Policistični jajčniki in probiotiki

Aktualno-politična novica

Kitajska raziskovalna skupina v reviji Food & Function poroča, da je sev bakterije Lactiplantibacillus plantarum ublažil simptome sindroma policističnih jajčnikov pri podganah, in sicer s povečanjem proizvodnje kratkih maščobnih kislin.

Sindrom policističnih jajčnikov brez cist
 / 20. 6. 2021
Sindrom policističnih jajčnikov je najpogostejša hormonska motnja pri ženskah v reprodukcijski dobi. Kljub njegovi pogostosti ostaja vzrok nastanka sindroma neznan. Motnje v sintezi steroidnih hormonov oziroma presežek moških spolnih hormonov so domnevno primarna motnja. Vendar na nastanek in razvoj sindroma gotovo vpliva več faktorjev – od genetskih do okoljskih. Novejše raziskave kažejo, da med pomembne okoljske dejavnike sodi tudi mikrobiota.

Spolni hormoni in mikrobiota so med seboj tesno povezani. Koncentracije spolnih hormonov v organizmu vplivajo na vrstno sestavo mikrobiote. Povezava pa je dvosmerna, saj tudi mikrobiota vpliva na nivo spolnih hormonov v telesu. Predhodne študije so pokazale, da imajo pacientke s sindromom policističnih jajčnikov spremenjeno sestavo mikrobiote. Več kliničnih študij pa je tudi že pokazalo, da probiotiki lahko izboljšajo metabolični profil in popravijo razmerje med spolnimi hormoni pri pacientkah.

Kitajska znanstvena skupina je raziskovala povezave med spremembo sestave mikrobiote in simptomi sindroma pri podganah, ki služijo kot modelni organizem za proučevanje sindroma policističnih jajčnikov. Podganam so več tednov s hrano dodajali pet različnih sevov probiotične mlečnokislinske bakterije Lactiplantibacillus plantarum. Nato pa so preučevali vpliv posameznega seva na vrstno sestavo mikrobiote ter simptome sindroma policistističnih jajčnikov.

Kako črevesna mikrobiota vpliva na delovanje možganov in nastanek duševnih bolezni
 / 12. 2. 2019
Vsi sevi so spremenili sestavo mikrobiote, le eden od petih sevov pa je povzročil še vrsto drugih sprememb, ki so ublažile simptome sindroma policističnih jajčnikov. Sev je med drugim povzročil normalizacijo nivojev testosterona in luteinizirajočega hormona ter morfologije jajčnikov. In prav ta sev je spremenil mikrobioto tako, da se je povečalo število bakterij, ki proizvajajo kratke maščobne kisline. Te spodbujajo izločanje določenih hormonov prebavnega trakta, slednji pa imajo preko črevesno-možganske osi vpliv tudi na sintezo spolnih hormonov. Zaradi tega sklepajo, da je povečana proizvodnja kratkih maščobnih kislin bila poglavitni sprožilec sprememb, ki so ublažile simptome sindroma pri podganah.

Kitajske raziskovalke in raziskovalci so s študijo osvetlili biokemijske temelje vpliva mikrobiote na simptome sindroma policističnih jajčnikov. Izsledki raziskave dodatno potrjujejo pomen uporabe probiotikov pri blaženju simptomov sindroma policističnih jajčnikov.

Probiotike je jedla Angelika.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.