Britannia rule the way

Britannia rule the way

Oddaja
13. 4. 2018 - 14.00

V preteklem mesecu smo v raznih novicah že večkrat omenjali proteste in demonstracije profesorskih kadrov na britanskih univerzah, danes pa se temi posvečamo bolj podrobno. Pogovarjali smo se z britanskima študentoma s slovenskimi koreninami, ki med drugim govorita tudi slovensko. Z nami sta bila Daniel Azaz in Arthur-Louis Heath. Daniel študira na Univerzi v Warwicku, Arthur pa na Univerzi v Aberdeenu.

Na začetku nam je Daniel povedal, kaj se sploh dogaja v Veliki Britaniji.

IZJAVA

Namesto klasičnega sistema pokojnin bodo šolniki po novem načrtu očitno primorani vplačevati v investicijske sklade. Njihove pokojnine bodo posledično odvisne od delovanja specifičnega sklada, v katerega bodo plačevali, kar se sliši izjemno problematično. Daniel nam je povedal tudi, koliko univerz in katere univerze so vključene v proteste in demonstracije.

IZJAVA

Daniel in Arthur sta nam nato povedala, koliko ljudi in kakšne aktivnosti obsegajo protesti in demonstracije.

IZJAVA

Protestov se udeležujejo tudi študentje. Arthur razlaga, da študentje večinoma stojijo na strani akademikov, kar niti ni tako samoumevno - v Veliki Britaniji je študij plačljiv, zdaj pa zaradi protestov in demonstracij študentje ne dobijo pouka, za katerega so dejansko plačali iz lastnih žepov.

IZJAVA

Velik del akademske pa tudi študentske srenje Velike Britanije je torej na nogah. Kako pa je sploh prišlo do sprememb, proti katerim protestirajo? Arthur in Daniel pojasnjujeta.

IZJAVA

Konflikt v resnici poteka med vodstvenimi in akademskimi kadri na univerzah. Zaradi protestov in demonstracij so pedagoški procesi okrnjeni, čeprav študentje v Veliki Britaniji večinoma drago plačujejo šolnine. Zanimalo nas je, kako se do okrnjenega učnega procesa opredeljujejo univerze?

IZJAVA

Trenutno stanje je očitno alarmantno. Kaj pa so trenutni oziroma možni ukrepi za reševanje krize in konflikta? V nadaljevanju razlaga Daniel.

IZJAVA

Če do dogovora ne pride, bodo še naprej trpeli učni proces, raziskovalno delo in konec koncev študentje. Daniela in Arthurja smo vprašali, če misli akademski sindikat še naprej protestirati, in v isti sapi, če je komurkoli od vpletenih dejansko mar za študente.

IZJAVA

Če je univerzam vseeno za študente, kaj potem sploh je njihov motiv oziroma interes?

IZJAVA

Če se do slišanega opredelimo, lahko potegnemo nekaj zaključnih misli. Jasno je, da je predlagana sprememba problematična - profesorjem in ostalemu akademskemu kadru bistveno omaje prospekte varne prihodnosti. Dalje je očitno, da je problematično, da študentje nimajo dostopa do polnega učnega procesa, sploh ker zanj plačujejo. Na koncu pa se sprašujemo, kako to, da v dogajanje ne poseže vlada.

Za konec smo Daniela in Arthurja vprašali, če morda  ne obstajajo strukturni problemi v ozadju, ločeni od specifičnega problema visokega šolstva v Veliki Britaniji.

IZJAVA

Dogajanje v Veliki Britaniji je zanimivo, vendar zaenkrat še brez epiloga. Kot ponavadi ne bomo špekulirali in napovedovali prihodnosti, pač pa bomo raje pustili zgodovini, da se sama odvije, mi pa bomo o dogajanju še naprej poročali.

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness