Okušanje hrane z umetnimi glasilkami

Okušanje hrane z umetnimi glasilkami

Aktualno-politična novica

Znanstvenikom je uspelo vzgojiti delujoče človeške glasilke, primerne za transplantacijo v bolnike z okvaro glasu. Gre za še enega v seriji organov, ki v zadnjem času prihajajo iz laboratorijev. Naj spomnimo, da so med drugim že vzgojili sapnik, mehur in ledvice. In sedaj imamo na voljo še glasilke.

Skupina pod vodstvom doktorja Nathana Welhama je pravilni razvoj glasilk dosegla z rastjo celic v ogrodju iz kolagena. Ker je bilo ogrodje oblikovano kot glasilke, so v njem zrasle celice prevzele enako obliko. Poleg pravilne oblike so bile vzgojene glasilke tudi primerno prožne ter imele enako celično sestavo kot naravni organ.

Za končni preizkus so znanstveniki še preverili, če so vzgojene glasilke sposobne tvoriti zvok ob pretoku zraka čeznje. Razlike z naravnimi skoraj ni bilo.

Preizkusi na miškah so že pokazali, da imunski sistem ne zavrne doniranega organa. Vzgojene glasilke tako ponujajo upanje za številne ljudi z okvaro glasu. A kot za mnogo drugih obetajočih metod, bo treba še nekaj let počakati na izide kliničnih študij, preden bodo laboratorijske glasilke lahko prišle v redno uporabo.

Dan  Han, nevropsiholog z Univerze v Kentuckyju, poskuša v sodelovanju s paleto kuharjev, nevroznanstvenikov in psihologov na nekoliko drugačen način izboljšati kvaliteto življenja ljudi, ki so podvrženi kemoterapiji. Glavna značilnost te terapije je namreč uničevanje vseh hitrorastočih celic v telesu. Mednje spadajo tudi lasni mešički in okušalne brbončice. Takšna vrsta selektivnosti pri uničevanju celic vodi v značilno izgubo las in tudi manjšo zmožnost okušanja pri ljudeh, ki poročajo, da ima vse okus po železu.

Kuharji, ki sodelujejo s Hanom, so nedavno intervjuvali dve pacientki glede značilnosti hrane, ki najbolj pozitivno vplivajo na njuno dojemanje in okušanje le-te. Intervjuji v tem primeru predstavljajo vmesno stopnjo daljšega procesa raziskovanja, katerega končni cilj je izboljšava kvalitete življenja posameznikov.

Han namreč zagovarja, da bi se uživanje v hrani moralo uveljaviti kot klinični izid pri pacientih, kot eden izmed kriterijev izboljšanja kvalitete življenja. Zgodbe pacientke Gine, ki je od začetka diagnoze zajokala le takrat, ko ji najljubša hrana ni bila več všeč zaradi okusa, Hanu v tem poslanstvu zagotovo predstavljajo dodatno motivacijo.

S hrano sva si lajšala življenje Arne in Sebastijan.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.