Večmilijonske terjatve

Oddaja
3. 5. 2017 - 14.00

Praznikom navkljub visoko šolstvo ne počiva. Minulo nedeljo je na štajerskih koncih odjeknila novica, da bo morala Univerza v Mariboru v naslednjem mesecu okoli tretjini svojim zaposlenim izplačati skupno kar štiri milijone evrov. Univerzitetni pedagoški delavci namreč kljub formalnim napredovanjem v nazive vse od leta 2010 niso prejemali temu ustreznih plač. Visokošolski sindikat Univerze v Mariboru se je kršitvi pravice do ustreznega plačila uprl in vložil delovno tožbo na Vrhovno sodišče, ki je razsodilo v korist sindikata in od Univerze zahteva ustrezno poravnavo.

Predsednico mariborskega sindikata za visoko šolstvo, Marijo Javornik Krečič, smo vprašali, ali je bila sodna pot edina, ki jim je preostala:

Izjava

Na rektoratu zatrjujejo, da točen znesek, ki ga dolgujejo zaposlenim, še ni znan. Prav tako pa je rektor univerze Igor Tičar, po poročanju časnika Večer, skušal doseči odlog poplačila dolga, dokler Univerza ne uspe najeti potrebnega bančnega posojila. A na Ministrstvu za javno upravo ga pri tem niso podprli.

Poleg denarnih tegob mariborskega rektorja pestijo tudi očitki, ki so posledica njegovih samovoljnih posegov v Statut Univerze. Igor Tičar se je odločil izkoristiti spremembe, ki jih je prinesla novela Zakona o visokem šolstvu, v svoj prid. Na kakšen način, komentira Javornik Krečič:

Izjava

Letos bodo prvič izvedene vsesplošne volitve rektorja, na katerih bodo poleg pedagoških delavcev sodelovali tudi študenti in nepedagoški delavci. Kakšen delež glasov je v Statutu mariborske univerze namenjen slednjim, Javornik Krečič nadaljuje:

Izjava

Jutri, 4. maja, si bodo v maternem jeziku možgane razbijali tako nekateri osnovnošolci kot tudi gimnazijci. Začenjata se namreč nacionalno preverjanje znanja za prve in splošna matura za druge. Učenci 6. in 9. razreda devetletne osnovne šole bodo NPZ-je otvorili s slovenščino, na območjih z italijanskim in madžarskim jezikom pa z italijanščino in madžarščino. Letos bo preizkus opravljalo 18 286 šestošolcev in 17 251 devetošolcev. Poleg materinščine oboji prihodnji ponedeljek pišejo preizkus iz matematike, v sredo pa bodo mlajši izkazovali svoje znanje v tujem jeziku. Njihove starejše kolege pa čaka tretji predmet, ki je letos lahko biologija, šport, geografija ali prvi tuji jezik.

Splošno maturo, ki se bo z zadnjimi ustnimi izpiti zaključila 22. junija, bosta letos prvič opravljala 6502 kandidata. Bodoči maturanti se bodo prav tako kot osnovnošolci najprej spopadli z maternim jezikom. Na eseju, ki predstavlja prvi del slovenščine na maturi bodo primerjali delo Vladamirja Bartola, Alamut, ter Krasni novi svet, pisatelja Aldousa Houxleyja.

Pa poglejmo še v tujino. Predsednik Filipinov, Rodrigo Duterte, vse od pričetka svojega mandata junija 2016 izvaja kravi boj proti prepovedanim drogam, v okviru katerega je bilo ubitih že 9000 ljudi. Velika večina ubojev se je odvila brez predhodnega zakonitega pravnega postopka. A te kršitve ne ostajajo nenaslovljene. Ray Paolo Santiago, profesor na pravni fakulteti Ateneo de Manila, spodbuja svoje študente k uporu proti krivicam, ki jih izvajajo vladne agencije. V okviru predmeta Mednarodne človekove pravice so študenti skupaj s profesorji in pravniki spisali poročilo o izvensodnih usmrtitvah, ki so ga naslovili na Svet Združenih narodov za človekove pravice. Pravne fakultete širom države prilagajajo svoje učne načrte in vanje vključujejo aktualne pravne problematike. Nenazadnje v Santiagu študenti prava nudijo brezplačno pravno pomoč žrtvam nasilja, njihovim družinam ter vsem, ki se želijo podučiti o svojih pravicah.  

Avstralska zvezna vlada je potrdila strahove o nadaljnih rezih državnega financiranja visokega šolstva ter sočasen dvig šolnin od 1500 do skoraj 3000 ameriških dolarjev. Študenti bodo morali pričeti odplačevati dolgove, ki so posledica plačevanja študija, veliko prej kot doslej. Če so banke njihove račune začele bremeniti pri letnih zaslužkih od 42 000 ameriški dolarjev naprej, bo sedaj ta meja premaknjena na 31 600 dolarjev. Poleg omenjenega bo kar 7,5 % državnih sredstev, namenjenih visokošolskim institutcijam, odslej odvisnih od tako imenovane odgovornosti in učinkovitosti institucij. Drugače rečeno, sredstva bodo v veliki meri odmerjena na podlagi zadovoljstva študentov, števila diplomantov ter deleža njihove zaposljivosti.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK!

Danes zvečer ob 19.00 bo v Cankarjevem domu potekala otvoritev mladinskega filmskega festivala Film na oko oziroma Eye on film. Festival odpirata letošnji oskarjevec Poj! in aktualni ljubljenec festivala Sundance Moja šola se potaplja v morje. Program, ki se bo zaključil 9. maja, poleg ogleda kakovostnih filmov ponuja tudi vrsto zanimivih predavanj, okroglih miz in brezplačno delavnico video montaže. Vabljeni!

Jutri, v četrtek, 4. maja, se v Modri kot v Tovarni Rog po enajstmesečnem premoru vračajo politični monologi. Tokratni gost bo slovenski novinar Erik Valenčič, ki vam bo med drugim odgovoril na vprašanje, ali je na tem svetu, ki ga trgajo na kose verski fanatiki in desničarski skrajneži, sploh še kak prostor za poštene radikalne levičarje. 

Topli mesec maj pa s seboj prinaša tudi tradicionalni študentski festival, Majske igre, ki se prične že prihajajoči ponedeljek, 8. maja, in traja natanko dva tedna vse do 22. maja. Pripravite se na veliko predizpitno dozo športnih, kulturnih in glasbenih dogodkov. 

Do torka, 9. maja, natanko do polnoči, imate študentke in študenti tudi možnost sodelovati na pesniškem natečaju, ki ga organizira uredništvo študentske psihološke revije Panika. Na njihov elektronski naslov revija.panika@gmail.com lahko oddate do 3 pesmi poljubne oblike in vsebine, podelitev nagrad pa bo že sredi maja.

 

Od kod bo Tičar pričaral 4 milijone, se sprašuje Aicha.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness