Bakterije kosmatinke

Bakterije kosmatinke

Aktualno-politična novica
27. 12. 2019 - 7.05

Raziskovalna skupina iz Tsukube na Japonskem je nedavno v reviji ACS nano poročala o vlogi laskom podobnih struktur na bakteriji Leptothrix cholodnii. Te strukture imajo pomembno vlogo pri pritrjevanju na površino in pri tvorbi filamentov, sestavljenih iz več bakterij.

Leptothrix je rod bakterije, ki ima pomembno vlogo pri kroženju železa v ekosistemu. Zanjo je značilno, da tvori nanofibrile. To so laskom podobne strukture iz aminopolisaharidov. Bakterija se razmnožuje tako, da tvori filamente, pri katerih so podolgovate celice naložene ena na drugo in med seboj povezane. Med procesom nastajanja filamenta bakterija izloča proteine, ki sodelujejo pri oksidaciji železa in mangana.

Raziskovalna skupina je bakterijsko kulturo gojila v posebnih mikrofluidnih gojilnih komorah. Ta način gojenja je omogočil sprotno fotografiranje stanja, ki je sicer vidno z elektronskim mikroskopom, ter stalen pretok vode in hranil. Tako so lahko natančno nadzirali in spremljali rast in razvoj filamentoznih bakterij.

Znanstvena skupina je ugotovila, da so bakterijske nanofibrile nujne za pritrditev na podlago, poleg tega pa usmerjajo rast bakterijskega filamenta. Ko bakterija tvori dovolj nanofibril, nastane plašč, ki lahko bakterijo tudi ščiti pred nekaterimi zunanjimi vplivi. Tako lahko bakterije, ki tvorijo nanofibrile, živijo tudi v okoljih z močnimi vodnimi tokovi, česar bakterije brez laskov ne morejo.

Rezultati raziskave so postavili temelje za razumevanje vloge laskov in tvorbe filamentov pri bakterijah. To razumevanje je ključno, saj so mikroorganizmi, kot je Leptothrix cholodnii, biotehnološko zelo pomembni. Njihova sposobnost oksidacije kovin v vodi namreč lahko pride še kako prav pri čiščenju odpadnih voda, bioremediaciji in biomineralizaciji. Ponekod se jih že uporablja, vendar je za gojenje teh mikroorganizmov nujno njihovo dobro poznavanje, da se jim lahko omogoči optimalne pogoje za rast in izboljša njihov izkoristek.

Skupaj z Leptothrixom cholodnii gre za svoje lase poskrbet vajenka Dora.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness