Mleko z dodatkom marihuane

Aktualno-politična novica
22. 10. 2018 - 7.05

V znanstveni reviji American Academy of Pediatrics je bila objavljena študija, v kateri so raziskovalci in raziskovalke ocenili prisotnost kanabinoidov v človeškem mleku pri doječih materah, ki uživajo marihuano. Kanabinoidi so psihoaktivne snovi marihuane, le-ta pa v ZDA predstavlja eno izmed najbolj pogostih rekreativnih drog med doječimi materami.

V mleku doječih mater so merili koncentracije različnih kanabinoidov: tetrahidrokanabinola ali THC, hidroksi-tetrahidrokanabinola ali OH-THC, kanabidiola ali CBD-ja in kanabinola ali CBN-ja.

Na koncentracijo kanabinoidov so vplivali čas, ki je potekel od uživanja marihuane do jemanja vzorca, čas od jemanja vzorca do dejanske analize in pogostost uživanja. Končne koncentracije kanabinoidov so se zviševale glede na pogostost kajenja, saj se marihuana v mleku kopiči. Vsaka dodatna ura od zadnjega uživanja do analize vzorca je povzročila padec koncentracije kanabinoida za tri odstotke.

Prav tako so ugotovili, da je koncentracija kanabinoidov v dojenčkih tisočkrat nižja kot pri materi. Preučili so tudi blato dojenčkov in potrdili prisotnost kanabinoidov, kar kaže na to, da je otrok absorbiral in presnovil marihuano. Pri ženskah, ki so kadile pogosteje, je bila koncentracija kanabinoidov višja.

Kanabinoidi so lipofilne komponente, zato so zelo dobro topni v mleku. Kolostrum, torej prvi izloček mleka pri doječih ženskah, lahko vsebuje dvakrat do trikrat več maščob kot poznejše mleko, kar pomeni, da je topnost kanabinoidov v kolostrumu še višja.

Če je otrok vsakodnevno izpostavljen mleku, v katerem so ostanki kanabinoidov, se ti kopičijo v telesni maščobi in se počasneje odstranjujejo iz telesa. Ker se med dojenjem dojenčkovi možgani najbolj razvijajo, lahko to vpliva na psihomotorične sposobnosti otroka, ki se prepoznajo kot težave s koordinacijo v prostoru. Zaradi tega je kajenje marihuane v stanju dojenja nepriporočljivo.

Previsoke koncentracije kanabinoidov v svojem mleku ne bo imela vajenka Jana.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.