Je suis la batterie!

Aktualno-politična novica

Dobro jutro. Vam slučajno že v tako zgodnjih jutranjih urah zmanjkuje baterije? Brez skrbi, v reviji Science Advances so namreč znanstveniki in znanstvenice predstavili nov termoelektrični generator, ki elektriko proizvaja kar iz toplote, ki jo oddaja naše telo. Napravo lahko na sebi nosimo v obliki zapestnice. Ta pa lahko med našo hojo generira 12,5 míkrováta moči in napetost v višini 5 vóltov, kar predstavlja dovolj energije za napajanje manjših elektronskih naprav.

Termoelektrični generatorji ali krajše TEG lahko toploto, ki jo oddaja človeško telo, pretvarjajo v električno energijo, zato so idealni za napajanje naprav, ki jih nosimo na telesu. Pretvarjanje toplote v elektriko jim omogoča tako imenovani Seebeckov pojav, pri katerem se električni naboj prerazporedi iz vročega k bolj hladnemu predelu polprevodnika. Neenakomerno porazdeljen električni naboj tako ustvari napetostni potencial znotraj generatorja, ki je premo sorazmeren z razliko med nizko in visoko temperaturo

Tradicionalni TEG-ji so narejeni iz trdega in krhkega materiala, zato se ne morejo popolnoma prilagoditi našemu telesu, kar pomeni, da proizvajajo energijo manj učinkovito kot v idealnih pogojih. V nasprotju z njimi je predstavljeni generator mehek in se lahko razširi na kar 120 odstotkov svoje prvotne velikosti, ne da bi se spremenila njegova prevodnost in Seebeckov koeficient. To mu omogoča nova arhitektura vezij z mehko matično ploščo. V njej so modularni čipi med seboj povezani s tekočo kovino, podnóžje vezja pa je narejeno iz mehkega materiala, imenovanega poliimin, ki ima tudi posebno lastnost samoceljenja. To pomeni, da se lahko v primeru poškodbe material popravi kar sam. Zaradi uporabe tekočih kovin za ožičenje pa se povrne tudi električna prevodnost na poškodovanem delu vezja.

Predstavljeni termoelektrični generator ima potencial, da v prihodnosti zamenja baterije v nosljivih napravah, kot so denimo pametne ure. To s seboj prinese tudi ekološke prednosti, saj je uporaba TEG-jev za napajanje trajnostnejša rešitev kot uporaba baterij. Predstavljeni generator namreč proizvaja električno energijo iz obnovljivega vira - toplote, ki jo ljudje naravno oddajamo v okolico. Enako pa vedno ne velja za vir električne energije, ki jo hranimo v baterijah. Kljub pozitivnim lastnostim pa po ocenah znanstvenikov in znanstvenic take tehnologije na trgu žal ne moremo pričakovati kmalu. Zapestnica je namreč trenutno oblikovana preveč nerodno, da bi bila primerna za vsakodnevno rabo. 

 

Z novimi tehnološkimi napredki vas je napajala Rebeka.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness