Dizajnerski virusi v boju proti raku

Aktualno-politična novica
8. 6. 2017 - 7.05

Švicarski raziskovalni skupini iz Univerze v Ženevi in Univerze v Baslu sta oblikovali umeten virus, ki je namenjen uporabi v terapiji rakavih obolenj. Virus vzpodbudi imunski sistem, da boljše prepoznava in se bori proti rakavemu tkivu. Študija objavljena v reviji Nature Communications predstavlja vpogled v razvijajoč se način zdravljenja raka.

Imunski sistem ne zmaguje v nedogled. Najbolj premetene so rakave celice, ki z neprestanimi mutacijami uidejo imunskemu sistemu in ne vzpodbudijo močnega obrambnega odziva. Tako lahko rastejo in se širijo po telesu. Nasprotno pa se naše telo na virusne okužbe odzove z burnim imunskim odzivom, ki povzročitelja bolezni običajno odstrani v kratkem času in nam omogoči hitro ozdravitev.

Raziskovalke in raziskovalci so v omenjeni študiji oblikovali umeten virus, ki temelji na virusu limfocitnega horiomeningitisa, katerega naravni gostitelji so miši, okužuje pa lahko tudi ljudi. V poskusih, opravljenih na miših, je virus s svojim pomnoževanjem vzbudil značilen odziv imunskega sistema na virusno okužbo, čeprav ni bil nevaren za zdravje miši. V genom virusa so vključili zapis za protein, ki je značilen za rakave celice. Okužba z omenjenim virusom je tako omogočila imunskemu sistemu prepoznavo rakavih proteinov kot tistih, proti katerim se je potrebno boriti.

Kombinacija pomnoževanja virusov s proteini rakavih celic je tako povzročila uspešno odstranitev rakavih celic z aktivacijo imunskega sistema. Takšen način imunoterapije rakavih obolenj za enkrat še ni v klinični uporabi, raziskave na tem področju pa nas navdajajo s kančkom optimizma.

Jutranji optimizem navdaja Katarino.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.