Študentski obvestilnik

Oddaja
26. 6. 2023 - 16.00

Zagovornik načela enakosti je ugotovil, da je državna komisija za splošno maturo ravnala diskriminatorno, ko je dijakinji z bralnimi težavami zavrnila prošnjo za uporabo modre folije pri pisanju mature. Dijakinja ima težave pri branju temnih črk na beli podlagi in zato odločbo o usmerjanju, pripomoček pa uporablja že več let. Komisija za splošno maturo je v postopku pojasnila, da zdravstvene težave, ki naj bi jo imela dijakinja, gre za skotopični sindrom, uradna medicina ne priznava. Menijo, da bi dijakinjo v primeru odobritve obravnavali privilegirano, so ji pa dovolili, da na maturi uporabi modri flomaster in bel papir pobarva sama. Zagovornik je izpostavil, da bi morala »komisija ravnati skladno z zakonom o izenačevanju možnosti invalidov«. Pristojnemu ministrstvu in izpitnemu centru je priporočil, naj v prihodnje modro folijo dovolita. 

 

Ministrstvo za obrambo bo v prihodnje ponovno sodelovalo z ljubljansko in primorsko univerzo, in sicer na področju izobraževanja, usposabljanja, znanstvenega raziskovanja in razvoja s področja vojaških ved, obramboslovja in varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Od leta 2021 na pobudo ministrstva že poteka projekt oblikovanja hibridnega izobraževanja, ki bi ponudil tudi vojaški modul. Ta bi ustrezal standardom visokošolskega izobraževanja in potrebam izobraževanja kandidatov za častnike. Program je pripravil in ga bo tudi izvajal Center vojaških šol slovenske vojske.

 

Odslej bo s pomočjo umetne inteligence in podatkov športnovzgojnega kartona možno veliko natančneje kot doslej napovedati, kako visok bo vaš otrok! Raziskovalci z Inštituta Jožef Stefan in Fakultete za šport Univerze v Ljubljani so razvili novo metodo za napovedovanje končne višine, in sicer tako, da program rastno krivuljo otroka s pomočjo umetne inteligence primerja z vrstniki, ki so mu najbolj podobni. Na spletni strani univerze je zapisano, da višina igra pomembno vlogo pri odkrivanju športnih talentov. Citiramo: »Otrok, ki je nadarjen za košarko, ima ob končni višini 170 cm skoraj nične možnosti, da bi postal naslednji Luka Dončić. Lahko pa postane Primož Roglič ali Timi Zajc.«

 

DOGODKI

Ponavljamo tudi novico iz prejšnjega tedna: V okviru magistrske naloge na programu Medijskih in komunikacijskih študij in Centra za socialno psihologijo na Fakulteti za družbene vede nastaja raziskava o študentski prehrani. Cilj raziskave je postavitev smernic za spremembe v sistemu študentske prehrane, da bi ta sistem bolje podpiral zdravo, trajnostno, cenovno dostopno in okusno prehranjevanje študentov. Izsledki bodo v pomoč pri preoblikovanju sistema študentske prehrane, ki se je v zadnjih mesecih izkazal za potrebnega reforme. V mesecu juniju se bodo zbirali petdnevni prehranski dnevniki, v katerih boste čim bolj natančno opisali svoje prehranjevanje. V drugem delu boste nekateri povabljeni v fokusno skupino, ki se bo izvajala v začetku oktobra. Če ste pripravljeni sodelovati v raziskavi, izpolnite rekrutacijski vprašalnik, ki bo na voljo še do petka. Povezavo do ankete najdete v besedilu prispevka: https://1ka.arnes.si/studentska-prehrana 

Zavod Študentski tolar je objavil razpis za subvencionirane intenzivne poletne jezikovne tečaje za študente v stiski. Prijavite se lahko do 7. julija oziroma do porabe sredstev, tečaji pa se bodo začeli po 28. juniju. Več informacij in vlogo za prijavo lahko najdete na spletni strani zavoda

Univerza v Ljubljani je objavila razpis za Erasmus+ izmenjave za praktično usposabljanje. Rok za prijavo je en mesec pred pričetkom prakse. 

Ministrstvo za kulturo je objavilo razpis za financiranje štipendij za dodiplomski študij v tujini z začetkom v študijskem letu 2023/2024. V sklopu razpisa bodo financirali dodiplomske študije s področij glasbe, plesa, umetnosti in kulturne dediščine. Rok za prijavo na razpis se izteče 11. avgusta. Višina štipendije bo mesečno znašala 651 evrov. 

Do 22. septembra je možno oddati vlogo za štipendije za deficitarne poklice. Vlagatelj mora biti vpisan v prvi letnik izobraževalnega programa in izpolnjevati druge razpisne pogoje. Štipendija mesečno znaša nekaj več kot 100 evrov.

Še vedno se lahko prijavite na poletno šolo sodobne politične misli, ki bo tokrat pod geslom Radikalizacija potekala med 7. in 10. avgustom na Bledu. Prijavnico in več podrobnosti najdete na Instagram profilu Liste demokratičnega študentstva.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness