Namesto volilnega soočenja

Oddaja

Pred približno eno uro so se začele današnje študentske volitve. Potekale naj bi na vsaki od 29 fakultet Univerze v Ljubljani, a je zaradi poslabšanja epidemioloških razmer prišlo do nekaterih sprememb. Na spletni strani Študentske organizacije Univerze v Ljubljani oziroma ŠOU v Ljubljani o premiku volišč sicer ni objavljenih nobenih informacij, a na fizični oglasni deski na Študentskem kampusu se je vseeno pojavilo obvestilo, da bodo po odločitvi vodstev posameznih fakultet nekatere volitve kandidatov potekale na kampusu. Volišča, ki se bodo premaknila, so: volišče Fakultete za farmacijo, volišče Fakultete za matematiko in fiziko, volišče Fakultete za državne in evropske študije ter volišče Fakultete za računalništvo in informatiko. Svoj glas lahko študentje oddate do šestih zvečer.

Med iskanjem volišča svoje fakultete lahko prisluhnete kratkim predstavitvam list kandidatov, ki smo jih zbrali v današnji oddaji UR intervju. Kontaktirali smo vse tri obstoječe študentske skupine - Modro za študente, Povezani in Zagon - a se je do sedaj odzval zgolj Zagon. Skupino predstavi Sarah Tkalec, ki za mesto študentske poslanke kandidira na Filozofski fakulteti, in sicer na Združeni listi študentskih društev Filozofske fakultete.

O tem, kaj od današnjih volitev pričakuje Zagon, Tkalec.

Na volitvah v študentski zbor bodo s svojimi kandidati za študentske poslance nastopile tudi nekatere nove liste, ki se niso pridružile še nobeni izmed obstoječih treh študentskih skupin. Izmed teh so se nam odzvale skupina Zebre, Lil Pharma in Admin admin.

Na Fakulteti za družbene vede je mogoče izbirati med VseFDVjevsko listo in Zebrami. Z VseFDVjevske liste nam na prošnjo za izjavo sicer niso odgovorili, a jih vseeno na kratko umestimo v kontekst študentske politike. VseFDVjevska lista kot članica skupine Modro za študente deluje od leta 2012 - takrat se je imenovala še Vsedruštvena lista. Vsako leto je bila tudi uspešno izvoljena v študentski zbor.

Lista Zebra se je oblikovala letos. O tem, zakaj je prišlo do ustanovitve nove skupine in kaj lahko od nove liste pričakujemo, nam več pove Tim Krhlanko, kandidat Zeber za študentskega poslanca.

V pričakovanju letošnje volilne udeležbe
 / 14. 9. 2020

Na Fakulteti za farmacijo bosta nastopili listi Drug Dealer ter Lil Pharma. Skupina Drug Dealer se nam do sedaj prav tako še ni odzvala. V prejšnjem mandatu sta njena poslanca delovala kot neodvisna študentska predstavnika, vseeno pa naj omenimo, da je lista v svoji kandidaturi predložila program, v uvod katerega je prekopirala nekaj delov splošnega programa skupine Modro za študente, na primer: “Smo delavni, apolitični, družbeno kritični in željni sprememb na bolje.” Skupina v javnih objavah sicer trdi, da je neodvisna od vseh poslanskih skupin.

Predstavnik liste Lil Pharma Luka Stegne je tudi sodelavec Radia Študent. Pri tem izpostavljamo, da Stegne dela v znanstveni redakciji in se ne more vpletati v delo univerzitetne redakcije Radia Študent, ki se posveča študentski politiki. Kakor bomo slišali v nadaljevanju, je študentska lista Lil Pharma bolj osredotočena na delo na ravni svoje fakultete in se s Študentskim zborom ŠOU Ljubljana šele zares spoznava.

Stegne nam predstavi odločitev za ustanovitev nove študentske liste na Fakulteti za farmacijo in nam pove, kje sami vidijo priložnosti za izboljšavo na ravni fakultete ter v delu ŠOU v Ljubljani.

Stegne vidi priložnosti tudi na področju turizma in povezovanja fakultete z mestom.

Trenutno lista Lil Pharma uradno še ni povezana z nobeno od že obstoječih poslanskih skupin. Njihova opozicija, študentska lista Drug Dealer, jih sicer obtožuje povezovanja s poslansko skupino Zagon. Na to sklepajo iz dejstva, da se Zagonova skupina, ki kandidira na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, imenuje Lilasti, lista na Fakulteti za farmacijo pa nosi ime Lil Pharma. Stegne pojasni njihove načrte glede združevanja v poslanske skupine v primeru zmage na volitvah.

Kakor je omenil že Stegne, je precej živahno tudi na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Tam kandidirata dve študentski listi, Friki in Admin admin. Friki, ki so se v prejšnjih mandatih pridružili poslanskemu klubu Povezani, se na naše pozive sicer niso odzvali, so nam pa zato svoje načrte predstavili študentje z liste Admin admin. Zakaj so se odločili za kandidaturo, nam opiše Urban Suhadolnik.

Suhadolnik sicer kot največjo pomanjkljivost organizacije ŠOU  vidi oddaljenost od študentov. Po njegovem mnenju do oddaljenosti pride že na ravni študentskih organizacij na fakultetah, ki s študenti izgubljajo stik. Kar se dogaja na višjih ravneh, denimo v študentskem zboru, pa je po besedah Suhadolnika študentom tako tuje, da je kot znanstvena fantastika. Več o načrtih liste Admin admin pove Suhadolnik.

Kampanja liste Admin admin pa je potekala vse prej kot gladko. Lista se je kmalu po odpiranju kandidatur pojavila v članku Nove24. Ta je skupino obtožila sodelovanja s politično stranko Levica, kandidate liste Admin admin pa je glede tega kontaktirala kar prek SMS-ov. Pri tem noben izmed članov ne ve, na kakšen način je novinar Nove24 prišel do vseh njihovih telefonskih številk, saj ta podatek, ki je sicer del njihovih kandidatur, ni javen. Študentska lista Admin admin kakršnokoli politično sodelovanje s stranko Levica zanika.

Skupina Admin admin je organizirala tudi brucovanje prek Zooma, na katero so prišli tudi uporabniki z izmišljenimi imeni in brucovanje prekinjali s komentarji. Ponovno Suhadolnik.

Kandidati za študentski zbor in ŠOVZ-je
 / 25. 9. 2020

Dogajanje okrog letošnjih študentskih volitev je bilo tako, milo rečeno, pestro. V univerzitetni redakciji Radia Študent se zavedamo problematičnosti oddaljenosti študentske politike od splošne študentske populacije. Pred volitvami smo tako poskušali organizirati soočenje predstavnikov neopredeljenih študentskih list in obstoječih poslanskih klubov, da bi volitve približali študentom in kandidatom omogočili, da svoje stališče zastopajo še kje drugje kot le na družbenih omrežjih. Vendar nam je bilo naše delo že v začetku zelo oteženo, na koncu pa se je sama izvedba izkazala za misijo nemogoče. Naše ovire so segale od neodzivnosti volilne komisije do pomanjkanja uradnih kontaktov list in precej kratkega obdobja med končnim razglasom potrjenih kandidatur in samimi volitvami. Nenazadnje pa se nam poslanska kluba Povezani in Modri, ki v svojih rokah držita večino študentskega zbora, nista niti odzvala.

Komentar o koncu študentske organizacije
 / 10. 10. 2020

Nato smo poskušali vsaj s tistimi kandidati, ki so bili pripravljeni sodelovati, odpreti razpravo o ključnih političnih vprašanjih, kot je razdeljevanje 3,5 milijona evrov , ki jih ŠOU letno odtegne od vsake ure študentskega dela. Ali pa o prihodnosti študentskega organiziranja spričo upada ugleda in odtujenosti od študentov. Vendar je tudi to padlo v vodo, saj so v popolnoma depolitiziranem prostoru, ki so ga ustvarile najmočnejše študentske skupine, posebej nove liste prestrašene, da bi z obravnavo tem, ki so po svojem bistvu politične, postale ranljive za napade ali odbile študente, ki so prepričani, da karkoli političnega že samo po sebi smrdi po neiskrenosti in partikularnih interesih. Če vprašanje, kako se bo snoval večmilijonski proračun, ni politično in ni nekaj, kar bi moralo študente še najbolj zanimati, preden volijo predstavnike v študentski zbor, potem zares ne vemo, kaj je.

V današnji oddaji smo poskusili predstaviti nekaj stališč študentskih list in kandidatov, za katere lahko študentje danes volijo. Za boljšo preglednost lahko poslušalci na spletni strani Radia Študent ob tem prispevku dostopate do seznama vseh list in kandidatov ter njihovih povezav s poslanskimi skupinami.

ŠOU se sicer že leta srečuje z zelo nizko volilno udeležbo, za katero lahko pričakujemo, da bo letos še nižja kot običajno. To pripisujemo predvsem študiju na daljavo in premiku volitev z nekaterih fakultet na kampus zaradi pomislekov vodstev fakultet samih. Prav tako lahko študentje med dvema listama izbirajo le na petih fakultetah. Kljub neprijaznim okoliščinam upamo, da smo vam vsaj nekoliko olajšali razumevanje volitev in zbudili zanimanje za upravljanje s sredstvi na demokratičen način

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.