Žuželke gor, žuželke dol

Aktualno-politična novica
6. 5. 2020 - 7.05

Žuželke, skupina šestnogih, praviloma letečih živali, predstavljajo okrog tri četrtine vseh trenutno opisanih živalskih vrst. Ta neizmerno pestra skupina je ključnega pomena za normalno funkcioniranje skoraj vseh zemeljskih ekosistemov. Insekti so med drugim opraševalci rastlin, razkrojevalci odmrle organske snovi in hrana številnim drugim živalim. Kljub njihovi številčnosti in splošni razširjenosti pa mnoge raziskave kažejo na upadanje njihovih lokalnih gostot.

Raziskava, objavljena pretekli teden v reviji Science, podaja globalno sliko dogajanja v žuželčjih populacijah. Mednarodna raziskovalna skupina je z meta analizo podatkov iz popisov žuželčjih združb ugotovila, da se je številčnost kopenskih žuželk od osemdesetih let prejšnjega stoletja vsakih deset let v povprečju znižala za devet odstotkov, medtem ko se številčnost žuželk, živečih v celinskih vodah, viša povprečno za 11 odstotkov vsako desetletje. 

Kot glavni razlog za nižanje lokalnih gostot kopenskih žuželk avtorji raziskave navajajo urbanizacijo in z njo povezano fragmentacijo okolja ter svetlobno in kemično onesnaženje. Po drugi strani pa možno razlago za povečevanje lokalnih gostot sladkovodnih žuželk vidijo v izboljšanju stanja celinskih voda, povezanem s striktnejšo zakonodajo na področju onesnaževanja v razvitejših državah sveta.

V predstavljeno raziskavo so vključili podatke iz sto šestinšestdesetih popisov žuželčjih združb, opravljenih na 1700 lokacijah po vsem svetu. Kljub globalnemu pristopu k predstavljenemu problemu se večina lokacij, vključenih v študijo, nahaja v Evropi in Severni Ameriki, kar pomeni, da predstavljeni trendi slabše odražajo dogajanje v ostalih delih sveta. Prav tam pa je narava najbolj podvržena človeškim pritiskom, ki poganjajo izginjanje žuželk.

Nad mrčes se je spravil Gregor.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.