Profesorjevih 15 asistentov

Profesorjevih 15 asistentov

Oddaja
18. 12. 2019 - 14.00

Po tednu premora se vračamo z novičkami s področja vzgoje in izobraževanja. Nekaj smo jih nabrali.

Radiotelevizija Slovenija poroča, da Ekonomsko-socialni svet, krajše ESS, še ni dosegel soglasja o predlogu novele zakona o delovnih razmerjih, po kateri bi zaposlene in zaposleni dobili pravico do dodatnega dne plačanega dopusta za spremstvo prvošolke ali prvošolca na prvi šolski dan. Predlaganim spremembam najbolj nasprotujejo delodajalci. Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer meni, da si tako otroci kot starši zaslužijo skupen prvi šolski dan, a dodaja, da spremembe zakonodaje niso potrebne. Združenje že določa dan dodatnega dopusta za vse starše otrok, starih do 15 let, in dan dopusta, ki ga lahko delavka ali delavec koristi, kakor želi, brez soglasja delodajalca. Z zakonom bi sicer izenačili zaposlene v zasebnem in javnem sektorju, saj drugim dodaten dan plačane odsotnosti že pripada.

Na slovenskih šolah se vzpostavlja iniciativa za formativno spremljanje uspeha učenk in učencev, ki želi postopno opustiti številčne ocene. S spremembami bi otroci od učiteljic in učiteljev med letom prejemali povratne informacije o svojem napredku, na koncu šolskega leta pa bi na podlagi sprotnega spremljanja prejeli še številčno oceno. Eden izmed osrednjih razlogov za vpeljavo tovrstne oblike ocenjevanja naj bi bilo sprejemanje odgovornosti za svoj napredek, pa tudi razvijanje sposobnosti za samoocenjevanje. Poleg tega bi nižje število ocen otrokom povzročalo manj travm - osnovna šola je pač najhujše obdobje življenja in pušča trajne posledice. Neslano šalo na stran, pri formativnem spremljanju naj bi učiteljice in učitelji lažje upoštevali izhodiščni položaj posameznega otroka, ki zajema predznanje in učne sposobnosti. Seveda so omenjeni elementi upoštevani tudi zdaj, pri tradicionalnem ocenjevanju. Največji dvom o spremembah v ocenjevanju naj bi izrazili starši, ki jih skrbi, da bi brez ocen težko razumeli in vedeli, kako napreduje njihov otrok.

Povzpnimo se do univerze. Boštjan Brezovnik s Pravne fakultete Univerze v Mariboru, sicer vodja delovne skupine za oblikovanje pokrajin, ne bo postal profesor, so sklenili senatorji mariborske univerze. Brezovnik naj bi namreč leta 2013 s kolegom Žanom Janom Oplotnikom poskušal pod svojim imenom objaviti članek profesorja Boža Grafenauerja, ki za namero ni vedel, dokler članka po naključju ni dobil v recenzijo. Primer takrat ni bil raziskan, Brezovnik pa je v preteklih letih lahko napredoval in je tudi sedaj izpolnjeval vse formalne pogoje, zato sam meni, da je trenutna situacija konstrukt vodstva univerze, in obtožbe zanika. Drznemo si dodati, da bi - če bi tudi avtorstvo asistentov in asistenk branili, kot branijo avtorstvo že izvoljenih profesorjev in profesoric - lahko bilo odvzetih še veliko profesorskih nazivov.

O tovrstnih praksah je po oktobrskih objavah o najvišjih izplačilih zaposlenim na Univerzi v Ljubljani poročal tudi Visokošolski sindikat Slovenije, citiramo: »Nekateri posamezniki z obsežno tržno dejavnostjo opuščajo svoje osnovno delo in nalagajo izvajanje poučevanja, za katerega sami prejemajo plačo, podrejenim sodelavcem, npr. asistentom in mlajšim raziskovalcem, pri temeljnem raziskovanju pa si pomagajo s prisvajanjem avtorstev podrejenih kolegov. Tako izkoriščanje si zasluži delovnopravne in kazenske sankcije.« Konec citata.

Največja ljudska univerza v Sloveniji, Javni zavod Cene Štupar - Center za izobraževanje Ljubljana, praznuje 60 let. Vse najboljše! Programi zavoda, ki so v veliki meri brezplačni, so namenjeni predvsem ranljivim skupinam, kot so starejši, brezposelni in migranti. Kot navajajo na svoji spletni strani, v Centru delujejo večgeneracijski center, brezplačni jezikovni programi, študijski krožki, srednješolski programi za odrasle in karierni center za mlade. Nudijo še svetovalno središče za intenzivno vključevanje priseljencev in priseljenk.

 

TUJINA

Pred dvema tednoma smo poročali o slovenskih rezultatih mednarodne raziskave PISA, ki meri dosežke petnajstletnikov iz 79 držav s področja naravoslovja, matematike in bralne pismenosti, danes pa bomo v novi luči omenili še zloglasno Veliko Britanijo. Ta po rezultatih ni izstopala zaradi znanja ali neznanja, temveč na področju mentalnega zdravja 15-letnic in 15-letnikov. Izkazalo se je namreč, da se britanska dekleta nahajajo na 5. mestu pri ugotavljanju strahu pred neuspehom - pred Anglijo prednjačijo zgolj Tajpej, Macau, Singapur in Brunej. Tudi več drugih raziskav zadnjih let kaže na velike razlike v psihičnem zdravju deklet in fantov: deklet, ki do 19. leta doživijo hujšo psihično stisko, je trikrat več kot fantov, po nedavnih rezultatih Nacionalnega zdravstvenega sistema je v stiski vsako peto dekle. Spomnimo, da tudi v Sloveniji peša zagotavljanje primernih, predvsem pa pravočasnih postopkov za obisk specialista.

Še ena angleška. Vladna služba Ofsted - Office for Standards in Education, Children's Services and Skills je zaprla vrata otroškega doma Orbis Abbey Rose /orbis ebi rous/ za mlade z motnjo avtističnega spektra in učnimi težavami. Po novembrskem obisku inšpekcije je bilo ugotovljeno, da deset oskrbovancev doma, ki sicer deluje zgolj od letošnjega marca, ne prejema ustrezne oskrbe. Med drugim naj bi eden izmed otrok zaužil 122 »chicken nuggetsov« na teden in zraven spil še 14 litrov gaziranih sladkih pijač, drugega so našli umazanega z iztrebki, več otrok pa naj bi uničevalo avtomobile, metalo pohištvo in napadalo zaposlene. Guardian poroča še o incidentu, v katerem so se zaposleni in ogroženi otrok zaklenili v kopalnico ter poklicali policijo, saj se niso znali zavarovati pred napadalcem - mladostnikom z motnjo avtističnega spektra. V stavbi naj bi manjkali tudi osnovni pripomočki, kot so toaletni papir in brisače, dom pa je sedaj zaprt.

V Indiji je bilo na protestih na dveh univerzah - New Delhi's Jamia Millia Islamia (JMI) in Uttar Pradesh state's Aligarh Muslim University (AMU) - poškodovanih več kot 100 študentk in študentov. Znani amandma zakona o državljanstvu, sprejet prejšnji teden, ki pripadnikom šestih religij podeljuje državljanstvo, je po državi sprožil množične proteste, saj izključuje islam. V nedeljo so se v južnem Delhiju študentom JMI-ja na poti proti parlamentu pridružili še prebivalci mesta, policija pa je v prostore univerze vstopila s silo. Aretirani študenti so bili na prostost izpuščeni v ponedeljek zjutraj, potem ko je več aktivistov in študentov z drugih delhijskih univerz protestiralo pred policijsko postajo. 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Društvo VTIS - V tujini izobraženih Slovencev - v sodelovanju z MIZŠ-jem vabi na 4. Simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini. Na multidisciplinarni konferenci se bo odvilo 6 tematskih panelov v treh sklopih, na katerih bodo slovenski raziskovalci in profesorji v tujini predstavili svoje delo. Simpozij bo potekal v ponedeljek, 23. decembra, v prostorih MIZŠ-ja. Prijavite se lahko na spletni strani društva VTIS.

Likarjev sklad razpisuje štipendije za študij na Tehniški univerzi v Munchnu. Informacije in prijavnica na www.likarjev-sklad.si. 

 

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.