrok, kar je največ po drugi svetovni vojni. Skoraj 14 milijonov otrok je bilo beguncev in prosilcev za azil, skoraj 23 milijonov otrok pa je zatočišče poiskalo znotraj svoje države. UNICEF vlade po vsem svetu poziva k okrepitvi zaščite otrok, ki so bili primorani zapustiti svojo državo.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Predvideni datum objave razpisa za mlade raziskovalce Univerze v Ljubljani je 30. junij, predvideni datum roka za prijave pa 13. julij. Na Univerzi v Ljubljani opozarjajo, da je objava letošnjega razpisa za mlade raziskovalce vezana na sprejetje pravilnika Javne agencije za raziskovalno dejavnost o stabilnem financiranju znanstvenoraziskovalne dejavnosti, zato so do sprejetja pravilnika te informacije le informativnega značaja in se lahko še spremenijo. Kandidatom, ki se nameravajo prijaviti na razpis, svetujejo, da spremljajo obvestila o razpisu na spletni strani Univerze v Ljubljani. 

Ministrstvo za kulturo je objavilo dva javna razpisa za štipendije za dodiplomski študij v tujini ter podiplomski študij in izpolnjevanje v državah izven držav članic Evropske unije. Predmet razpisov je štipendiranje študija umetnosti in humanistike.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice v šolskem letu 2022/2023. Vlogo je možno oddati do 23. septembra 2022. Več informacij pa je dostopnih na spletni strani štipendijskega sklada. 

Ekipa Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU vabi na pogovor ob predvajanju dokumentarnega filma Igra senc in na predstavitev kampanje proti nasilju nad mladoletniki na begunski poti. Film je eksperimentalno posneta pripoved o posledicah evropske azilne politike za mladoletnike brez spremstva. Dogodek se bo odvil v torek, 21. junija, ob 19. uri v atriju ZRC SAZU.

Za konec pa še nekaj sladkega. Do 30. novembra lahko za nakup računalniške opreme izkoristite digitalni bon v višini 150 evrov in se tako kot pravi potrošniki, ki kupujejo stvari samo zato, da izpolnjujejo svojo vlogo pridnih potrošnikov in maksimalno konzumirajo, digitalizirate. 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness