Socialnih 15

Oddaja
13. 4. 2020 - 16.00

7. aprila je ministrica za izobraževanje, šport in znanost, v nadaljevanju MIZŠ, Simona Kustec skupaj z ostalimi ministri držav članic, pristojnih za raziskave in inovacije, spregovorila o vprašanju, kako naj se raziskovalna politika odzove na obstoječo krizo, pri čemer je poudarila pomembnost usklajenega pristopa, povečanje raziskovalnih programov na področjih, ki preučujejo COVID-19, in postavljanje novih okvirjev izobraževanja na daljavo.

Zavod Republike Slovenije za šolstvo je na svoji spletni strani objavil niz seminarjev za vzgojiteljice in vzgojitelje predšolskih otrok. V zvezi s tem uspešno poteka tudi projekt MIZŠ-ja, DIGI Šola, s katerim se želi dolgoročno zmanjšati razkorak med tistimi, ki imajo dostop do interneta in ustrezno opremo, ter tistimi, ki je nimajo. S pomočjo donatorjev so v okviru projekta na ministrstvu doslej zbrali in razdelili že prek 1.000 računalnikov in 800 modemov otrokom iz socialno šibkih družin in z akcijo tudi nadaljujejo. Ob bližajoči se maturi je nacionalna televizija objavila novico, da bo vsebine, ki bodo v podporo maturantom, ki pišejo esej iz Cankarjevih dram, umestila v svoj program.

9. aprila sta Visokošolski sindikat Slovenije, v nadaljevanju VSS, ki vključuje sindikate treh slovenskih javnih univerz, in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, v nadaljevanju SVIZ, ministrico Kustec v javnem pismu pozvala, naj ne predlaga podaljšanja mandata sedanjemu direktorju AARS dr. Jozsefu Györkösu, ki se mu izteka petletni mandat. Več o javnem pismu bo povedal Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ:

IZJAVA

VSS in SVIZ sta ministrici Kustec  prav tako želela posebej izpostaviti pomembno podporo pogosto premalo vidni skupini računalničarjev in organizatorjev informacijskih dejavnostih v osnovnih in srednjih šolah. O problematiki ponovno Štrukelj:

IZJAVA

Mladinski svet Slovenije, združenje mladinskih organizacij, ki delujejo na nacionalnem nivoju, je pretekli teden podal nezadovoljivo oceno predlaganega izvedbenega načrta resolucije o nacionalnem programu za mladino, ki zajema ukrepe, katerih financiranje in izvajanje je mogoče urediti v proračunu 2020 in 2021.

Združenje opozarja, da izvedbeni načrt ne vsebuje celovitih rešitev za ureditev bivanjskih razmer, trga dela in področja duševnega zdravja mladih, ki je v Sloveniji slabo obravnavano in sistemsko neurejeno. Nadalje opozarjajo, da ostajajo nenaslovljeni izzivi mladih na podeželju, ki se zaradi oteženega in neurejenega dostopa do urbanih središč soočajo s še večjimi izzivi na omenjenih področjih in poudarjajo, da je potrebno te tematike obravnavati že v tekočem programu.

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je v začetku meseca aprila delodajalce povabil k subvencioniranemu sodelovanju pri zaposlovanju mladih, za katerega sta Evropska unija in Republika Slovenija skupaj namenili dobrih 8 milijonov evrov. Delodajalec bo ob uspešni prijavi upravičen do mesečne subvencije v višini 208 EUR za največ dve leti za vsako sklenitev pogodbe za nedoločen čas z osebo, ki še ni dopolnila 30 let in je prijavljena v evidenci brezposelnih.

 

Študentski obvestilnik

V Društvu za kulturo inkluzije sporočajo, da nudijo podporo družinam otrok s posebnimi potrebami, in vabijo, da se v zvezi s kakršnokoli skrbjo, težavo ali vprašanjem nanje obrnete preko e-pošte oziroma facebook profila.

7. aprila je rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič sledil predlogu Skupine za koordinacijo COVID-19 na Univerzi v Ljubljani, ki temelji na mnenjih epidemiologov in infektologov, in sprejel sklep o podaljšanju veljavnosti vseh ukrepov o prekinitvi izvajanja vseh oblik neposrednega pedagoškega dela in omejitvi osebnih stikov pri vseh aktivnostih na univerzi.

Univerza v Ljubljani prav tako sporoča, da bo zaradi izrednih razmer ob pojavu epidemije koronavirusa ponovno podaljšala prvi prijavni rok za vpis v 1. letnik in za vpis v višji letnik v študijskem letu 2020/2021. Po novem se vsi odprti prijavni roki podaljšajo do prenehanja razlogov za začasne ukrepe, kar ugotovi Vlada RS s sklepom, ki ga objavi v Uradnem listu RS.

Mestna knjižnica Ljubljana sporoča, da bodo zaradi povpraševanja po študijskem gradivu v času zaprtja knjižnic nudili vsem članom dostavo knjižničnega gradiva po pošti. Storitev je omogočena iz zbirke Knjižnice Otona Župančiča in je namenjana izključno študijski literaturi in leposlovju, ki je del učnega načrta.

Rdeči križ Slovenije vabi mlade prostovoljke in prostovoljce, naj se pridružijo nudenju različnih oblik pomoči s prijavo prek spletnega obrazca. Nevladna organizacija DrogArt, ki želi pomagati mladim, ujetim v socialni stiski, prosi za donacije, s katerimi bodo omogočili nakup hrane, reševanje bivanjske problematike in izpolnitev ostalih osnovnih življenjskih potreb.

Pisal je vajenec Rok.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.