Fizičarke z Bližnjega vzhoda

Aktualno-politična novica
7. 5. 2021 - 7.05

Leta 2017 je bil delež diplomantk fizike v Združenih državah Amerike enak 21 odstotkom, delež doktoric pa 20 odstotkom. Medtem pa je v muslimanskih državah delež žensk v fiziki veliko višji. Leta 2015 je bil v Iranu denimo delež diplomantk 60-, delež doktoric pa 47-odstoten. V današnjem Znanstvenem BritOFFu poročamo o kulturnih vplivih na te razlike. Študija je odprtega dostopa, objavljena pa je bila v reviji Physical Review Physics Education Research.

Ameriška znanstvena skupina je v raziskavi opravila pogovore s sedmimi fizičarkami, starimi med 30 in 60 let. Vse so se v Združene države Amerike preselile po dokončanem študiju, da bi nadaljevale svojo akademsko kariero. Prišle so iz držav z večinsko muslimanskim prebivalstvom, in sicer iz Bangladeša, Irana, Jordanije, Libanona, Pakistana, Savdske Arabije in Turčije. Intervjuvanke so odgovarjale na vprašanja o svojem odraščanju ter vplivu drugih fizikov, prijateljev in družine na njihove poklicne odločitve. Razmerje med identiteto spola intervjuvank in njihovo identiteto fizičarke so raziskovalci primerjali z enakim razmerjem v državah zahodnega sveta. Vir slednjega sicer niso bili podobni intervjuji, temveč že obstoječa literatura, kar bi v prihodnjih študijah lahko izboljšali.

S primerjavo izkušenj udeleženk so znanstveniki in znanstvenice identificirali področja, ki izoblikujejo identiteto fizika in fizičarke v času študija, kot so denimo vera, družinsko življenje in ženstvenost. Sedem sogovornic je odraščalo v spolno ločenih okoljih in tudi šolale so se v povsem dekliških šolah. Pri učenju fizike tako niso nikoli čutile manjvrednosti zaradi svojega spola. Pri interakciji z ostalimi fiziki ne čutijo potrebe po skrivanju ženstvenosti, da bi bil v ospredju njihov intelekt in ne videz. Na koncu je raziskovalna skupina še primerjala vpliv vere na izbiro znanstvenega poklica. Ugotovili so, da za razliko od norme v Združenih državah Amerike sogovornic vera ni omejevala, temveč jih je celo spodbudila k tej izbiri.

Študijo želijo avtorji v prihodnje dopolniti še s pogovori s fizičarkami, ki svoje domovine niso zapustile. Te imajo z akademsko kariero drugačne izkušnje. Kljub velikemu odstotku zastopanosti žensk v fiziki v muslimanskih državah se tudi tam namreč srečujejo s steklenim stropom. 47-odstotni delež doktorantk v Iranu pade na 18-odstotni delež zaposlenih na iranskih fakultetah.

O fizičarkah je pisala Tina.

DOI:https://doi.org/10.1103/PhysRevPhysEducRes.17.010114

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness