SPREMENLJIVIH 15

Oddaja
24. 5. 2017 - 14.00

Tako kot smo začeli novice prejšnjega, začenjamo tudi novice tega tedna - s spremembami Pravilnika o prispevkih in vrednotenju stroškov. V ponedeljek je Študentska Iskra objavila besedilo, v katerem so zapisali informacije o najnovejših spremembah omenjenega pravilnika. Po informacijah, ki so bile aktualne do ponedeljka, je veljalo, da bo zagovor zaključne naloge za študente brezplačen še 24 mesecev po izgubi študentskega statusa. Po novem pravilniku in informacijah Študentske Iskre pa bo zagovor zaključnih nalog plačljiv takoj po izgubi statusa. Tako bodo študentje brez statusa plačevali 506€ za visokošolske programe prve stopnje, 634€ za univerzitetne programe prve stopnje in 950€ za programe druge stopnje. Na rektoratu Univerze v Ljubljani se na telefonske klice in elektronsko pošto z odgovori na vprašanja o spremembah pravilnika ne odzivajo oziroma se niso pripravljeni pogovarjati o omenjeni problematiki. Seveda, zadeva je kočljiva in lahko vpliva na kakovost in končanje študija velikega števila slovenskih študentov na vseh stopnjah. Na univerzi spreminjajo pravilnik iz tedna v teden, o čemer ne obveščajo zainteresirane javnosti, niso pa pripravljeni odgovarjati na vprašanja, saj, citiram, “je zadeva kočljiva in pogosto se je treba pri odgovorih za medije uskladiti in tudi vi ste neke vrste medij. Ne moremo vam po telefonu kar stresati odgovorov iz žepa.” Fakulteta za družbene vede se je do problematike že opredelila, senat je namreč sprejel sklep, s katerim svoje študente, ki jim bo potekel status, opravičijo plačila zagovora zaključnih nalog. Na dokončne odzive Filozofske fakultete v Ljubljani pa bomo morali počakati do naslednje seje, ki bo 18. junija, vendar pa že lahko sklepamo, da bo tudi Filozofska fakulteta sprejela odločitev, ki do študentov ne bo krivična.  

Mariborska univerza bo junija zaposlenim poplačala izpadle obveznosti iz preteklih let, ki skupno znašajo več kot 4 milijone evrov. Denar bodo po besedah prorektorja dobili iz notranjih prerazporeditev. Omenjeni dolg izhaja iz nezakonitosti pravilnika o napredovanjih na mariborski univerzi, zaradi česar je bila od njegovega sprejetja leta 2010 30 odstotkom zaposlenim kršena pravica do ustreznega plačila.

Na Univerzi v Mariboru rektor spet dojema avtonomijo univerze kot svojo lastno. Zaposleni so prejšnji teden v mnenje prejeli predlog Sprememb in dopolnitev Statuta Univerze v Mariboru. Spornih je več stvari, od samega poteka do vsebine. Več o tem nam pove Marija Javornik Krečič, predsednica Visokošolskega sindikata Univerze v Mariboru:

Izjava

Jutri se ob 18.uri v Slovenskem etnografskem muzeju začne razstava z naslovom Afganistan - slovenski pogledi. Razstava je zastavljena zelo na široko, več o njej pa nam pove avtor razstave Ralf Čeplak Mencin:

Izjava

Včeraj se je začel knjižni sejem Liber.ac, ki bo že osmo leto zapored zasedel Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Na sejmu se bodo predstavili razstavljalci iz vse Slovenije, poleg kupa knjig pa bo potekal tudi spremljevalni program, ki ga letos pripravlja Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete. Čas imate še danes in jutri, tako da pohitite po knjige!

Jutri, v četrtek, 25. maja, se bodo na Filozofski fakulteti spraševali o avtonomiji univerze. O tej temi zadnje čase potekajo burne razprave, saj si avtonomijo univerze vsak razlaga po svoje. Jutri bo o tej temi spregovoril predavatelj na Filozofski fakulteti Zdravko Kobe. Predavanje je javno in odprto za vse, potekala bo tudi debata. Jutri od 17-ih naprej v predavalnici 01 na Filozofski fakulteti.

V petek, 26. maja, pa se začne Poletna šola politologije. Potekala bo v Pokrajinskem muzeju Koper. Več o vsebini in dogajanju nam pove predavatelj na programu Politologije in eden izmed organizatorjev Primož Turk:

Izjava

Na Poletno šolo Politologije se lahko prijavite na mail: primoz.turk@fm-kp.si.

 

Novice sta danes pisala

družno Tine in Zala

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kaj pa ostale fakultete? A se bo o tem nato odločalo še po posameznih faklutetah? A je pravilnik krovno določilo vseh? A bo kak protest senatorejev v UL?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness