Podgane za volanom

Podgane za volanom

Aktualno-politična novica
6. 11. 2019 - 7.05

Podgane uživajo v vožnji z majhnimi avtomobilčki, četudi za opravljeno nalogo ne prejmejo nagrade. V raziskavi, objavljeni v reviji Behavioural Brain Research, poročajo o uspešni šoli vožnje za laboratorijske podgane. Zanimalo jih je, kako bi lahko vedenjske poskuse na živalih naredili bolj zahtevne in posledično tudi bolj zanesljive pri vrednotenju nevrološkega stanja.

Osrednje raziskovalno vprašanje je bilo, ali način gojenja laboratorijskih živali vpliva tudi na njihovo sposobnost opravljanja vedenjskih testov in posledično na same rezultate. Podobne raziskave so bile izvedene že v preteklosti, vendar so testnim podganam naložili precej enostavne naloge. Tokrat pa je bila naloga zahtevnejša, in sicer so primerjali vozniške sposobnosti in hitrost učenja pri pet mesecev starih samcih.

Samce so razdelili v dve skupini. Pet so jih vzgajali v obogatenem okolju oziroma takšnem, ki čim bolj posnema življenje v divjini. Šest samcev pa je prihajalo iz navadnih, standardiziranih laboratorijskih kletk. Prvi rezultat je pokazal, da se prav vse podgane lahko naučijo voziti. Poleg tega pa so pokazali, da se vožnje hitreje naučijo tisti samci, ki bivajo v kletkah z elementi divjine.

Če želiš podgano naučiti vožnje, ji moraš najprej narediti majhen avto oziroma Rat Operated Vehicle. Sistem sklopke in zavore se je zdel prezahteven, zato so sestavili bolj preprosta vozila. Podgane so jih usmerjale s tremi bakrenimi žicami, električni motor pa so pognale s pomočjo premične aluminijaste plošče, na kateri so stale. Za vožnjo so sestavili tudi poligon, ob pravilno usmerjeni vožnji pa je podgano na koncu čakal priboljšek.

Tekom poskusa so raziskovalci in raziskovalke zbirali tudi podganje iztrebke. V njih so izmerili količino dveh hormonov, in sicer kortikosterona in dehidroepiandrosterona. Na podlagi razmerja med njima so sklepali o nivoju stresa, ki so ga podgane med celotnim poskusom doživljale. Čeprav med testnima skupinama ni bilo razlik v doživljanju stresa, so tiste iz bolj divjega okolja bolj pogosto izvajale vožnje tudi ob odsotnosti nagrade v obliki hrane. Ne glede na življenjsko okolje pred poskusom pa so v raziskovalni skupini sklenili, da podgane uživajo v vožnji.

Zahtevnejši vedenjski poskusi so se izkazali za uspešne tako za laboratorijske živali kot tudi za rezultate raziskav. Zdi se, da so podgane uživale ob vetru v dlakah, zanesljive podatke pa so dobili tudi ljudje.

S podganami se je peljala Urša.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness