Malo krajših 15

Oddaja
10. 10. 2022 - 16.00

Državni zbor je na seji 6. oktobra s 76 glasovi za in nobenim proti potrdil predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, ki predvideva zamrznitev cen šolskih malic, oskrbnin v dijaških domovih in cen najema v študentskih domovih. Na isti seji je vlada znižala zgornje zneske za ustanovitev in začetek dela znanstvenega središča Pomurje in zavoda Rudolfovo, ki ju financira Javna agencija Republike Slovenije za raziskovalno dejavnost, ARRS. Za ustanovitev Znanstvenega in inovacijskega središča Pomurje je bilo najprej predvidenih 800.000 evrov za leti 2022 in 2023. Znesek so znižali na največ 150.000 evrov za leto 2022 in največ 300.000 evrov za leto 2023. Za novomeški javni raziskovalni zavod Rudolfovo je vlada Janeza Janše predvidela 2,6 milijona evrov za leti 2022 in 2023. Spremenjeni sklep znesek za leto 2022 znižuje na največ en milijon evrov, za leto 2023 pa največ dva milijona evrov.

Visokošolski sindikat Slovenije, krajše VSS, je prejšnji teden podal izjavo ob zaključku pogajanj o dvigu plač v javnem sektorju. Kot osrednji problem opredeljujejo poskus vlade in dela vplivnih poklicnih sindikatov, da bi skoraj polovico zneska, namenjenega uskladitvi plač vseh javnih uslužbencev z inflacijo, namenila ozkim poklicnim skupinam. Denar se je nazadnje razporedil enakomerneje, a favoriziranje določenih skupin je očitno in ostaja v končnem besedilu dogovora.

Predsednik VSS-ja, Gorazd Kovačič, opozarja, da se je vlada tudi tokrat odločila privilegirano obravnavati dve skupini, zdravnike in šolnike, ostale javne uslužbence pa je spet pustila na cedilu: »Vlado smo nekateri udeleženci pogajanj večkrat opozorili, da bo s strežbo parcialnim interesom posameznih vplivnih sindikatov le še okrepila (in ne pomirila) medsindikalno rivalstvo. Kljub temu vztraja na tej poti. Ne samo zato, da bi se rešila napovedane Fidesove stavke, temveč je vse bolj jasno, da vlada zavestno ruši enotni plačni sistem.« V izjavi dodajajo, da VSS ne bo sodeloval pri podpisovanju dokumentov. Izpostavljajo, da je »odprava plačnega stropa v korist najbolje plačanih javnih uslužbencev hkrati s tem, ko vlada ni bila pripravljena bolje poskrbeti za najslabše plačane, ki ne vedo, kako bodo preživeli zimo, nespodobna«.

Predsedstvo Študentske organizacije Univerze v Mariboru, krajše ŠOUM, bo v naslednjem letu sodelovalo v novi sestavi. David Bohar je postal predsednik ŠOUM, Klemen Zapečnik sekretar za mednarodno sodelovanje in podpredsednik, Zala Urbanija pa sekretarka za socialna in zdravstvena vprašanja. Sekretarka za interesne dejavnosti študentov bo odslej Ajda Habjanič, sekretar za univerzitetno politiko in izobraževanje pa Vid Pajer.

Poglejmo še v tujino. V 29 zveznih državah ZDA so v četrtek, 6. oktobra, za reproduktivne pravice stavkale študentke in študenti s skupno 60 srednjih šol in univerz. Organizirala jo je skupina Graduate Student Action Network, ki je stavko poimenovala Day of Student Action. Skupina se je oblikovala po odločitvi ustavnega sodišča, da razveljavi prelomno odločitev za žensko reproduktivno avtonomijo v primeru Roe proti Wade. Skupina Graduate Student Action Network namerava na kongres nasloviti pismo, v katerem bo zahtevala varen, legalen in dostopen splav, brezplačno kontracepcijo vseh vrst in obvezno spolno vzgojo, ki bi mlade poučila tudi o spolno prenosljivih boleznih, preprečevanju nezaželene nosečnosti in privolitvi v spolni odnos. Od šol in univerz pa pričakujejo, da jih bodo podprle pri ščitenju reproduktivnih pravic in svobodi spolnega izraza.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNK

Danes se je začela že tradicionalna krvodajalska akcija Častim pol litra, ki traja ves oktober. K udeležbi pozivajo tudi študentske organizacije. Seznam terminov in lokacij je objavljen na spletni strani www.castimkri.si in Facebook strani Častim pol litra.

Fundacija Študentski tolar je razpisala poziv za dodelitev finančne pomoči študentkam in študentom v stiski. Predvidena so sredstva v višini 44.000 evrov. Posamezna enkratna in nepovratna denarna pomoč bo za študenta znašala 250, 350 ali 450 evrov. Prijavite se čim prej, saj bo Fundacija vloge ocenjevala sproti. Več informacij najdete na spletni strani Fundacije Študentski tolar.

V sredo, 12. oktobra, bo med 7. in 19. uro zdravstveni dom za študente organiziral cepilni dan proti okužbi s HPV. Obvezno je predhodno naročanje prek spletne strani zdravstvenega doma. 

Prav tako v sredo, 12. oktobra, bodo, kot že veste, na Študentskem kampusu in fakultetah potekale študentske volitve. Volišča bodo odprta od 9. do 18. ure. Vsi volit!

Jutri se odpira skoraj avtonomni prostor na ljubljanski filozofski fakulteti. Gre za učilnico R1B, ki se bo odslej imenovala K17. Vabljeni in vabljene, da pokukate skozi okna in vstopite skozi vrata!

Zveza prijateljev mladine Slovenije novembra organizira izobraževanje za prostovoljce, ki bi želeli svetovati na TOM telefonu. Informativni sestanek bo potekal v torek, 18. oktobra, prek aplikacije Zoom. Prijavite se lahko na neza.jagodic@zpms.si.

V Mladinskem centru Kotlovnica v Kamniku bo 20. oktobra potekal regijski posvet za pripravo Resolucije o Nacionalnem programu za mladino. To je še eden v vrsti dogodkov, ki jih je zasnoval Urad RS za mladino, nanj pa so vabljeni mladinski delavci ter predstavniki mladinskih organizacij in organizacij za mlade.

 

 

 

 

Vir fotografije: Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.