Majhni in veliki čmrlji

Aktualno-politična novica
6. 1. 2021 - 7.05

V današnjem ZbritOFFu bomo govorili o čmrljih in njihovi sposobnosti, da si zapomnijo lokacije najslajših cvetlic. V reviji Current biology poročajo, da je od velikosti čmrlja odvisno, v kolikšni meri vpliva sladkost cvetnega nektarja na pomnjenje lokacije.

Znano je, da se čebele in drugi opraševalci večkrat ozirajo, ko zapuščajo cvetlico in letijo proti panju. S tem si poskušajo zapomniti smer in videz cveta ter njegove okolice, da se bodo lahko tja vrnili. Ko zapuščajo cvelico, se odločijo, koliko truda bodo vložili v pomnjenje lokacije, pri čemer si čebele najbolj zapomnijo najslajše cvetlice. Ni pa znano, ali se tako obnašajo tudi čmrlji.

V omenjeni študiji so uporabili umetne cvetove z dodanimi različnimi koncentracijami sladkorja in s pomočjo kamere analizirali gibanje čmrljev in njihovo oziranje proti cvetovom. Rezultati so pokazali, da veliki čmrlji vložijo več truda v pomnenje lokacije cvetov z visokimi koncentracijami sladkorja in ignorirajo manj sladke. Majhni čmrlji pa so v pomnjenje na splošno vložili manj truda, pri čemer niso razlikovali med različno sladkimi cvetovi. 

Opažene razlike med majhnimi in velikimi čmrlji odražajo različne vloge, ki jih ti opravljajo. Majhni čmrlji večino časa preživijo znotraj panja, veliki pa lahko nosijo težja bremena in premagujejo daljše razdalje. Veliki čmrlji tako prispevajo več hrane, s tem pa lahko upravičijo svojo izbirčnost in vloženi trud za vračanje k najslajšim cvetlicam. 

ZbritOFF je pripravila Katarina.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness