Iskanje ledvične okvare pri psih

Iskanje ledvične okvare pri psih

Aktualno-politična novica
28. 1. 2020 - 7.05

Ledvice so zelo pomemben telesni organ, saj izločajo odvečne in škodljive snovi. Znaki ledvične odpovedi se pokažejo šele, ko je delovanje ledvic zmanjšano za devetdeset odstotkov, takrat pa je za učinkovito zdravljenje prepozno. Raziskovalna skupina je v reviji The Veterinary Journal objavila raziskavo o učinkovitosti zaznavanja z lipokalinom povezane nevtrofilne gelatinaze oziroma NGAL v urinu kot zgodnjega označevalca ledvične okvare pri psih.

Z lipokalinom povezana nevtrofilna gelatinaza je protein, povezan z imunskim sistemom. Ob akutni odpovedi ledvic se ga veliko izloča v kri in urin. Odpoved ledvic pa se lahko zazna tudi z merjenjem ravni kreatinina v krvi. Kreatinin je presnovni produkt kreatin fosfata iz mišic in se z urinom izloča iz organizma. Ko pa ledvice ne delujejo normalno, je izločanje zmanjšano in kreatinin ostaja v krvi. 

NGAL že uporabljajo kot zgodnji označevalec ledvične odpovedi pri ljudeh, pri psih pa uporabljajo le meritev kreatinina v krvi. Kreatinin ni dober označevalec zgodnje ledvične odpovedi, saj se v krvi njegova koncentracija poviša šele, ko je poškodovanih že več kot petinsedemdeset odstotkov ledvic.

V raziskavi so primerjali zdrave pse, pse z zgodnjo ledvično odpovedjo in pse s težjimi oblikami okvare ledvic, ki so že kazali klinične znake. Vsem psom so odvzeli kri in urin. V obeh vzorcih so merili kreatinin in NGAL. 

Rezultati meritev so pokazali višjo raven kreatinina v krvi pri psih s težjimi okvarami ledvic. Pri psih z zgodnjo ledvično odpovedjo se raven kreatinina v krvi ni bistveno spremenila. NGAL pa je bil visok v urinu psov z zgodnjo ledvično odpovedjo, kar pomeni, da je boljši označevalec zgodnje ledvične odpovedi.

Merjenje vsebnosti kreatinina v krvi je cenejše in lažje od merjenja ravni NGAL v urinu. Čeprav je meritev NGAL kot zgodnjega označevalca ledvične okvare pri psih učinkovitejša, pa zaradi počasnejše in težje izvedbe testiranja v veterinarskih ambulantah še vedno ni dovolj dobra alternativa meritvi kreatinina.

 

Ledvične okvare bi hitreje in lažje odkrivala vajenka Živa.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness