Lačni kiti

Aktualno-politična novica
8. 11. 2021 - 8.00

Med vosatimi kiti najdemo največjega in najtežjega živečega sesalca. To je sinji kit. Kiti se prehranjujejo na neobičajen način, intenzivno jedo le okoli 100 dni v letu, v tem obdobju pa lahko vsak dan zaužijejo hrano, težko kar 5–30 odstotkov njihove teže. Glavna prehrana kitov je kril oziroma majhni morski raki. V preteklosti so količino hrane, ki jo kiti pojedo, ocenjevali na podlagi velikosti želodca ali glede na velikost živali in pričakovani metabolizem drugih podobno velikih sesalcev. Mednarodna raziskovalna skupina pod vodstvom znanstvenic in znanstvenikov s Stanforda pa ugotavlja, da kiti v resnici pojedo kar trikrat več, kot so predvidevale pretekle raziskave. 

Raziskovalna skupina je na kite namestila različne merilce, s katerimi so lahko merili, kdaj jedo in koliko hrane osebek zajame naenkrat. Merilci so zaznavali tudi, kdaj odprejo usta in kdaj požrejo hrano. Poleg tega so ob požirkih hrane s pomočjo sonarjev ocenili gostoto krila in ostalega plena. S pomočjo fotografij, ki so jih posneli z droni, pa so ocenili tudi prostornino odprtih ust posameznih kitov. Po podrobni matematični analizi je raziskovalna skupina ocenila, da kiti pojedo trikrat več, kot je bilo predvideno v dosedanji literaturi. 

V zadnjih nekaj stoletjih smo ljudje populacije kitov drastično zmanjšali s kitolovom. Raziskovalna skupina je ocenila, da naj bi bila količina krila, plena kitov, v Južnem oceanu v času pred obsežnimi kitolovi dvakrat večja kot danes. Nekateri bi lahko pričakovali, da se, če umaknemo plenilca, plen namnoži. A izkaže se, da so kiti pomembni za celotno prehranjevalno verigo. Kril se prehranjuje s fitoplanktonom, ki za obstoj potrebuje železo. V Južnem oceanu je prisotnega manj železa kot drugje, glavni vir pa so ravno iztrebki kitov. 

Raziskovalna skupina že razmišlja o tem, kako zavarovati kite, predvsem pa omogočiti ter podpreti rast populacij. Z večjo prisotnostjo kitov v oceanih bi povečali prisotnost drugih živali in fitoplanktona, kar naj bi povečalo tudi ponor ogljika. 

Nad prehranjevalnimi verigami, ki jih podpirajo kiti, se čudi Zarja.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness