Študentski obvestilnik

Oddaja
4. 9. 2023 - 16.00

FRRRRR – fazani, prvošolke in dijaki so vstopili v novo šolsko leto, študentarija pa opravlja še zadnje izpite. Za tiste, ki ste izpite že opravili ali jih boste v kratkem, je na programu študentski obvestilnik. 

Prvošolci Osnovne šole Vrhovci so šolsko leto začeli kar v tehnološkem parku. Zaradi prostorske stiske so dva oddelka, to je okrog 50 prvošolcev, preselili v tehnološki park, s čimer se nekateri starši ne strinjajo. Ljubljanski župan Zoran Janković pa je povedal, da ima Mestna občina Ljubljana na območju Brda že več let zemljišče za novo šolo, vendar se v gradnjo ne bo podajala, če se bo število otrok manjšalo. Medtem ko dva oddelka prvošolcev šolo obiskujeta v tehnološkem parku, občina eno izmed možnosti za gradnjo na prostem zemljišču vidi v evropski šoli, ki bi jo ustanovilo ministrstvo. V tem primeru bi bila nova javna šola, za katero bi bilo treba plačevati šolnino, zgrajena v roku dveh let. 

Z novim šolskim letom so na Osnovni šoli Leona Štuklja Maribor začeli izvajati mednarodni osnovnošolski program. Na Rdeči Pesi so v svoji objavi zapisali, da se bodo šolnine po napovedih gibale med 5500 in 8000 evrov na leto, in dodali, da se na ta način izčrpava sredstva za javni šolski sistem, v izobraževanje uvaja principe dvotirnosti in niža nivo pedagoškega dela ter pridobljenega znanja.

V ponedeljek, 28. avgusta, manj kot teden dni pred začetkom novega šolskega leta, je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje šolam poslalo dopis, v katerem so sporočili, da šole za opravljanje pedagoške dejavnosti ne smejo več zaposlovati študentov. Kljub temu da študentje še niso opravili pedagoškega izpita, so jih šole doslej zaposlovale zaradi pomanjkanja kadra. O tem, kaj je ministrstvo sporočilo ravnateljem in kaj to pomeni za vzgojno-izobraževalni proces, pove predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan.

IZJAVA

Pečan pojasnjuje, da drugih načinov reševanja kadrovske stiske ni. Lastnih sredstev, ki bi jih lahko namenili za zaposlovanje študentov, nimajo, prelivanje z drugih kontnih postavk pa je protizakonito, saj bi šole s tem kršile zakon o računovodenju. Kadrovski problem tako ravnatelji rešujejo sami, nadaljuje Pečan.

IZJAVA

Z vprašanji smo se obrnile tudi na pristojno ministrstvo, a odgovora kot ravnatelji do konca redakcije nismo prejele.

Gostujoči komentar: Borut Brezar
 / 30. 1. 2021
V Mariboru bodo brez štipendije ostali nadarjeni dijaki in nadarjene študentke. Mariborski župan Saša Arsenovič namreč ni objavil razpisa za štipendiranje nadarjenih dijakov in študentov ter razpisa za štipendiranje dijakov srednjega poklicnega izobraževanja za šolsko leto 2023/2024. Na to so se odzvali v več strankah, z občine pa so sporočili, da ne gre za ukinitev štipendiranja, temveč za spremembo politike štipendiranja. Spremenil se bo način podeljevanja kadrovskih štipendij, ki bo sledil potrebam pomanjkanja kadrov v gospodarstvu, javni upravi in na področju medicine. 

V novem študijskem letu se na ljubljanski univerzi obetajo interdisciplinarne, za razvijanje kritično misleče študentarije trajnostno usmerjene spremembe. V poletnem semestru prihajajočega študijskega leta bodo na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani v sodelovanju s fakulteto za pomorstvo in promet ter ljubljansko filozofsko fakulteto začeli izvajati nenavaden predmet Celostno razmišljanje in delovanje, ki je nastal v okviru nacionalnega programa za okrevanje in odpornost. Tako se tudi temeljni cilji predmeta berejo kot eden izmed pamfletov Evropske unije. Omenjajo se kritično, odprto in celostno razmišljanje ter prepletanje naravoslovnih in tehniških znanj z družboslovnimi in humanističnimi kompetencami. 

Študente želijo naučiti razmišljanja o današnjem času s pogledom na včeraj, danes in jutri ter ustvarjati nove modele, pristope, rešitve in vizije za prihodnost, je za Delo zapisal eden od nosilcev predmeta Marko Pavliha. Pri predmetu se bodo prepletale vsebine s področji gospodarstva in industrije, trajnostnega razvoja, razvojne psihologije, umetnostne terapije lateralnega mišljenja in drugih. K novemu predmetu se bomo na redakciji kmalu še vrnile. 

Študentska organizacija Slovenije, Dijaška organizacija Slovenije in Sindikat Mladi plus v imenu dijakov in študentov delavcev pozivajo vlado in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da se dijakom in študentom, ki so zaradi posledic poplav utrpeli izpad dohodka, nameni enkratna denarna pomoč v višini najmanj 400 evrov. Po izračunih je to povprečni zaslužek, ki so ga dijaki in študentje izgubili zaradi posledic poplav.

Če ste študentka na filofaksu in se želite naučiti korejskega jezika, se lahko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani udeležite brezplačnega tečaja, ki ga organizira Inštitut Kralj Sejong Ljubljana. Tečaj bo potekal vsak petek od 9. do 12. ure od 11. septembra do 22. decembra 2023. Za več informacij in prijavo se obrnite na jasna.klemenc@ff.uni-lj.si.

Če vas korejščina ne zanima in ste med tistimi, ki še mukotrpno opravljate zadnje izpite, se lahko po odpisanem izpitu sprehodite do petega nadstropja in si v Galeriji 5. štuk ogledate razstavo Rezijanske pravljice v upodobitvah študentk in študentov ilustracije ALUO. Razstava je na ogled tudi študentkam, ki na FF sicer ne bi zavile, ogledate pa si jo lahko do 21. septembra. 

KUD Transformator vabi na Mavrico želja. Gre za aktivnost skupinske gledališko-terapevtske tehnike, ki demokratizira in kolektivizira terapevtski proces. Ustvarilo se bo zaupno skupino, odprto za vse med 18. in 29. letom starosti. Udeležba je brezplačna, več informacij pa najdete na njihovi spletni strani. 

Med oktobrom in decembrom bo v sklopu 39. festivala LGBT filma potekala delavnica, na kateri se bodo udeleženke naučile posneti in zmontirati kratki dokumentarni film. Namen delavnice je realizacija dveh do treh kratkih filmov, pri čemer predhodno znanje ni potrebno. Najboljši kratki filmi se bodo predvajali tudi na letošnjem festivalu LGBT filma. Delavnica je namenjena pripadnikom LGBT+ skupnosti, je brezplačna in ni starostno zamejena, več informacij pa je dostopnih na spletni strani festivala.

Diplomanti in diplomantke se lahko še do jutri prijavite na štipendijo Nemške zvezne fundacije za okolje. Štipendijski program traja od šest do dvanajst mesecev in vključuje večtedenski intenzivni tečaj nemščine. Štipendisti lahko gostujejo na univerzah, raziskovalnih inštitutih, podjetjih in društvih v Nemčiji. Višina mesečne štipendije je 1350 evrov, več informacij pa je dostopnih na spletni strani MOE Fellowship. 

Mestna knjižnica Ljubljana vabi na cikel delavnic – Ustvari fotografijo. Udeleženci med 15. in 25. letom se boste spoznali z osnovami nastavitev na fotoaparatu, se preizkusili v portretni in produktni fotografiji in se poučili o postopku končne obdelave. Cikel delavnic se začne jutri ob 18. uri, potrebna pa je predhodna prijava. Iščejo tudi pripovedovalce, ki bi otroke popeljali v čarobne svetove vilincev, škratov, velikanov, govorečih živali in drugih čudežnih bitij. Za več informacij se obrnite na elektronski naslov: lavra.tinta@mklj.si

Počil je lonec in študentskega obvestilnika je konec. Po pravljičnem svetu se potika Eva. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness