27. 10. 2021 – 8.00

Hi konjiček

Audio file

Znanstvena revija Nature je pretekli teden objavila raziskavo, v kateri je mednarodna skupina znanstvenikov in znanstvenic poskusila prepoznati izvorno populacijo današnjih domačih konjev. To žival, ki je močno vplivala na razvoj človeštva, saj je prinesla pomemben napredek za transport, komunikacijo in vojskovanje, naj bi pred približno 4200 leti udomačila ljudstva, ki so poseljevala območje med rekama Volgo in Donom na ozemlju današnje Rusije.

 

Drugače kot pri ostalih udomačenih kopitarjih je pri konjih skoraj nemogoče ugotoviti, ali najdene kosti oziroma drugi ostanki pripadajo prostoživeči ali udomačeni živali. Prejšnje raziskave o izvoru udomačenih konjev so se zato zanašale na posredne informacije, kot so lokacija najdbe okostja, obraba zob in znaki, da je žival umrla nenaravne smrti. V predstavljeni študiji pa so raziskovalci dosedanje ugotovitve o udomačitvi konj nadgradili z metodami in spoznanji sodobne genetike.

 

V obdobju petih let jim je uspelo zbrati več kot 2000 koščkov kosti in zobovja z različnih območij, ki so bila v preteklosti prepoznana kot možna izvorna mesta domačih konjev. Med njimi so Iberski polotok, Anatolija ter stepe zahodne Evrazije in centralne Azije. Raziskovalni skupini je iz zbranih arheoloških ostankov uspelo pridobiti 270 celotnih genomov teh prazgodovinskih konjev. Poleg tega so vsakemu vzorcu določili starost in zbrali posredne informacije o njegovi lokaciji.

 

Na podlagi genetskih podatkov in podatkov o starosti vzorcev so ugotovili, da se je pred dobrimi 4000 leti na območju Evrazije nahajalo več genetsko različnih in izoliranih populacij konjev. Primerjava genoma domačih konjev z genomi različnih populacij pa je razkrila, da je profil DNK domačih konjev najbolj podoben konjem, ki so poseljevali stepe zahodne Evrazije, natančneje območje med rekama Volgo in Donom. Podatki, predstavljeni v raziskavi, nakazujejo, da se je med 2200 in 2000 leti pred našim štetjem genotip konjev, ki je pred tem zaznan predvsem na območju med Volgo in Donom, začel hitro širiti po vsej Evraziji. Tako je okrog leta 1000 pred našim štetjem prevladoval na celotnem območju, ki ga zajema predstavljena študija.

 

Hitro širjenje konjev s step vzhodne Evrazije, ki naj bi se začelo pred približno 4200 leti, po mnenju avtorjev raziskave nakazuje, da se je takrat v naravni razvoj populacij konjev vmešala človeška roka. Ta je omogočila, da je prej geografsko omejena populacija teh živali v slabih 2000 letih zavladala celini in se v tisočletjih zatem razširila po vsem planetu.

 

Izvor konjev je iskal Gregor.

 

 

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.