Škatlica z elektroni

Aktualno-politična novica
Elektronski top, povečan in v primerjavi s prsti
9. 12. 2016 - 7.05

Nemško-ameriški raziskovalni skupini je uspelo pomanjšati napravo za pospeševanje elektronov. Elektrone ponavadi pospešujejo v velikih pospeševalnikih, kot je Cernov LHC. Na novo razviti elektronski top je mnogo manjši in elektrone pospešuje s svetlobo v mikrovalovnem delu spektra. Pospešeni elektroni imajo visoko energijo in so uporabni za proizvodnjo žarkov X oziroma rentgenskih žarkov.

Osrednji del razvite naprave sta dve bakreni ploščici, oddaljeni 75 mikrometrov. Raziskovalci in raziskovalke so nanju najprej posvetili z ultravijoličnim laserjem, tako da se je iz bakra sprostilo nekaj sto tisoč elektronov. Nato so z istim laserjem proizvedli še teraherčni pulz, torej mikrovalove. Zaradi majhne razdalje med ploščicama in njune geometrije lahko takšni valovi elektrone na zelo majhni razdalji močno pospešijo. Pospešene elektrone bi lahko pozneje spravili v nihajoče gibanje, kar proizvede žarke X.

Sinhrotroni, naprave za klasično pospeševanje elektronov, so ogromni in dragi. Na novo razviti elektronski top bi v kombinaciji s pospeševalnikom plazme v laserskem razorju lahko dodelali v namizni generator žarkov X. Takšna manjša naprava bi gotovo prišla prav neki drugi ameriško-nemški raziskovalni skupini, ki je morala za posnetke interakcije dveh biomolekul za zdaj uporabiti večstometrski linearni pospeševalnik elektronov in izvor žarkov X.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness