Samoupravnih 15

Oddaja
6. 6. 2022 - 16.00

FOTO: Pajzl

Ob spominjanju na izgubljene in ogrožene avtonomne prostore v mestih smo že prejšnji teden opozorili tudi na pomanjkanje prostorov, ki bi jih študenti v Ljubljani sami upravljali. In tu ne mislimo tržno orientiranega Študentskega kampusa, ki ga upravljajo študentske stranke za svoje ozke interese. Na Medicinski fakulteti je avtonomen študentski prostor, poimenovan Pajzl, ki ohranja svojo tradicijo že več kot 50 let, ogrožen. Študentke in študenti fakultete opozarjajo, da bodo zaradi načrtovane gradnje in prenove Vrazovega trga 2 in za letos predvidenega rušenja ostali brez Pajzla; zagotovitve, da bodo dobili nove prostore, pa ni.

Da bi ohranili tradicijo študentskega prostora, so sprožili peticijo, v kateri poudarijo, da so si številne generacije študentov prizadevale, da se je Pajzl skozi leta razvijal, izpopolnjeval in postal eno izmed središč študentskega življenja, kamor so se zatekali bodoči zdravniki, profesorji in raziskovalci. Za njih Pajzl predstavlja mesto skupnega učenja, medgeneracijskega in mednarodnega povezovanja ter sodelovanja. V zadnjih letih so študenti, ki upravljajo Pajzl, sodelovali tudi pri številnih projektih pod okriljem študentov Medicinske fakultete. Peticija je od sredine maja do danes zbrala skoraj 700 podpisov.

Gostujoči komentar: Borut Brezar
 / 30. 1. 2021
Na Medicinski fakulteti, kjer se že dlje časa soočajo s pomanjkanjem prostora, predvidevajo rušitev dela prostorov novembra letos zato, ker načrtujejo gradnjo medicinskega kampusa. Ta bi se začel graditi leta 2024 in bi se dokončal leto kasneje. Že prej obstoječ problem prevelikega števila študentov glede na število predavateljev in glede na manko prostorov je zadnja vlada Janeza Janše še poglobila, ko je lani izsilila povišanje vpisnih mest s 165 na 205. Fakulteta je to sprejela pod pogojem, da se vlada zaveže, da bo omogočila razširitev prostorov.

ŠSD Sociopatija o problematiki pomanjkanja in komercializacije prostora na Filozofski fakulteti
 / 20. 3. 2022
Na Filozofski fakulteti pa so se zgodili novi premiki v smer k obujanju samoupravnega študentskega prostora K16, ki so ga študenti izgubili leta 2005. Takrat je fakulteta njihov prostor začela oddajati zasebnemu najemniku, ki je tam vzpostavil lokal. V času epidemije je fakulteta izgubila najemnika in odprla se je možnost za ponoven prevzem prostora – toda vodstvo se ne želi odpovedati možnosti oddajanja, zato je študente preusmerilo v drugo učilnico. Ta je že do zdaj delovala predvsem kot prostor za sestanke in dogodke formaliziranih študentskih skupin na fakulteti, terjala je rezervacijo en teden vnaprej in bila pod ključem. S premikom sestankov v druge prostore bi se ta učilnica lahko spremenila v samoupravni prostor – kako avtonomen bo, pa bo odvisno od nadaljnjih pogajanj.

Pogajanja vodi Študentsko sociološko društvo Sociopatija, ki je v začetku junija objavilo poziv študentom k sodelovanju pri pripravi načrta za upravljanje prostora. V društvu so učilnico R1b oklicali za »novi K16« in povabili študente k prispevanju predlogov do 13. junija, da dopolnijo svojo idejno zasnovo. Končni načrt bodo predstavnice društva nato v vpogled posredovale študentskemu svetu.

Izjava Zavoda ŠOLT o proračunu ŠOU 2021
 / 13. 1. 2021
Če se od avtonomnih prostorov premaknemo nazaj k Študentskemu kampusu, se to sredo, 8. junija, tam obeta 13. redna seja ljubljanskega študentskega zbora. Začenši 10 čez sedmo zvečer bodo poslanke in poslanci dokončno glasovali o finančnem načrtu za letošnje leto ter odločali o izstopu iz ustanoviteljstva Študentske organizacije ljudske tehnike, krajše ŠOLT, in o spremembah nekaterih aktov ŠOU. Kot običajno bo prek kanalov Radia Študent mogoče spremljati prenos seje.

Na položaju ministra za izobraževanje se je naposled zgodila zamenjava – »svobodni gibalec« Igor Papič je mesto prevzel od Simone Kustec, slednja pa odhaja na primorsko univerzo, namesto na svoje dosedanje delovno mesto na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. V Visokošolskem sindikatu so to zaposlitev označili za potencialno koruptivno glede na to, da se je delovno mesto odprlo na fakulteti, ki je deležna hudih varčevalnih ukrepov in je od svoje ustanovitve ustavila izvajanje več programov – tudi tega, ki naj bi ga zdaj izvajala Kustec. Ugibajo, ali ima zaposlitev kakšno zvezo s predlogom razreza raziskovalnih sredstev v njenem mandatu, ki favorizira primorsko in mariborsko univerzo. Predlog po informacijah sindikata sicer na koncu ni bil sprejet, je pa po njegovem mnenju pomenljiva že sama namera favoriziranja.

Univerza naj ostane javna, avtonomna in odprta
 / 29. 1. 2021
Člani sindikata s Fakultete za družbene vede so svojo sodelavko Kustec kritizirali že lani, ob prej omenjenem posegu vlade v vpis pod pretvezo sledenja tako imenovanim »potrebam trga«. Takrat so med drugim zapisali, da kot družboslovka nemo opazuje in dopušča blatenje vede in njenih strokovnjakov kot neperspektivnih in nezaposljivih. Postavili so ji retorično vprašanje: »Kako hipokritično menite, da bi potemtakem delovala vaša vrnitev?«

 

TUJINA

Evropska študentska organizacija, katere članica je tudi Študentska organizacija Slovenije, je na 82. zasedanju prejšnji mesec izvolila novo predsedstvo in izvršni odbor, ki z delom začneta 1. julija. Trije predsedniki prihajajo iz Italije, Latvije in Romunije, medtem ko se je v izvršni odbor uvrstilo 7 predstavnikov, med njimi tudi nekdanji predsednik ŠOS, Andrej Pirjevec. Predsedstvo in izvršni odbor imata pred seboj enoleten mandat.

O institucionalizirani diskriminaciji tujih študentk in študentov
 / 23. 4. 2021
Zaradi vojne v Ukrajini študentke in študenti zapuščajo tamkajšnje univerze in iščejo možnosti v tujini. Pri tem se posebej tisti, ki so v Ukrajini študirali brez ukrajinskega državljanstva, srečujejo z rasizmom pri prehajanju meja. Korrine Sky, študentka iz Zimbabveja, poroča o mešanih izkušnjah: po eni strani so ukrajinski prostovoljci na meji z Romunijo organizirali deljenje hrane in beguncem pomagali, po drugi strani pa so nekateri lokalci ustrahovali afriške begunce in jim med vožnjo z avtom tolkli po oknih. Ukrajinska vojska je na meji razvrščala ljudi glede na to, ali imajo ukrajinsko državljanstvo ali ne, pri tem so prednost pri prehodu meje dali ukrajinskim državljanom.

Sky, ki je iz Ukrajine zbežala v Romunijo, je začela javno opozarjati na situacijo afriških študentov, ki so še ujeti v Ukrajini.

IZJAVA

Pogovor po petkovem Kultivatorju
 / 25. 2. 2022
Kot je slišati iz izjave, ki jo je dala za BBC, je v stiku s številnimi študentkami in študenti, ki zdaj iščejo pot ven iz Ukrajine. Že marca je skupaj z odvetnico Patricio Daley in socialno delavko Tokunbo Koiki  iz Združenega kraljestva pričela z zbiranjem donacij in podpisov podpore za afriške in druge manjšinske begunce iz Ukrajine, s fokusom na študentih. Do danes so prejele skoraj 60.000 podpisov podpore in zbrale čez 300.000 funtov donacij, ki so jih namenile več kot 2000 posameznikom v stiski.

Sky je sprva sama skušala za afriške študente organizirati avtobusni prevoz, a je zaradi pomanjkanja podpore oblasti ugotovila, da ji za zdaj preostane javno opozarjanje. Začela je peticijo, s katero prosi evropske in druge države za podporo in oblikovanje štipendij za afriške študente, ki bežijo iz Ukrajine, da bi lahko v tujini dokončali študij. Peticija je v mesecu dni do danes zbrala 30 tisoč podpisov.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Odprt je nov razpis pripravniških mest na področju vzgoje in izobraževanja. Na podlagi rezultatov razpisa bodo vzgojno-izobraževalni zavodi z izbranimi kandidati sklenili pogodbe o zaposlitvi najkasneje do 30. septembra letos. Več informacij najdete na spletni strani ministrstva za izobraževanje, ki sprejema prijave do 27. junija.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.