Drzni si povohati z jezikom

Aktualno-politična novica
3. 5. 2019 - 7.05

Ali tudi vi objekt, ki ga imate namen na hitro poduhati, povonjati ali podrobno ovohavati, običajno približate nosu, v katerem se nahaja naš detektor vonja? Ameriški znanstveniki in znanstvenice zmajujejo z glavó in svetujejo, da za boljšo zaznavo vonja morda poskusite iztegniti jezik. V prvi tovrstni raziskavi do sedaj so namreč ugotovili, da v okušalnih brbončicah na jeziku poleg receptorjev za okus pomembno nalogo opravljajo tudi receptorji za voh.

Poleg okušalnih brbončic na jeziku je za zaznavo okusa pomembno tudi čutilo voha. O tem se najlažje prepričamo, ko smo prehlajeni in ko nam zaradi zamašenega nosa ne tekne niti hrana, ob kateri se nam navadno cedijo sline. Čeprav sta jezik in nos organa z zelo specifično nalogo, so receptorje za zaznavanje okusa že našli na povsem nepričakovanih delih telesa, kot so jetra, mehur in testisi. Iz neznanega razloga najdemo receptorje za voh na še bolj eksotičnih mestih, kot so ledvice in spermiji, zahvaljujoč se novi raziskavi pa vemo, da jih lahko najdemo tudi v brbončicah na jeziku.

Raziskava je potekala tako, da so ustvarili transgenske miške, katerih brbončice so vsebovale dva različna receptorja za voh, ki sta bila označena z zelenim fluorescenčnim proteinom. Hkrati so izražanje receptorja za voh dokazali v človeških okušalnih celicah, ki so jih pod predpisanimi pogoji gojili v laboratoriju. Nato so transgenske mišje in človeške brbončice izpostavili različnim vonjavam ter aktivacijo vohalnih receptorjev izmerili s spektroskopsko metodo zaznavanja kalcija.

Izkazalo se je, da vsako vrsto fluorescenčno označenih receptorjev iz transgenske miške aktivira specifična vonjava. Določene mišje okušalne celice so se odzivale samo na razredčeno raztopino evgenola, določene pa samo na razredčeno raztopino acetofenona. Odziv je bilo moč zaznati tudi v mišjih celicah brez fluorescenčne označbe, kar pomeni, da so se odzivali tudi drugi receptorji za voh, ki so prisotni v brbončicah.

Tudi pri človeških okušalnih celicah so ugotovili, da se ena celica odziva le na eno vonjavo. Samo 5 odstotkov se jih je odzvalo na dve ali več različnih vonjav. Ali vonj prihaja do brbončic skozi usta ali nos in kolikšno vlogo imajo brbončice pri zaznavanju okusa, pa je za zdaj prepuščeno domišljiji, teorijam in nadaljnjim raziskavam.

Jezik je iztegnila in ga svetu pokazala Andrea.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness