Ofenziva zaprtih

Ofenziva zaprtih

Aktualno-politična novica
14. 11. 2017 - 7.05

Bitka za prost dostop do znanja se nadaljuje. Založniki znanstvenih člankov so se po odmevnem napadu na Sci-hub, tako imenovani znanstveni Pirate Bay, pred kakim mesecem spravili še na najbolj priljubljeno socialno omrežje za znanstvenike in znanstvenice - Researchgate. Ta se je pritiskom uklonil in zaradi domnevnih kršitev avtorskih pravic pred širšo javnostjo skril 1,7 milijona znanstvenih člankov.

 

Pritiski na omrežje Researchgate, kjer lahko uporabniki in uporabnice med seboj prosto delijo članke, s strani tako imenovane Coalition for Responsible sharing ali Koalicije za odgovorno deljenje so se začeli pred nekaj meseci in sprva niso bili uspešni. Researchgate je začetne zahteve po umiku 100.000 člankov namreč ignoriral, zato se je koalicija pod vodstvom založbe Elsevier in Ameriškega društva za kemijo 6. oktobra letos odločila za tožbo berlinskega podjetja.

 

Umik 1,7 milijona člankov je James Milne, predstavnik koalicije, pozdravil kot premik v pravo smer, vendar je izpostavil, da to še zdaleč ni dovolj. Po mnenju koalicije podjetje Researchgate namreč sistema ni zadovoljivo zavarovalo pred ponovnim nalaganjem avtorsko zaščitenih vsebin, kar pomeni, da gre pri umiku le za začasno rešitev.

 

Da je tožba podjetja Researchgate del širšega napada na tiste, ki se zavzemajo za popolno javno dostopnost znanja, priča tudi nedavna razsodba v pravdi med že omenjenim Ameriškim društvom za kemijo in največjem ponudnikom piratskih člankov, stranjo Sci-Hub. Na ameriškem sodišču so 3. novembra namreč razsodili v prid Ameriškega društva za kemijo in strani Sci-Hub naložili večmilijonsko denarno kazen.

Kako uspešni bodo ukrepi proti Researchgateu in Sci-hubu, pa je seveda povsem drugo vprašanje. Ako bodo založniki s svojimi napadi uspešni, bo to velik udarec za javno dostopnost znanja. Znanje namreč trenutno ni širše dostopno niti v akademskih krogih, kjer se vsi tisti z nezadostnimi sredstvi za plačevanje visokih naročnin zanašajo ravno na strani, kot sta Sci-Hub in Researchgate. In kdo so podporniki odprtega dostopa do znanja? Takorekoč vsi razen članov Koalicije za odgovorno deljenje.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness