Rastlinski virusi mimogrede

Aktualno-politična novica
8. 10. 2020 - 7.05

Virusi lahko okužijo tudi rastline, kar nam je najbolj znano s primerov ekonomsko pomembnih rastlin in njihovih virusnih bolezni, ki po vsem svetu povzročajo velike izgube pridelka. Precej malo pa je znanega o virusih v zdravih rastlinah, ki rastejo v naravi oziroma jih srečamo na vsakem koraku.

Kitajski raziskovalci in raziskovalke so v listih rastlin, ki so bili vzorčeni ob reki, zaznali kar 251 različnih virusov oziroma njihovih genomov, ki spadajo v 27 različnih virusnih družin. Študija odkriva številne nove vrste virusov, ki so povezane z rastlinami, in predstavlja novi vpogled v raznolikost virusov v okolju, kjer sobivajo divje, okrasne in kulturne rastline.

Za lokacijo vzorčenja so si raziskovalci in raziskovalke izbrali dvokilometrski zeleni pas ob reki, ki teče skozi mesto Zhenjiang. Vzorčili so 161 različnih vrst rastlin. Njihove na videz zdrave liste so sprali z destilirano vodo in tako s površine odstranili prašne delce in mikroorganizme. Z uporabo sekvenciranja in analize pridobljenih sekvenc so poleg rastlinskih genomov pridobili tudi zaporedja genomov virusov, prisotnih v listih vzorčenih rastlin.

V številnih rastlinah so ugotovili sočasno prisotnost več vrst virusov. V skoraj polovici vzorcev so zaznali več kot 3 različne vrste. Ugotovili so, da je v listih forzicije, ki jo morda poznate po rumenih spomladanskih cvetovih, sočasno prisotnost kar šestnajst virusov. V različnih rastlinskih vrstah so bili zaznani številni genetsko podobni virusi, kar kaže, da se lahko prenašajo med nesorodnimi rastlinami.

Poleg sočasnih okužb so rezultati pokazali tudi na prisotnost virusov, ki jih glede na znanje o sorodnih virusih ne povezujemo z okužbami rastlin. Zaznali so kar 12 skupin virusov, katerih predstavniki predhodno niso bili prepoznani kot rastlinski virusi. Takšen primer so denimo virusi, ki običajno okužujejo insekte. In morda jih prav insekti prenesejo tudi na rastline.

Študija z naključnim vzorčenjem zdravih rastlin in zaznavanjem številnih virusnih genomov spreminja naš pogled na rastlinske viruse, ki jih običajno dojemamo in proučujemo kot povzročitelje bolezni, s tem pa postavlja temelje za nadaljnja raziskovanja interakcij med virusi in rastlinami.

Zbritoff je pripravila Katarina.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness