Čigavi študenti smo?

Oddaja
17. 9. 2021 - 16.00

 

30. marca 2021 je Državni zbor Republike Slovenije sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih, s katerim se med drugim zaostrujejo pogoji za pridobivanje dovoljenja za začasno bivanje in s tem možnosti za začetek ali nadaljevanje študija tujih študentk in študentov v Sloveniji. Medtem ko je pred tem zadostovala pisna izjava staršev oziroma skrbnikov o zagotavljanju zadostnih

Pregled sprememb in dopolnitev Zakona o tujcih
 / 5. 6. 2021
finančnih sredstev, pa bodo morale tuje študentke in študenti za bivanje v Sloveniji odslej izkazovati zadostna sredstva v višini minimalnega mesečnega dohodka v vrednosti 403 evre mesečno ali nekaj manj kot 5000 evrov letno.

Da so spremembe, ki jih vnaša novi zakon, diskriminatorne, izključujoče, dvolične in škodljive ter da aktivno poglabljajo stiske oziroma mnogim študentkam in študentom onemogočajo začetek ali nadaljevanje študija, opozarjajo tudi mnoge institucije, organizacije in društva. Med drugim so se proti omenjenim spornim členom opredelili tudi rektorji univerz v Republiki Sloveniji, Visokošolski sindikat Slovenije in Študentska organizacija Slovenije.

V torek, 14. septembra, je na izredni seji državnega zbora potekala druga obravnava predloga zakona o dopolnitvi Zakona o tujcih. Predlog zakona je zboru v obravnavo predložila skupina 44-ih poslank in poslancev Levice, LMŠ, SD in SAB, članov poslanske skupine nepovezanih poslancev in poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža, skupaj s prvopodpisanim Matejem Tašnerjem Vatovcem.

Vlada se je še pred obravnavo opredelila proti predlogu opozicije, predlog zakona pa je na seji 7. septembra obravnaval Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo kot matično delovno telo. Ker odbor po končani razpravi členov predloga zakona ni sprejel, je bila njegova druga obravnava na seji končana. V današnji oddaji Kaj pa univerza bomo poslušali odlomke izjav, v katerih so predstavniki poslanskih skupin na 81. izredni seji državnega zbora predstavili svoja stališča v zvezi z obravnavo predloga zakona o dopolnitvi Zakona o tujcih.

V noveli zakona so poslanci opozicije predlagali, da bi preverjanje zahtevanih zadostnih sredstev za preživljanje študentov potekalo enako kot doslej, torej s pisno izjavo staršev oziroma zakonitega zastopnika. Poslanka Levice Nataša Sukič o ostalih spremembah, ki so jih vnesli v predlog, in razlogih za njegovo vložitev.

IZJAVA

Nadaljujemo v enakem vrstnem redu kot so se predstavniki poslanskih skupin zvrstili na seji. Ksenofobno in neumestno petminutno izjavo Dušana Šiška iz poslanske skupine SNS vam bomo prihranili, za povzetek naj bo dovolj to.

IZJAVA

V imenu poslanske skupine SDS je razlog za nasprotovanje novemu predlogu predstavil Branko Grims.

IZJAVA

Aljaž Kovačič je v izjavi predstavil stališča LMŠ. Poudaril je še neresničnost zavajajočega argumenta ministrstva za notranje zadeve, ki je novelo Zakona o tujcih utemeljilo z »vnašanjem evropske direktive v slovenski pravni red«. Evropska direktiva preverjanja izkazovanja zadostnih finančnih sredstev za prebivanje namreč ne določa, temveč ga zgolj omogoča.

IZJAVA

Nadaljujemo z obrazložitvijo podpore noveli, ki jo je v imenu poslanske skupine SD predstavila Bojana Muršič.

IZJAVA

O razlogih za nasprotovanje predlagani noveli na kratko še Andrej Černigoj iz NSi.

IZJAVA

Andrej Rajh iz poslanske skupine SAB o tem, zakaj je postavljanje nepremostljivih ovir, predvsem za študente, ki prihajajo iz držav nekdanje Jugoslavije, po njihovem mnenju škodljivo.

IZJAVA

Robert Polnar, poslanec stranke DeSUS, v svoji izjavi pojasni pogosto zmotno interpretacijo pojma »internacionalizacija«. Sicer še zmeraj ne razumemo točno, kaj pomeni b-e-l-i svet, Polnar pa navede tudi različne možnosti izkazovanja zadostnih sredstev za študij.

IZJAVA

Zaključujemo s stališčem poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki ga je povzela Janja Sluga.

IZJAVA

Sejo je poslušala Alja.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness